Da ova generacija bude primer!

Autor: Nemanja Janošev
petak 02.09.2022.
10:46
Izvor: Sportske.net

Košarkaši kreću bitku za medalju na Evrobasketu.

Matias Horak/STARSPORT/2022
Matias Horak/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Srbije započinje danas da krči svoj put do evropskog trona, prvog još od 2001. godine.

Mnogo je sličnosti s turnirom koji je bio košarkaški uvod u 21. vek u toku kojeg je ovaj sport promenio svoju fizionomiju, ali je u biti ostao isti. Barem u našem slučaju. Košarka i Srbija gaje neku posebnu, neraskidivu vezu. Uspešni smo i bili smo uspešni. A, da li ćemo biti, možda zavisi i od predstojećeg turnira. Zašto? Probali smo sa novim metodama kod prethodnih selektora. Kod Saše Đorđevića je bilo uspeha sa tri srebra na tri takmičenja – Olimpijske igre, Evropsko i Svetsko prvenstvo. Ali, sa Igorom Kokoškovim koji je doneo moderniji sistem igre, pritom imao je tu nesreću da nije mogao da računa na većinu najboljih igrača, doživeli smo krah. Posle Svetskog prvenstva u Kini, još jedan bolan udarac usledio je izuzetkom sa Olimpijskih igara u Tokiju. Tako, nakon svega, usledio je potpuni reset, „The last dance“ sa Svetislavom Pešićem.

Stara škola, sporija košarka, povratak Nikole Jokića i REZ! Oh, sve tako podseća na tu 2001. Pešić, Evropsko prvenstvo i famozno uklanjanje jednog od najboljih igrača Vladimira Radmanovića. Popularni „Kari“ rešio je da ga izbaci iz tima zbog Radmanovićeve nezainteresovanosti tokom trenerovog govora. Zbog popularnog slučaja „banana“. Ovog puta – Miloš Teodosić. Pitanje je kada će prava istina izaći na videlo, ali očigledno je da Teo nije želeo da bude deo ekipe u kojoj bi, poput Zorana Dragića, pristao da više nije Betmen, već Robin. Uloga superheroja, ovog puta, ipak pripada Vasi Miciću.

Uspeh Srbije pod Svetislavom Pešićem i ovom generacijom košarkaša mogao bi da ohrabri sve, one koji su tek zašli u NBA (Pokuševski, Jović), i one koji će tek zaći, da osećaju reprezentaciju i da košarka ponovo dođe kući. Da, zvučimo kao Englezi u fudbalu, ali mi bar znamo da nam ovaj sport pripada po svim aršinima.

Srbiju prvi izazov na Evropskom prvenstvu očekuje u petak, od 21 sat, kada se „orlovi“ budu sastali sa Holandijom i objektivno, ovo bi trebalo da bude „izi gejm“ za srpski tim. Možda danas svi igraju košarku, ali u Holandija nikada nije bila zemlja ovog sporta. Biće ovo naš prvi okršaj ikada, ako je suditi prema postojećim arhivama. Holanđani nisu pobedili u poslednjih 14 utakmica, tačnije od 21. februara prošle godine! Dakle, prošlo je godinu i po dana od njihovog trijumfa i to nad Hrvatima u kvalifikacijama za upravo Evrobasket. Srbija bi trebalo da obrati pažnju na beka Vortija de Jonga i njihovu mladu nadu iz Ostendea Keja van der Vursta. Oni su u mogućnosti da pogode teške šuteve, ali protiv odbrane Kalinića i Lučića pitanje je da li će se uopšte i koliko naigrati. Tako, Srbija bi u vrlo ranoj fazi mogla da obezbedi trijumf, a potom bi Pešić bio u situaciji da odmara većinu igrača. To bi bilo od velike važnosti budući da već dan kasnije, Srbija igra protiv ipak nešto odmerenijeg rivala – Češke. Osim što su kvalitetniji, domaćini su budući da je grupa u kojoj naša selekcija igra u Pragu, pa će tako Česi imati podršku domaće publike u „O2 areni“. U tri navrata smo igrali protiv Čeha od 2015. pa naovamo i sva tri puta pobedili.

Matias Horak/STARSPORT/2022

Češka se pribojavala da na predstojećem turniru neće moći da računa na Tomaša Satoranskog koji se povredio u prijateljskoj utakmici protiv Nemačke. Jedan od mnogih koji je zadobio peh u minuloj reprezentativnoj akciji koju je dodatno zakuvala FIBA utakmicama na biti ili ne biti nekoliko dana pred start turnira. Ipak, on se našao na spisku selektora Ronena Ginzburga i tako će uz Jana Veselog biti prva zvezda tima. Veseli odavno nije na najvišem nivou, ali je čovek koji i te kako može da napravi razliku. Ipak, s njim nisu uspeli da obezbede dva trijumfa u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo i tako su praktično izgubili šanse da se nađu na Mundobasketu budući da su na dnu svoje grupe sa tri pobede. Definitivno, u lošem raspoloženju očekuju okršaj sa Srbijom.

Imaće naši momci potom dan odmora kako bi u nedelju napunili baterije, a potom se susreli sa neugodnom Finskom. Za razliku od Holandije i Češke, Finci, baš kao i mi, sa serijom pobeda ulaze na Evropsko prvenstvo, što ne znači da će tako i ostati do utakmice protiv „orlova“. Finci umeju da budu opasni na spoljnim pozicijama, a svakako da će im igra ponajviše zavisiti od prve zvezde Laurija Markanena koji je na prethodne dve utakmice bio sjajan. Dao je 18 poena Estoncima, a pre toga 28 Izraelcima. Košarkaš Klivlend Kavalirsa je imao dobru prošlu sezonu sa 14.8 poena u proseku uz šut za tri od 35.8 odsto. Ostatak tima može da bude problem preko eventaulno Sasua Salina koji takođe ume da stvori poteškoće s distance. Zanimljivo, protiv Finaca smo od 2008. godine igrali na čak četiri Evrobasketa. Ovo će biti peti okršaj na kontinentalnom prvenstvu i do sada smo svaki put odneli trijumf. Prva runda Evrobasketa za Srbiju će predstavljati svojevrsnu vrstu pripreme za ono što će uslediti u Berlinu u nastavku turnira.

Sa jedne strane moramo da pobeđujemo, jer je cilj da odemo u Berlin, to je cilj i igrača i moj, ostale ciljeve ste sami postavili, mi ne moramo da ih postavljamo. Kroz prvu rundu da kažemo kvalifikacija u Pragu, unapredimo svoju igru, da svaki momenat koristimo da fizički ostanemo u dobrom stanju. To je prvi kratkoročni cilj", rekao je Svetislav Pešić.

Osim pomenute tri selekcije, Srbija će za protivnike u grupnoj fazi imati još Poljsku i Izrael i objektivno, posmatrajući kroz prizmu onoga što smo videli u pripremnom delu i samim kvalifikacijama za Mundobasket, za očekivati je da kao osvajači grupe odemo u nastavak takmičenja. Prva četiri tima idu dalje.

Uzgred, spisak Srbije izgleda ovako: Vasilije Micić (Anadolu Efes), Marko Gudurić (Fenerbahče), Ognjen Jaramaz (Bajern Minhen), Nemanja Nedović (Crvena zvezda), Dejan Davidovac (CSKA), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Kalinić (Barselona), Vladimir Lučić (Bajern Minhen), Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost),  Nikola Jokić (Denver Nagets), Nikola Milutinov (CSKA) i Dušan Ristić (Fuenlabrada).

Naša preporuka je da se na Srbiju okušate na više poena. Granica u AdmiralBet je 159.5, a kvota 1.87

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke