Da vidimo sad šta Partizan ima da kaže

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 19.05.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Zvezda je svoje rekla u prva dva meča...

ABA League/Dragana Stjepanović
ABA League/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Ništa drugačije od onoga što smo do sada dobili od finalne serije AdmiralBet ABA lige nismo dobili. Mnogo saopštenja, „peckanja“, drame, nezadovoljstava pojedinim sudijskim odlukama. Optužbama... Srećom, nije bilo incidenata i to je ono što je pozitivna slika koju smo i ranije morali da šaljemo u Evropu. Još samo da tako ostane do kraja.

Otuda i brojne sugestije iz tabora oba kluba u želji da se tenzije koje, kao i uvek, postoje, ne preliju na parket.

Apeli uoči prve utakmice su i ispoštovani od strane navijača Crvene zvezde. Nije bilo nikakvih ubacivanja na parket, niti pokušaja da se povredi neko od aktera susreta (op. aut. igrača Partizana). Organizacija duela je protekla u najboljem mogućem redu iako je Crvena zvezda svoje sezonce morala da smesti u dvoranu Aleksandar Nikolić koja je bila dupke puna.

Iz perspektive prve utakmice – Crvena zvezda je nastojala da igra brzu košarku, a to je tek bilo izraženo kada je posle nekoliko minuta nešto lošije realizacije na parket ušao Miloš Teodosić koji je nametnuo tempo trojkom maltene kada je prvi put dotakao loptu. Zvezda je odlično trčala kroz čitav duel, a kada na parketu imaju nekog kao što je Miloš Teodosić koji ima mogućnost da sve to uvidi, onda je lakše i poentirati. Naravno, do poena, Zvezda nije dolazila jednostavno jer je Partizan imao dosta prekršaja i iz tog razloga su crveno-beli išli na liniju penala čak 42 puta što jeste presudno u ovakvim duelima. Međutim, crno-beli su imali dosta poteškoća da odbrane svoj koš, posebno sa Frenkom Kaminskim na terenu koji je delovao kao usporeni snimak dok je Jago često protrčavao pored njega, a Brazilac je koristio i prednost koju je osetio u odnosu na Pi-Džej Doužera.  Partizanov „X“ faktor u prvoj utakmici svakako je bio Džejms Naneli za kojeg Crvena zvezda nije imala rešenja. Šest pogođenih trojki, 27 poena. Saigrači su dobro radili za njega u ofanzivi, stvaravši mu prostor, a čak i kada je to „zakazivalo“, ovaj sjajni strelac je pronalazio rešenja.

Iako je Janis Sferopulos dobro pripremio utakmicu, Partizan je bio blizu pobede, a mnogi će kao krivce za tako nešto okarekterisati arbitre. Uostalom, uoči drugog duela, Ostoja Mijailović je istakao stav kluba

"Svi su videli kakvo je suđenje bilo protiv gradskog rivala pre dva dana. Odmah, narednog jutra, smo tražili hitnu ekspertizu suđenja od (AdmiralBet)ABA lige i na to nemamo ništa novo da dodamo! Nisam pristalica vršenja bilo kakvog pritiska na sudije, okretanja tribine protiv arbitara, etiketiranja istih putem sredstava informisanja, jer je to i neljudski i nesportski! Nismo odgovorili ni na jedno saopštenje, niti ćemo. Nije ovo finale saopštenja već finale (AdmiralBet)ABA lige“, naveo je Mijailović.

Iz perspektive drugog meča – Ponovo je Janis Sferopulos imao dobro pripremljen okršaj. Nije se baš često dešavalo ove sezone da Crvena zvezda ima smislene postavke akcija u napadu i to kontinuirano. Ono što je karakterisalo obe ekipe u prva dva duela jeste loš šut za tri poena, pa i pri izgrađenim napadima za ostvarivanje prednosti za podizanje na šut – dešavao se veliki broj promašaja. Partizan se u prvom poluvremenu poprilično mučio sa Nemanjom Nedovićem koji je briljirao sa 21 ubačenim poenom i svega samo jednom trojkom iz pet pokušaja. Dosta lako je Nedović probijao odbranu Kaminskog, Pantera, Doužera, Ledeja i on je bio krucijalan faktor za taj period igre. Partizan ima problema sa odgovornosti i sa liderstvom u ovoj seriji do sada. Džejms Naneli nije ni izbliza igrao na način na koji je to učinio u prvoj utakmici. Potpuno se ispucao u duelu koji je otvorio finalnu seriju. da je sada pogađao samo sa linije penala i to dvaput. Više je sporna uloga koju imaju, odnosno nemaju, Kevin Panter i Zek Ledej. Doprinos kapitena crno-belih na parketu nije veliki i konkretan, uz neke loše faulove u drugom meču. Slično važi i za Zeka Ledeja, a Pi-Džej Doužer sa svojom odbranom i preuzimanjem odgovornosti je trenutno potpuno podbacio. Partizan se mogao pouzdati u sjajnog Džejlena Smita čija je igra u tranziciji bila odlična. Pomagao je i u odbrani, ali pre svega je pogađao u ofanzivi i otuda 20 minuta na ovom duelu.

Uprkos ne tako sjajnim predstavama Partizana, obe utakmice su bile egal sve do poslednjih trenutaka i iz tog razloga, crno-bele ne bi trebalo da hvata panika pred selidbu serije u „Arenu“. Podrška od preko 20.000 navijača biće sada vetar u leđa ekipi Željka Obradovića, a preostaje da se nadamo da ni ovog puta neće biti bilo kakvih organizacionih problema jer je Crvena zvezda svoj posao uradila besprekorno. Bez ijednog predmeta ubačenog na parket, niti ugrožavanja bilo kojeg aktera dva duela.

Crvena zvezda ima dve meč lopte i to sigurno smanjuje pritisak. Eventualnom pobedom, tim Janisa Sferopulosa bi načinio prvorazrednu senzaciju „počistivši“ rivala. Otkako postoje finalne serije AdmiralBet ABA lige, što je od sezone 2014/15 samo se dva puta dogodilo da se okončaju sa 3:0. Oba puta je Crvena zvezda bila na strani pobednika, a rušili su 2016. Megu i godinu dana kasnije Cedevitu.

Ono što je važno istaći za kraj, jeste da je Janis Sferopulos postao prvi trener koji je vezao pet pobeda protiv Željka Obradovića! Iako je Partizan takmičarsku godinu počeo sa dva trijumfa protiv najvećeg rivala, Grk je uzvratio u Evroligi, Kupu Radivoja Koraća i tri puta u AdmiralBet ABA ligi. Ako su neki sumnjali u kvalitete Janisa Sferopulosa do sada, možda je vreme da se zamisle. Da li je ili nije trener za Crvenu zvezdu, svakako ćemo saznati nakon što se finale okonča. Za sada je vrlo blizu tome da ostane i osvoji šampionski prsten sa timom koji nije selektirao.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke