Danilović na godišnjicu o najvećem uspehu crno-belih: "Najveći sportski uspeh u tom vremenu"

Autor: Beta Beta
četvrtak 13.04.2017.
22:38
Izvor: Beta

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Predrag Danilović rekao je večeras da ne treba porediti vreme kada je Partizan osvojio titulu šampiona Evrope i današnju Evroligu i dodao da ne može dovoljno da se zahvali ljudima iz Fuenlabrade koji su crno-bele

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

"Partizan je od 1988. do 2010. četiri puta bio na fajnal-foru i jednom je osvojio trofej... Ali, ne treba uopšte to porediti, drugi su uslovi, drugi je sistem takmičenja, ne kažem ni da je teži ni da je lakši. Za to vreme taj sistem je bio najteži, kao što je za ovo vreme sistem koji se igra u Evroligi težak i naporan. Ja se iskreno nadam da će još neki srpski klub da pokuša... Ne da pokuša, jer svako pokušava samim tim što igra, već da će da osvoji jer to jako bitno za srpsku košarku", rekao je Danilović agenciji Beta.

Partizan je pre 25 godina, 1992. osvojio ostvario najveći uspeh u istoriji kluba kada je osvojio Kup evropskih šampiona u Istanbulu. Crno-beli su u finalu pobedili Huventud sa 71:70 trojkom Aleksandra Đorđevića uz zvuk sirene.

U Beogradu je večeras otvorena izložba posvećena osvajanju trofeja evropskog prvaka košarkaškog kluba Partizan, a jubilej je obeležen prigodnom ceremonijom. Svima onima koji su učestvovali u osvajanju titule u Istanbulu 1992. godine, među kojima je i Danilović, dodeljene su replike trofeja koje je izradila fondacija "Pučisti".

"Nismo mi tada bili svesni da smo prvaci Evrope, mladi smo bili, tek smo kasnije postali svesni. Kako su godine prolazile postajali smo svesniji i zato je sve sladje kako vreme prolazi. Uzimijaći u obzir i vreme, situaciju, uslove i sve ostale, sigurno da je to najveći evropski sportski rezultat u tom vremenu", rekao je Danilović.

Partizan je te godine utakmice kao domaćin igrao u španskoj Fuenlabradi.

"Ne mogu da se zahvalim dovoljno ljudima iz Fuenlabrade koji su nas bezrezervno voleli, onako najiskrenije. Mnogo su nam pomogli da se ne osećamo kao putujući cirkus bez kuće. Našli smo tamo kuću", rekao je Danilović.

Prisećajući se te 1992. godine, Zoran Stevanović je istakao da je tadašnja teška situacija bila dodatni motiv igračima Partizana.

"Brzo prođe. Sve smo stariji i stariji. To je nešto što ću pamtiti dok sam živ, i ja i svi koji smo bili u tom timu. To je prva, za sad jedina evropska titula, a nadam se da će biti još neka. U tom trenutku kako smo igrali, gde smo igrali, sankcije, rat, sve kroz šta smo prolazili... Nismo bili ni svesni u tom trenutku šta smo napravili, tek posle par dana smo ukapirali", rekao je Stevanović agenciji Beta.

"Svi smo u tom trenutku imali neki dodatni motiv. Ja, na primer... Moj rodjeni brat je bio na ratištu, nismo znali gde je, šta se dešava. Mnogo smo mi motiva tad imali", naveo je on.

Direktor crno-belih Mlađan Šilobad rekao je da su ključ uspeha 1992. bili dobri ljudi.

"Prošlo je dosta vremena, nama tako ne izgleda. Lepo je videti ljude koji su bili sa nama te godine. Bila je to izuzetno teška godina, nije bilo lako sve to podneti, ali na kraju se lepo završilo. Ostali smo u jako lepim odnosima, mislim da je to bila ekipa dobrih ljudi pre svega i mislim da je to na kraju i prevagnulo da se dodje do samog kraja", rekao je Šilobad agenciji Beta.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Friday, 14.04.2017
09:03

Kao Zvezdaš iskreno čestitam Partizanu na toj tituli. Gledao sam finale, kao i ostale utakmice crno belih te godine.

avatar
Friday, 14.04.2017
08:40

Ranije sam uvek pisao da bismo trebali da odemo u saveznu drzavu Luizijanu, negde daleko od ovog ludila, a valjda je logicno da ponovo najpre potrazimo utociste u Fuenlabradi jer je to (bio) nas drugi dom. Slazem se sa Sasom, ali stavio bih malu primedbu, NE JOS neki srpski klub nego ponovo neki srpski klub, a to znaci- ponovo KK PARTIZAN!!!

avatar
nenadnenad1234
Friday, 14.04.2017
01:07

Jedina ekipa u istoriji evropske kosarke koja je sa jednom utakmicom na domacem parketu osvojila EL.

avatar
ugaseni zivoti
Thursday, 13.04.2017
22:51

Svaka vam cast na toj tituli ali realno teze je bilo nama osvojit titulu u fudbalu 1991.

avatar
Budimo.ljudi
Thursday, 13.04.2017
23:28

Hajde da se složimo da su obe stvari bile teške i da jedni drugima čestitamo na tome :)

avatar
Manitu
Friday, 14.04.2017
00:11

Nije bilo teze jer ste imali dobar tim i lak put do polufinala.Grashopers,Dinamo Drezden i Rangers su drugorazredne ekipe.Sta reci za Partizanov put 66.Protiv Bayerna ste odigrali extra a taj Bayern je bio na pocetku krize u kojoj je bio dugi niz godina posle.S Marsejom je bilo takticki ok racuna se pobeda.Partizanovu igru su nosili samo dva igraca koja su dala 50tak poena u finalu protiv Huventuda.Inace Huventud i Estudijantes su tih godina bile vrlo jake ekipe iza kojih su daleko bili Real i Barsa