Nedović utišao "Arenu" za istorijsku pobedu Crvene zvezde protiv Partizana

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 08.12.2022.
22:25
Izvor: Sportske.net

Kakav meč!

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Partizan u Štark areni sa 73:76 u okviru 12. kola Evrolige.

Prvi evroligaški večiti derbi ikada bio je slika koju je Srbija želela da pošalje u svet. Mimo onog propratnog iz prethodnih dana. Bitka na parketu bila je vojnička, navijanje preko 20.000 navijača oba tabora gromoglasno, a sam dvoboj krajnje neizvestan.

Energičan početak Partizana koji je preko Kevina Pantera stigao do prvih poena u kontri.  Zvezdin odgovor usledio je momentalno koševima Bena Bentila koji po pravilu otvara utakmicu za svoj tim. Ognjen Kuzmić je rano ušao u probleme s faulovima i oba je skrivio nad Matijasom Lesorom.

Partizan je bolje startovao duel nošen eklaktičnom podrškom prepune „Arene“. Igrali su čvršću odbranu i Zvezda je propisno morala da se pomuči za svoje poene. Nisu uspevali da pogode brojne šuteve spolja, što je domaćin koristio u trčanju za dvocifrenu prednost posle manje od sedam minuta igre (16:4).

Sve to vreme, izvrstan u skoku bio je jedan od najboljih igrača Evrolige u tom segmentu – Matijas Lesor. Razgrtao je i pod košem rivala, ali i na suprotnoj strani što je, naravno, pojačavalo decibele u dvorani.  Ipak, imajući u vidu da su košarkaši Duška Ivanovića mašili apsolutno sve, a Lesor hvatao sve, odaje se utisak da je Partizan trebalo da ima veću razliku u svoju korist u smiraj prvog kvartala.  Zvezda nije pogodila nijednu trojku (0/7) za rezultat 20:11 posle prvih 10 minuta igre.

Nastavak je isprva doneo tvrđi okršaj, ali Zvezdini problemi su se produžili, prevashodno u organizacionoj igri. Uprkos svemu tome, dogodio se nesportski faul u korist gostujućeg tima koji nije upotpunosti iskorišećen, ali je bio dovoljan da „pogura“ srpskog i regionalnog šampiona ka svom rivalu i tako serijom od 2:8 priđu na posed razlike. Nemanja Nedović ih je vodio ka tome sa polovinom poena. Lesor je radio za čitavu ekipu Partizana, ali nestvarno je da oni to nisu uspeli da realizuju i kazna je bila surova. Petrušev pogađa posle četiri i po minuta u drugom kvartalu za 22:22, a potom Hasan Martin zakucava u kontri za preokret! Tada je Zvezda pronašla ritam, dok je Partizan da ne padne držao Jam Madar.  Sve u svemu, bio je to bolji period gostiju, razigrao se i Luka Vildoza...Partizan je odigrao završnicu prvog poluvremena bez nestvarnog Lesora koji je na parketu proveo prvih 17 minuta i 26 sekundi uz abnormalnu potrošnju i zalaganje. Koristili su igrači Crvene zvezde lošu unutrašnju odbranu Partizana i preko poena Hasana Martina i Nemanje Nedovića stigli do sedam poena prednosti na poluvremenu (33:40).

STARSPORT

Neke početničke greške Crvene zvezde  događale su se početkom treće četvrtine, što je Partizan mahom koristio.  Na sredini tog dela igre, serijom 11:4, crno-beli se opet vraćaju na kolosek, ali i ovog puta solo majstorijama. Tada se istakao Jam Madar sa sedam poena. Obradović je imao glavobolju sa klupom kojoj nije mogao da veruje na ovoj utakmici. Lesor je postepeno gubio snagu, a roviti Smailagić nije mogao da ga odmeni na kvalitetan način. Tražila je Zvezda mis-meč, bivala polovična u tim situacijama za egal i minimalnu prednost pred ulazak u poslednjih 10 minuta. 

Bolju poslednju deonicu, crno-beli nisu mogli da požele. Dve vezane trojke preko, do tada, nevidljivog Egzuma, te Kevina Pantera poboljšalo je procente i podiglo navijače. Zaista, tada je Danilo Anđušić bio čovek od zadatka Željka Obradovića, ali je Zvezda sve to perfektno pratila poenima iz reketa. Drama, kakva se priželjkivala i može se reći – očekivala.

Iako su poeni izostali, bitnu rolu je tada odigrao Tristan Vukčević s nekoliko izvanrednih defanzivnih postavki, ukradenih lopti, „banana“... 

Imao je Partizan situacije u kojima je mogao da se „odlepi“ posle vođstva, ali preciznost  im tada nije bila saveznik.  Hasan Martin je dobio posebnu ulogu od Ivanovića za ovaj meč  i obavljao ju je izuzetno na oba kraja parketa, što je možda iznenadilo Obradovića i njegove pulene budući da su se prvobitno crtali veći minuti za Luku Mitrovića na „petici“. 

U poslednjih minut i po ušlo se potpunim egalom nakon još jedne trojke Luke Vildoze koji je najbolje iz svog opusa sačuvao za kraj. Pobesneo je tada Željko Obradović na odbranu Partizana...

Usledela je serija promašaja domaćina i poslednji napad imala je Zvezda pri rezultatu 73:73. Mestralan pas Luke Vildoze u korner za Nemanju Nedovića koji utišava 20.000 ljudi u najvećoj srpskoj dvorani. Surova kazna.

Igrao se napad za Madara koji je promašio za izjedančenje i Crvena zvezda je slavila.

Pobednički tim predvodio je Nemanja Nedović sa 20 poena, Luka Vildoza je ubacio 14, a dvocifren je još bio Filip Petrušev sa 10. Kada je Partizan u pitanju, Kevin Panter je imao učinak od 15 poena, Jam Madar 14, a Matijas Lesor 11 poena i 10 skokova.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke