Dante Egzum o Željku, Partizanu, Jabuseleu... ''Zbog Partizana sam opet u NBA''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 16.10.2023.
14:09
Izvor: Sportske.net

Lepe reči australijskog reprezentativca o svom doskorašnjem klubu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Novi košarkaš Dalas Maveriksa Dante Egzum govorio je u opširnom intervjuu za ''The Sporting News'' o periodu provedenom u evropskoj košarci između odlaska iz Klivlenda i dolaska u Dalas.

U tom periodu je najpre obukao dres Barselone, gde nije došao do punog izražaja. 

''Počeo sam da tražim i čekam najbolju priliku van Sjedinjenih Država i tu se pojavila Barselona. Dolazak u Evropu je bio sjajno iskustvo za mene. Igra u Evropi ima neverovatan kvalitet i ima neke od najboljih trenera na svetu sa kojima sam bio u poslednje dve godine.

Želeo sam da iskoristim tu priliku da ostanem na terenu, pokažem da mogu da pomognem i naučim igru još malo. Igranje manje utakmica je nešto što mi je pomoglo, ne samo da ostanem zdrav i da mogu da igram više, već i za reprezentaciju Australije", objašnjava on.

Prošlog leta, za mnoge neočekivano, iz Barse je prešao u Partizan, što se ispostavilo kao pun pogodak - i za njega, i za Partizan.

''Barsa je bila veoma dobra za mene. Iako je u Partizanu bilo bolje. Kada sam stigao u Barselonu, uradio sam to usred sezone, pokušavao sam da pronađem sebe, sa probnim ugovorom... U mojoj prvoj nedelji sam stekao pravo da igram i debitovao sam protiv Real Madrida. U prva tri dana bilo je mnogo stvari. Tražio sam kako da se uklopim i pronađem svoju ulogu u timu. Igrači u timu su bili zajedno od predsezone, a neki i u trećoj sezoni projekta, tako da mi je odlazak u Partizan kasnije dao priliku da imam celu sezonu, da pokažem gde sam i ko sam. 

Mislim da sam se zahvaljujući Partizanu vratio ovde [u NBA]“, ističe Egzum.

Trener Željko Obradović je mnogo očekivao od njega, video ga je kao organizatora igre, ali je najpre Egzum morao da tokom priprema dovede kilažu u red.

''Čuo sam neke stvari o Željku Obradoviću. Svi sa kojima sam razgovarao o njemu, poput Ekpea Judoa, rekli su da je on sjajan trener koji razume igru. I to je veliki razlog zašto on radi mnogo tih stvari, kao što je da viče i govori vam da uradite ovo ili ono.

On ima velika očekivanja od svojih igrača, šta mogu da urade sa svojim umećem. A to se dešava i sa navijačima Partizana, oni žele da vide da daješ 100 odsto svako veče. To želi Željko Obradović", kaže Željko Obradović. 

''Veliko pitanje kada sam došao [u Evropu] bilo je da li mogu da igram pleja. Željko je trenirao mnogo sjajnih plejmejkera i nije tipičan trener koji te baca na teren, daje ti loptu i govori ti da vodiš tim. On želi da bude siguran u to što radiš, želi da ja uzmem mnogo više odgovornosti od ostatka tima.

Mislim da me je to učinilo da rastem, ne samo kao igrač, već i kao čovek. Znajući da mogu da budem taj vođa na terenu", konstatuje Egzum.

Partizan je tu sezonu završio osvajanjem AdmiralBet ABA lige, ali je ostala velika žal za propuštenom prilikom da se preko Reala plasira i na F4 Evrolige.

Tuča u Madridu u završnici drugog meča, kada je Partizan poveo sa 2:0 u pobedama sve je promenila. Egzum je u toj tuči najgore prošao, posle rvačkog zahvata Jabuselea.

''To je nešto što je prošlost, gotovo je, ostavio sam to iza sebe i mislim da jesu i igrači Real Madrida. Stvari su mogle da se reše drugačije, posebno iz perspektive Evrolige. I mislim da je upravljanje mnogim tim stvarima bilo nepravedno, ali uspeli smo da se oporavimo i osvojimo AdmiralBet ABA ligu.A osvajanje lige je bio glavni cilj na početku sezone. 

Na početku sezone mnogi su sumnjali, mislim da smo počeli sa 0-3 u Evroligi. Da ste mi rekli da ćemo stići do pet utakmica protiv Real Madrida kada smo počeli, odmah bih to potpisao. Bila je to sjajna sezona za nas i moramo da držimo glave gore. I mislim da je trebalo da pobedimo u toj utakmici [3. u Beogradu]'', zaključio je Egzum.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke