Da li je rešenje za nerede registracija utakmice službenim rezultatom?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 07.06.2022.
17:16
Izvor: Sportske.net

Mogu li se suzbiti nasilnička ponašanja na tribinama?

Pedja Milosavljevic
Pedja Milosavljevic

Povezane vesti

Finalnu seriju AdmiralBet ABA lige nećemo mnogo pamtiti po košarci, koja je, prema svedočenjima prevashodno dvojice stručnjaka Željka Obradovića i Dejana Radonjića - bila odlična - već po činjenici da su utakmice prekidane u više navrata.

Problem navijača u Srbiji datira još iz prošlog veka i do sada nijedna vlast nije uspešno uspela da ga suzbije. Tako, često u mečevima koji odlučuju o titulama, viđamo nemile scene ispred stadiona/dvorana, potom i unutar istih... Takve situacije više nisu ni postale fenomen, već naša realnost koja se iznova ponavlja.

Finalna serija regionalnog takmičenja bila je košarkaški kvalitetna, s izuzetkom suđenja i navijača oba tima. Dve utakmice, konkretno, morale su da se prekidaju na određeno vreme kako bi se pojedini delovi tribina, odnosno čitava dvorana - praznili. Letele su kovanice, upaljači, flaše, mobilni telefoni i šta sve ne. Zarad čega? Zarad, kako kažu, krađe? Pa dobro, kradu sve nas građane Srbije i mimo sporta, gde je tada pobuna? 

Ne želimo da opisujemo šta se tačno događalo, jer sve je viđeno i napisano (valjda), ali želimo da postavimo pitanje: Kako će se suzbiti neredi zbog kojih je, konkretno juče, većina pristalica koji su došli da bodre svoj tim - morala da ispašta? Rešenje mogu da ponude državni organi, ali i rukovodioci AdmiralBet ABA lige i Košarkaške lige Srbije koja tek treba da usledi i postoji potencijalna mogućnost da se "večiti derbi" odigra još po koji put do kraja sezone.

S obzirom na to da u prethodnom konkretnom slučaju finala AdmiralBet ABA lige, kada gostujućih navijača nema, jer je, jelte, "bezbedno da oni budu tu" - samo domaći fanovi mogu biti proglašeni krivima za dešavanja nezavisno od toga koja je strana u pitanju. Tako dolazimo do pitanja: Da li bi utakmice u tim slučajevima, pri prekidu zbog nereda, trebalo registrovati službenim rezultatom? 

Da li bi to sprečilo sve one koji imaju nameru nekoga da povrede, upropaste spektakl koji košarkaši dva najveća kluba u zemlji i regionu priređuju? Verovatno bi, pa bi i sami klubovi bili oštriji pri kontrolama na ulazima, a organizacija utakmica bila bi na najvišem mogućem nivou, bez izuzetaka kojih je, u ovom finalu, videli smo - bilo.

Podsetićemo se jednog primera iz 2006. godine kada je bila opšta tuča u dvorani "Pionir" u duelu Partizana i Crvene zvezde. Meč je na kraju registrovan službenim rezultatom 20:0 za crno-bele, ali eto, 16 godina kasnije, pitamo se da li bi svaki incident iz edicije treće i pete finalne utakmice AdmiralBet ABA lige trebalo sankcionisati isto?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke