Da li je Partizan naučio i šta novo sprema Zvezda?

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 08.12.2022.
09:45
Izvor: Sportske.net

Poneke prednosti i mane dva tima...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Prvi, ujedno i istorijski „večiti derbi“ u Evroligi zahteva podrobnu analizu. Osim toga, utakmica će biti od krucijalnog značaja za oba tima za dalji tok sezone.

Partizanova prva i osnovna prednost u ovom dvoboju biće domaći teren i oko 20.000 duša koje će iz dubine svoga grla bodriti momke u crno-belom. „Arena“ je ove sezone bila svedok dva poraza, oba u Evroligi, a oni su stizali u 3. i 11. kolu – od Armanija iz Milana i od Valensije prošle sedmice. To je jasan pokazatelj snage domaćeg parketa za Partizan.

Nije to jedina odlika koja može da izdvoji Partizan od Crvene zvezde u ovom trenutku. Napadački, crno-beli nisu mnogo puta podbacivali do sada. Prilično su konkretniji i ubitačniji ove sezone. Željko Obradović dobio je profile igrača kakve vodi ovog leta i prosek od 85.3 poena po meču čini Partizan jednom od najefikasnijih timova u elitnom takmičenju.  Zek Ledej i Kevin Panter su predvodnici ovog tima, a veliki napredak doživeo je i Matijas Lesor koji je prilično osporavan prošle sezone.

Pretvorio se u dominantnog skakača i centra koji izuzetno pivotira pod košem te uglavnom situacije kada ima loptu ispod obruča rivala rešava poenima.  Igra svoju najbolju sezonu i definitivno je neko koga će protivnik posebno morati da obuzda ne bi li se sprečio pozamašan broj poena pod košem. Kada je poludistanca u pitanju, crno-beli su među najboljim realizatorima, a isto važi i za penale. Tu su i spoljne pozicije. Partizan prosečno postiže devet trojki po duelu u Evroligi. Džejms Naneli je iskusan i opasan u šutu za tri, Joanis Papapetru hvata ritam, a odlična partija protiv Budućnosti mogla bi da „otključa“ i Jama Madara.  Slabost? Definitivno odbrana koja je najgora u najelitnijem takmičenju. Često dolazi do padova koncentracije, popuštaju u igri „jedan na jedan“ što je Zvezda lepo koristila u minuloj utakmici u AdmiralBet ABA ligi i umeju loše da brane spoljne pozicije. Defanzivni skok takođe bi mogao da igra veliku ulogu u susretu koji dolazi.

U ovom trenutku, teško je pronaći mane tima koji ima sedam vezanih pobeda u svim takmičenjima, od čega je pet došlo protiv evroligaških ekipa. Crvena zvezda pod Duškom Ivanovićem izgleda utegnuto, s jasno koncipiranom hijerarhijom i raspodeljenim ulogama. Nemanja Nedović i Luka Vildoza su motor tima, ali uvek postoje momci koji vuku ekipu kada oni to ne čine. Konkretno, Ognjen Dobrić je iskočio u susretu sa Virtusom odigravši jednu od najboljih predstava u crveno-belom dresu u poslednje vreme. Ben Bentil je igrač koji je krucijalan za start duela. Na njega ide većina početnih akcija i on ih iskustvom i majstorstvom uglavnom rešava. Moguće je da Ivanović ide i svesno na to da Bentil bude inicijalna figura, pa  ako rival dobro skautira, ima spremno iznenađenje.

Odmarao je Džona Holanda za vikend i čini se kao da ga priprema da „grize“ odbranu protiv Ledeja, Pantera i Nanelija. Zvezda je među najboljim skakačkim ekipama u Evropi, posebno se tu misli na defanzivni skok, a od svog predstojećeg protivnika su timski moćniji govori broj dosadašnjih asistencija.

Brojke koje mogu da pomognu nama, da bolje pratimo meč, ali bez sumnje, dvojica stručnjaka izvršiće detaljnu analizu onoga što sledi. Ulog je veliki, osveta ili brejk – pitanje je sad?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke