Dan pred majstoricu Španci se bave Vukčevićem - Da li je napredovao u Partizanu?

Autor: Darko Mitrović
utorak 09.05.2023.
22:57
Izvor: Sportske.net

Opširan tekst posvećen je mladom košarkašu Partizana i bivšoj Realovoj nadi.

Dušan Sandić
Dušan Sandić

Povezane vesti

Tristan Vukčević je od početka četvrtfinalne serije plej-ofa između Reala i Partizana odigrao nepunih sedam minuta, i to u trećoj utakmici, kada trener crno-belih Željko Obradović nije mogao da računa na suspendovanog Matijasa Lesora.

Tu minutažu Vukčević je odlično iskoristio, ali ga u četvrtom meču posle Lesorovog povratka opet nije bilo u igri.

Večeras se, nepuna 24 sata pre majstorice za plasman na F4 Evrolige, Vukčevićevim statusom u Partizanu pozabavio i španski ''As'' u svom opširnom tekstu pod naslovom:

''Vukčević: Real, Partizan, pa... NBA?''

Već na početku teksta se primećuje da Vukčević, po njihovom mišljenju, ne napreduje u Partizanu kako se to očekivalo kada je odlazio iz Reala.

''Ovaj 20-godišnji napadač, koji je napustio Real Madrid da bi se pridružio Obradoviću, napreduje sporijim tempom nego što se očekivalo, ali nastavlja da sanja da postane veliki igrač u NBA ligi'', piše ''As'' i dodaje:

''Tristan Vukčević nikako nije bio jedan od važnih protagonista u ovoj seriji. U stvari, odigrao je samo sedam minuta (čak ni to, zapravo 6:51) u trećoj utakmici, kada su sankcije ostavile Partizan bez referentnog centra Matijasa Lesora. Željko Obradović nije imao čime da spreči Tavaresa i iskoristio je nekoliko minuta (jedinih koje je odigrao u seriji) na Vukčevića, 2,09 koji jedva da je igrao Evroligu: učešće u trinaest utakmica, dva puta kao starter, sa samo 6,3 minuta u proseku i 1,2 poena, 1,2 skoka i loših 36% u trojkama i 22% u šutu iz dvojke.

Barem u (AdmiralBet) ABA ligi u kojoj je Partizan vodeći ispred Crvene zvezde, njegovo prisustvo je veće: 14 minuta u proseku na 22 utakmice (Partizan ima 26, uz samo dva poraza) uz 8,1 poen, 3,2 skoka, 9.1 PIR, 70% u šutu za 2 poena i 40%  za tri (i 81% sa linije penala).

Ali veza Real Madrid-Partizan takođe ima istoriju za Vukčevića, koji je 27. januara 2022. napustio 'bele' da bi se pridružio srpskom timu i tražio više minuta i važnu ulogu pored Obradovića kako bi povećao svoje šanse za skok na NBA draft 2023. godine, koji je već za samo nekoliko nedelja.

Tada je imao 18 godina, a Real Madrid je govorio o 'transferu' (čak se i razmišljalo o dodeli) za koji je madridski tim zadržao svoja prava u Evropi i pravo da naplati svoju klauzulu ako ode u NBA i, naravno, to mu je namera'', piše ''As''.

Podseća se da je Vukčević debitovao za prvi tim Reala u prijateljskoj utakmici septembra 2020. godine, a takmičarski debi je imao oktobra iste godine protiv Gran Kanarije kada je upisao dva poena i dva skoka.

''Zahtevi Real Madrida i duboka unutrašnja rotacija tima koji je Pablo Laso još uvek forsirao naterali su ga da traži izlaz. Njegovo odredište bio je Partizan.

U omladinsku akademiju Real Madrida stigao je 2018, sa 15 godina, iz Olimpijakosa, gde je proveo dve sezone. Moćni napadač je na kraju odigrao ukupno 44 utakmice sa prvim timom (32 u Endesa ligi i 12 utakmica u Evroligi).

Kada je otišao, jasno je stavio do znanja da su mu ambicije maksimalne:

'Obradović je najbolji trener i želim da učim od njega. To je uticalo na moju odluku da napustim veliki klub, kao što je Real Madrid, i pređem u drugi'''.

Šta će biti na predstojećem NBA draftu?

''Prognoze ga stavljaju u drugi krug, između 40. i 50. izbora (41 na NBA DraftRoom, 44 na NBAdraft.net), i još dalje, na poslednje mesto (57 na USA Todai). Američki skauti cene njegovu visinu i raspon ruku i njegovu sposobnost šuta, nešto u čemu veruju da još uvek može mnogo da napreduje.

 Ali ne veruju u njegov odbrambeni intenzitet, njegovu sposobnost da zastraši i odskoči i, uopšte, da se prilagodi fizičkom tonusu koji zahteva takmičenje poput NBA. Videćemo, jer talenat ima, iako je potrebno više vremena da se istakne u Evropi nego što se činilo kada je sa Real Madridom osvojio Adidas NGT u Minhenu za igrače do 18 godina 2020. Tamo je prosečno beležio 16 poena i 4,8 skokova. Od tada, i kada je njegov plafon izgledao veoma visok, čini se da se njegov tempo usporio'', zaključuje se u tekstu španskog ''As-a''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke