Danas igra Srbija - Grupa B idealna za uzlet ''orlova'', ali kako do olimpijske vize?

Autor: Darko Mitrović
subota 26.08.2023.
08:16
Izvor: Sportske.net

Ne treba nikoga potcenjivati, ali Srbija je apsolutni favorit u ovoj grupi.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/®©
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/®©

Povezane vesti

Od euforije, preko velikih razočaranja do nove nade. Tako bi se, u najkraćem, mogao opisati rolerkoster emocija u vezi naše košarkaške reprezentacije ovog leta u susret Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i na Filipinima. 

Kada je Nikola Jokić osvojio istorijsku titulu sa Denver Nagetsima i potvrdio da je neprikosnoven u NBA ligi, verovali smo da bi krajem leta mogao i sa ''orlovima'' da ispiše istoriju, ali dan uoči objavljivanja spiska selektora Svetislava Pešića usledila je serija razočaravajućih vesti – Jokić mu se ''zahvalio na pozivu'', isto je učinio i Vasa Micić koga očekuje debitantska sezona u NBA ligi, kao i Nikola Kalinić... 

Nekolicina igrača (Lučić, Jaramaz, Trifunović, Smailagić) zbog povreda ili bolesti nije mogla da mu se stavi na raspolaganje, ali ni to nije bilo sve, jer je tokom priprema Nemanja Nedović shvatio da ne može da na pravi način odgovori zahtevima selektora, pa je i on doneo odluku da se povuče iz nacionalnog tima.

Imajući sve to u vidu, Srbija je od jednog od favorita za medalje došla u poziciju autsajdera, pa su sada retki oni koji ''orlove'' vide na postolju.

Ali, to ne znači da u aktuelnom sastavu reprezentacije Srbije nema vrhunskog kvaliteta. Bez obzira na sve probleme, naš nacionalni tim je ''rastao'' iz meča u meč tokom priprema. 

Kapiten Bogdan Bogdanović se nametnuo kao novi lider ovog tima, tu ulogu u potpunosti zaslužuje, ali uz njega selektor Pešić ima još velikih aduta, poput centra Nikole Milutinova koji je željan igre i velikih izazova, s obzirom da je toga bilo premalo prošle sezone u dresu CSKA. 

Sjajni centar, koji se ovog leta vratio u Olimpijakos, na pripreme je došao potpuno svež, odmoran, motivisan i od njega možemo mnogo da očekujemo. Na centarskim pozicijama aduti će nam biti i još jedan novajlija u NBA ligi Filip Petrušev, kao i Dušan Ristić koji se istakao i u kvalifikacija i koji uz uobičajene karekteristike za centra ima i odličan šut za tri poena. 

Izostanak Vase Micića je napravio veliku prazninu na poziciji organizatora igre, ali ono što raduje je lagani povratak Stefana Jovića u formu, samo je pitanje da li će ovaj šampionat dočekati potpuno fizički spreman. To pitanje se ne postavlja za Aleksu Avramovića, koji je i tokom priprema ''grizao'' na terenu i pokazao da će nam biti veliki adut na spoljnium pozicijama, pogotovo kada je u pitanju čvrsta i agresivna igra u odbrani.

Vanja Marinković je prošle godine na Evrobasketu zaslužio veliko poverenje selektora Pešića, nadamo se da će sličan utisak ostaviti i u Manili, dok Marka Gudurića gledamo kao nekoga ko bi konačno mogao da i u dresu sa državnim grbom zablista punim sjajem. Ako tako bude, šanse našeg tima za ostvarenje ciljeva bile bi mnogo veće.

Od Dejana Davidovca i Ognjena Dobrića smo prethodnih godina u Crvenoj zvezdi navikli da su najbolji kada je najvažnije, neka tako bude i u reprezentaciji, a najveće otkrovenje u ovom timu mogao bi da bude mladi Nikola Jović na ''četvorci''. 

©/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023

Nekadašnji član Mege je prošle sezone stekao dragoceno iskustvo u NBA ligi, iako nije imao veliku minutažu u Majamiju i već u svojoj prvoj NBA sezoni je osetio i kako je igrati u finalu najjače lige sveta. Tokom pripremnih mečeva u reprezentaciji je pokazao samouverenost, pa se ponekad sticao utisak i da ima mnogo više reprezentativnog iskustva. Na toj poziciji selektor Pešić ima i Borišu Simanića koji je tokom proleća u Saragosi imao nekoliko fenomenalnih partija u španskoj ACB ligi, pogotovo kada je u pitanju šut za tri poena.

Koji su ciljevi ovog tima na Mundobasketu? 

Naravno, medalji se svi potajno nadamo, možda je i bolje što ekipa nema neki veliki psohološki pritisak po tom pitanju, a ono što je selektor istakao odmah po objavljivanju spiska, jeste osvajanje mesta koje vodi na Olimpijske igre. Šta to tačno znači?

Prema predviđenim kvotama, dve evropske ekipe koje ostvare najbolji plasman na Svetskom prvenstvu obezbediće učešće na OI u Parizu. Francuska je kao domaćin Oimpijskih igara već siguran učesnik, pa ''trikolori'' neće zauzimati te dve evropske kvote.

Kakav je put ''orlova'' na ovom Mundobasketu? 

Iako oslabljeni, ne bi trebalo da imaju većih problema u Grupi B, gde će im rivali biti Kina, Portoriko i Južni Sudan, uz maksimalno poštovanje svakog rivala.

Zatim sledi ukrštanje sa dve najbolje ekipe iz Grupe A i tu nas izvesno čeka novi susret sa Italijanima koji su nam poslednjih godina zadali nekoliko veoma bolnih udaraca, a to su pokazali i tokom ovih priprema kada našem timu ni 17 poena prednosti nije bilo dovoljno za pobedu. U četvrfinalu bismo mogli i na Amerikance, ali o tom potom.

Tim Srbije na SP: Bogdan Bogdanović (Alanta Houks  - SG), Stefan Jović (Saragosa – PG), Aleksa Avramović (Partizan - PG), Marko Gudurić (Fenerbahče – SG), Vanja Marinković (Baskonija – SG), Dejan Davidovac (Crvena zvezda - F), Ognjen Dobrić (Virtus - SF), Nikola Jović (Majami Hit - PF), Nikola Milutinov (Olimpijakos - C), Filip Petrušev (Filadelfija – PF/C), Dušan Ristić (Galatasaraj - C) i Boriša Simanić (Saragosa - PF).

Za reprezentaciju Srbije Svetsko prvenstvo počinje danas od 14 časova utakmicom protiv Kine, dva dana kasnije igraće protiv Portorika, a 30. avgusta protiv Južnog Sudana.

Portoriko ima dugu istoriju učešća na SP, ali još ne i osvojenu medalju. Najbliži tome Portorikanci su bili 1990. godine, kada su u borbi za bronzu tek posle produžetka poraženi od Amerikanaca. Na tom šampionatu reprezentacija Jugoslavije je osvojila titulu, a jedini poraz je doživela upravo od Portorika. Njihova istorija zaslužuje poštovanje i oprez, ali je utisak da ovog leta Portorikanci nemaju tim kadar da iznenadi nekog od favorita. 

Tokom priprema su nedavno gostovali u Beogradu, Srbija ih je veoma ubedljivo savladala, ali rekli bismo da Portoriko na Svetskom prvenstvu ipak ne može toliko loše da odigra. U njihovom timu je i nama jedno veoma dobro poznato ime, doskorašnji krilni igrač Crvene zvezde Džon Holand, najstariji u tom sastavu koji sa klupe predvodi selektor Nelson Kolon. Nedostaje im najzvučnije ime - plej Nju Orleansa Hose Alvarado koji je povređen, kao i još dvojica-trojica igrača.

©/Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2023

Tim Portorika na SP: Tremont Voters (Levaloa – PG), Džordan Hauard (Napoli – PG), Stiven Tompson (Bnei Herclija – SG), Itan Tompson (Vindi siti Buls – SG), Džastin Rejes (Vareze – SF), Alim Ford (Lejkland Medžik – SF), Džon Holand (Hapoel Tel Aviv – SF), Džordž Kondit IV (Promiteas – PF), Kristofer Ortiz (Osos – PF), Ajzea Pineiro (Pirates de Kuebradiljas – PF), Arnaldo Toro (Cvole – PF), Ismael Romero (Bajamon – C).

Zbog Saše Đorđevića ćemo navijati da i Kina prođe ovu grupu, ali to će biti težak zadatak za njegov tim. Kinezi su uoči ovog šampionata dobili i atraktivno pojačanje u Kajlu Andersonu iz Minesote kome je baka Kineskinja, pa je po tom osnovu dobio državljanstvo i priliku da brani boje reprezentacije Kine. On je prva zvezda ovog tima, koji je tokom priprema imao nekoliko vrlo jakih provera, između ostalog i meč sa Srbijom u Šenženu, a reprizu ćemo gledati već u subotu. Selektor Đorđević je želeo da kroz te utakmice da pre svega popravi igru svog tima u odbrani, a Portoriko i Južni Sudan će biti protivnici po meri da se vidi koliko je u tome uspeo.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Tim Kine na SP: Žao Dživej (Liaoning Dinosaurs – PG), Hu Mingžuan (Guangdong Donguan – G), Žao Rui (Guangdong Donguan – SG), Cui Jongksi (Guangžu Lajons – SG), Žang Ženlin (Liaoning Dinosaurs – SF), Žu Junlong (Žeđiang Čužou – SF), Kajl Anderson (Minesota Timbervulvs – SF), Žu Peng (Šenžen – PF), Fu Hao (Liaoning Dinosaurs – PF), Žu Ki (Saut Ist Melburn – C), Vang Želin (Šanghaj Dongfang – C), Hu Đinkju (Žeđiang Čoužu – C).

Južni Sudan je debitant na Svetskom prvenstvu i iz tog razloga izaziva posebnu pažnju. Na prvi pogled je za mnoge totalni autsajder, ali je tokom priprema pokazao da se nije slučajno našao među najbolje 32 reprezentacije sveta.

Sa klupe ih predvodi selektor Rojal Ajvi, a ako imamo u vidu da on na raspolaganju ima dvojicu NBA igrača (Venjen Gebrijel iz Lejkersa i Karlika Džonsa iz Čikaga), dvojicu iz G lige i jednog iz NCAA, plus bivšeg igrača Burse i Fenerbahčea Marijala Šajoka, onda je jasno da se radi o vrlo zanimljivom timu koji bi mogao da iznenadi i svakako nije bez šansi za plasman u drugu fazu takmičenja. Šajok je u omladinskoj konkurenciji branio boje Kanade, ali je posle razgovora sa nekadašnjim NBA asom, a sada predsednikom Košarkaškog saveza Južnog Sudana Luolom Dengom odlučio da pojača ovaj tim.

Tim Južnog Sudana na SP: Karlik Džons (Čikago Buls – PG), Sandej Dek (Adelejd – PG), Marijal Shajok (Main Seltiks – SG), Piter Džok (Nant – SG/F), Emanuel Akot (Vestern Kentaki – SG/F), Kuani Kuani (Karhu – SF), Nuni Omot (Lejkland Medžik – F), Majok Deng (Kejrns – PF), Venjen Gabrijel (LA Lejkers – PF/C), Mangok Matijang (Hapoel Eilat – C), Kaman Maluak (AS Duanes – C), Deng Akut (Adelejd – C).

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke