Da li je Partizan bolji nego prošle sezone?

Autor: Darko Mitrović
petak 29.09.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Crno-beli kreću u odbranu titule prvaka AdmiralBet ABA lige.

2023 Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©
2023 Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Prošla sezona bila je sezona Partizanovog velikog povratka na regionalni tron, ali i u sam evropski vrh. Pregršt nezaboravnih uspomena nastalo je u tom periodu, bilo je uspona i padova, ali ono što je bila konstanta jeste ogromna podrška koju su košarkašima Partizana iz meča u meč davali navijači crno-belih, bez obzira o kom se takmičenju radi. Atmosferi koju su pravili na utakmicama divila se čitava Evropa, a ujedno je to bila dodatna inspiracija igračima da ponekad pruže i više od svojih realnih mogućnosti.

Bukvalno su navijači i košarkaši Partizana čitave sezone funkcionisali kao jedna velika harmonična porodica. Iz jedne tako snažne pozitivne energije jednostavno je moralo da se proizvede nešto veliko, a garant zajedničke vere u uspeh je bio i ostao Željko Obradović, najbolji evropski trener na klupi crno-belih. Kruna sezone je bila titula prvaka AdmiralBet ABA lige, ali su crno-beli oduševljavali i u Evroligi, gde im je sticajem nesrećnih okolnosti izmakao već viđeni plasman na fajnal-for.

Leto je donelo neminovne kadrovske promene u ekipi, ali ne i ''egzodus'', jer je većina igrača, a pogotovo nosilaca igre iz prošle sezone i dalje tu, na čelu sa kapitenom Kevinom Panterom, Zekom Ledejem, Džejmsom Nanelijem, Aleksom Avramovićem...

To je Partizanu omogućilo mnogo bolju startnu poziciju za novu sezonu nego što ju je imao godinu dana ranije, ali je trebalo nadoknaditi i odlaske četvorice takođe važnih igrača - Dantea Egzuma, Matijasa Lesora, Jama Madara i Joanisa Papapetrua. Njihova mesta zauzeli su, redom, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski, Ognjen Jaramaz i Mateuš Ponjitka, pa je Partizan njihovim angažmanima popunio pozicije u timu koje su ostale upražnjene. Očekivalo se da će crno-beli ovog leta da naprave nešto širi roster, postojale su najave iz kluba da će se angažovati još jedan ili dvojica igrača, ali se na realizaciju još uvek čeka.

2023 Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

Da se sve odvijalo kako je bilo planirano, u ekipi Partizana bi sada bili i Jam Madar i Nikola Mirotić, ali su i jedan i drugi svojim odlukama neprijatno iznenadili crno-bele. Madar je mimo volje kluba odlučio da napusti Partizan, godinu dana pre isteka ugovora, bez obeštećenja je potpisao za Fenerbahče, a u klubu su zbog toga ogorčeni na Madarovog novog menadžera Miška Ražnatovića. Izraelac je prošle sezone mnogo napredovao, sazreo kao igrač, dao veliki doprinos osvajanju titule u AdmiralBet ABA ligi, a Evroliga ga je proglasila ''Zvezdom u usponu'', pa je u nastupajućoj sezoni trebalo da ima još značajniju ulogu u timu. Taj plan je propao i sada je na Ognjenu Jaramazu da se što pre uklopi u ekipu i realizuje zamisli trenera Obradovića. Što se tiče ''slučaja Mirotić'', o tome već i ''vrapci na grani'' znaju šta se dešavalo i kako je propao već dogovoreni transfer, a doskorašnji as Barselone pogazio datu reč i umesto u Partizanu završio u Milanu. Zato se očekuje da Partizan nađe neka nova pojačanja na tim pozicijama, ali sada je na evropskom tržištu izbor znatno sužen, pa se rešenja traže u Americi, što zahteva mnogo više strpljenja.

Verovatno će se nešto od toga realizovati, ali za sada imamo pred sobom sliku tima koji smo gledali tokom minulih priprema. I, tu dolazimo do teme iz naslova, da li Partizan sada ima bolju ekipu u odnosu na prošlu sezonu? Ovo pitanje postavljamo s razlogom, jer je ovog leta prvi čovek kluba Ostoja Mijailović bez uvijanja najavio ''napad'' na F4 Evrolige.

''Naš cilj će sledeće sezone biti F4 Evrolige. Napravićemo takvu ekipu'', rekao je Mijailović krajem juna, posle potvrde da kapiten Kevin Panter ostaje u Partizanu i istakao važnost velike podrške navijača kako bi zajednički došli do ostvarenja ciljeva. Ipak, u sredu je na Evroliginom ''Medija danu'' trener Željko Obradović ublažio najavu sezone, ne želeći da unapred postavlja velike ciljeve.

Kako su protekle pripreme?

Obradović je odlučio da svojim igračima dozvoli nešto duži odmor od uobičajenog, a pripreme su zvanično počele krajem avgusta i trajale tek mesec dana. Od toga, crno-beli su desetak dana proveli na Kopaoniku, a onda su ušli u jak ritam teških pripremnih utakmica, najpre na turniru u Laktašima koji su osvoijili pobedama nad finalistom FIBA Lige šampiona Hapoelom iz Jerusalima, pa finalistom Evrokupa Turk Telekomom i ruskim velikanom CSKA iz Moskve. Dan za danom su igrani ti mečevi, zatim je usledila i ubedljiva pobeda nad Fuenlabradom u spektakularnoj atmosferi na Tašmajdanu, a posle kraćeg predaha crno-beli su nastupili na ABA Superkupu u Podgorici. Bez većih problema su savladali Megu i Igokeu, ali su poraženi u dramatičnom finalu od SC Derbija koji je i u završnici prethodne sezone pravio velike probleme Partizanu.

Za kraj priprema, crno-beli su učestvovali i na turniru u Atini, gde su doživeli poraze od Efesa i Bajerna u neizvesnim završnicama, pa kada se podvuče crta Partizan je za 17 dana odigrao čak devet utakmica, upisao šest uzastopnih pobeda, a onda i tri uzastopna poraza.

Upadljivo je da je Partizan u završnicama tri poslednje utakmice olako ispuštao rezultatsku prednost i onda dolazio u situaciju da spašava što se spasiti može. Sva tri puta je imao šansu da se vrati, da makar izbori produžetak, ali je protiv SC Derbija Kaminski promašio zicer u poslednjim sekundama, protiv Efesa su u ključnim trenucima promašili Ledej i Smailagić, koji je doduše bio fauliran u toj situaciji, a meč protiv Bajerna završen je promašenim trojkama Pantera i Nanelija. Ako imamo u vidu da je Partizan na sličan način prošle sezone ostao bez fajnal-fora Evrolige, kada je u majstorici u Madridu ispustio veliku prednost od 18 poena razlike, onda bi se moglo zaključiti da te velike oscilacije možda postaju i hroničan problem ekipe Partizana, ali ne i nerešiv.


Utisak je da veći problem crno-beli sada imaju na centarskim pozicijama posle odlaska Matijasa Lesora koji je prethodne sezone bio konstantno u Top 3 Evrolige po indeksu korisnosti, a na kraju je samo Vezenkov imao bolji indeks od njega. 

Za sada su tu prazninu popunili angažovanjem Frenka Kaminskog iz NBA lige, ali iz onoga što je on pokazao na ovih devet mečeva u predsezoni, primetno je da ima problema u odbrani, a to je SC Derbi najbolje iskoristio u odlučujućim momentima, kada su upravo njega napadali, pa je Borna Kapusta šutem preko Kaminskog postigao i koš za trofej ABA Superkupa. Sa Kaminskim umesto Lesora, Partizan ima manjak čvrstine pod košem, ali i više rešenja u napadu, gde se 30-godišnji centar odlično snalazi. Ono čemu se u Partizanu nadaju, to je da bi ove sezone i Balša Koprivica mogao da donese mnogo više nego prošle, kada je imao dosta problema sa povredama i mononukleozom. Dugo je pauzirao, ali se tokom leta pripremao i u Americi, vredno je radio i to bi trebalo da donese rezultate u nastupajućoj sezoni. Napredak se očekuje i od Tristana Vukčevića, koji se takođe predstavio američkim skautima još pre kraja prošle sezone, ali je tamo procenjeno da ima defanzivnih manjkavosti u igri i da je najbolje da provede bar još jednu sezonu u Evropi.

I iskusni Danilo Anđušić može bolje nego što je pokazivao u većem delu prošle sezone, a uspon forme je nagovestio u pripremnim mečevima, posebno sa 23 poena u duelu protiv Efesa. A ako uporedimo ovaj period sa onim od pre godinu dana, onda možemo reći da je Alen Smailagić najviše napredovao. Prošle sezone je svojom energijom neretko uspevao da u važnim momentima utakmica preokrene situaciju u korist Partizana i njegov učinak je bio bolji od onoga što se može videti u statističkim podacima. Tokom leta, mladi centar je imao problema sa virusnom infekcijom zbog koje je morao da propusti i pripreme reprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo. Uspešno se oporavio, ali je dosta smršao. Ipak, čini se da mu to ne smeta i da se sada još bolje kreće na terenu, ali još uvek ne uspeva da izbegne ulazak u probleme sa faulovima. Tako je bilo i nedavno protiv Bajerna u Atini kada je izašao zbog pet prekršaja, pa u ključnom periodu utakmice nije mogao da pomogne svojim saigračima.

© 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ostala pojačanja? Mateuš Ponjitka bi trebalo da popuni prazninu nastavku Papapetruovim odlaskom, ali trener Obradović ga je tokom pripremnih mečeva koristio i u ulozi organizatora igre, gde se baš i nije najbolje snalazio. Zatim je doživeo povredu, propustio ABA Superkup i turnir u Atini, što je usporilo njegovu adaptaciju na novu ekipu. Za to vreme, Pi Džej Doužer je nagovestio da će biti veliko pojačanje. Pokazao je da ima ''brze ruke'' u odbrani, sve efikasniji je u napadu i s obzirom da mu je ovo prvo iskustvo van Amerike, utisak je da se odlično adaptirao na ekipu Partizana.

Zaključak? Ako je merilo drugi deo prošle sezone, Partizan trenutno nije bolji, ali ima potencijal da to bude kako se ekipa bude uigravala i pogotovo ako stigne još neko pojačanje.

Crno-beli će u AdmiralBet ABA ligi startovati u ponedeljak protiv Mornara u ''Štark Areni'' i tu pobeda ne bi trebalo da izostane, jer Barani ne deluju kao tim za velike domete u ovom takmičenju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke