Da li se Evroliga danas iskupila za veliku nepravdu nanetu Partizanu?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 16.06.2022.
16:32
Izvor: Sportske.net

Dvanaest godina prošlo je od tada.

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

Skoro čitava decenija je prošla od kada Partizan nije u Evroligi, sve do danas kada su crno-beli vraćeni u elitno evropsko društvo.

Kako se i najavljivalo danima unazad, Evroliga je većinom glasova klubova sa licencom danas odlučlila da Partizan i Valensija dobiju specijalnu pozivnicu za učešće u Evroligi sledeće sezone.

OVDE možete da vidite kompletan spisak ekipa koje će u sezoni 2022/23 učestvovati u Evroligi, a ono što može da raduje kompletnu košarkašku javnost u Srbiji je činjenica da ćemo konačno imati dva naša predstavnika u najjačem evropskom takmičenju - i Crvenu zvezdu, i Partizan.

Crno-beli su prošle sezone propustili dve prilike da na terenu izbore plasman u Evroligu, prvu su propustili protiv Burse u Evrokupu, a onda i u finalu AdmiralBet ABA lige protiv Crvene zvezde.

Neko bi rekao da je crno-belima Evroliga nešto poklonila, ali ako pogledamo malo dalje u prošlost, setićemo se i velike nepravde koja je Partizanu naneta 2010. godine, posle plasmana crno-belih na fajnal-for Evrolige.

Posle tog veoikog uspeha, delovalo je nemoguće da Partizan tada ne dobije ''A'' licencu, ali upravo to ''nemoguće'' se dogodilo. A da nepravda prema nekadašnjem šampionu Evrope bude veća, ''A'' licenca je tada uručena anonimnom poljskom Prokomu!

I kako su se Poljaci pokazali u evropskoj eliti posle toga?

Taj Prokom je u narednoj sezoni bio u grupi sa Partizanom, crno-beli su peti put uzastopno izborili plasman u Top 16, a poljski predstavnik sa ''A'' licencom je zauzeo poslednje mesto u grupi sa dve pobede i osam poraza. U sezoni 2011/12 Prokom je imao još lošiji učinak, skor 1-9 i novo ispadanje odmah posle prve faze takmičenja. Još jedno poslednje mesto u grupi Prokom je zauzeo i u sezoni 2012/13, posle čega je ovo ''ničim izazvano'' učešće pomenutog poljskog tima u Evroligi okončano.

Na kraju da podsetimo da je u toku finalna serija plej-ofa španske Endesa lige, za titulu se bore Real i Barsa, a posle prve dve utakmice rezultat je 1:1 u pobedama. Sada slede dve utakmice u Madridu, a kvota u AdmiralBet-u da će Real pred svojim navijačima dobiti treću utakmicu iznosi 1.76.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke