Partizanu se umalo ponovio Madrid, ali ništa od Zvezdinog brejka!

Autor: Darko Mitrović
utorak 13.06.2023.
22:00
Izvor: Sportske.net

Crno-beli imali 20 poena viška na poluvremenu, ali ipak strepeli za ishod derbija.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

U prvoj utakmici finalne serije plej-ofa AdmiralBet ABA lige Partizan je pred više od 18.000 gledalaca u ''Štark areni'' savladao Crvenu zvezdu sa 88:80 i tako poveo sa 1:0 u pobedama.

Zvezda je večeras bila oslabljena neigranjem povređenog Vildoze, a za Partizan ipak nije igrao oporavljeni Avramović, iako je bio u sastavu.

Prvo poluvreme obeležio je gotovo savršen Partizanov šut iz igre, odlični procenti i za dva i za tri poena, pri čemu se su u tom pogledu posebno izdvojila dvojica igrača - kapiten Kevin Panter i Zek Ledej.

Partizan je od samog početka meča imao rezultatsku prednost i lagano je uvećavao uz takođe odličnu energiju u odbrani, pa Zvezda nije imala nijednog raspoloženog igrača tokom prvih 20 minuta koji bi mogao da parira sjajnom Partizanovom tandemu.

Jedino gde se Zvezda u prve dve četvrtine isticala jesu ofanzivni skokovi, ali to joj nije mnogo pomoglo, pa je Partizan na poluvreme odneo čak 20 poena prednosti - 56:36, uz 18 poena Ledeja i 14 Pantera, koji je rano napravio tri lične greške, pa ga u većem delu druge četvrtine nije ni bilo na parketu.

Početak drugog poluvremena protekao je u Zvezdinoj mnogo boljoj odbrani. Stefan Marković je tu imao ključnu ulogu, a crveno-beli su posle pet minuta igre u trećem kvartalu prišli na 13 poena zaostatka - 60:47. Uz to, u problem sa faulovikma su osim Pantera ušli i Madar i Egzum koji su takođe napravili treće lične greške.

Ognjen Dobrić zatim pogađa za 61:49, a uzvratio je zakucavanjem Alen Smailagić koji je od početka drugog poluvrememna isticao ogromnom energijom i u ofanzivnom skoku, ali i u defanzivi. Luka Mitrović ne koristi naredni Zvezdin napad, a na drugoj strani raspoloženi Smailagić pogađa uz faul, pa crno-beli opet imaju ubedljivu prednost - 66:49.

Smailagić je u prvih 5-6 minuta treće četvrtine upisao čak devet poena, a to vreme trener Obradović je iskoristio da odmori Zeka Ledeja. Ipak, stao je šut za tri poena ekipi Partizana, počeo je i Ledej da promašuje, a Zvezda to koristi i trojkom Dobrića ponovo prilazi na 12 poena zaostatka - 71:59.

Usledila je još jedna odlična odbrana crveno-belih, pa kontra Bentila i Zvezda prilazi na 71:61. Lesor je uzvratio svojim zakucavanjem i rezultatom 73:61 se ušlo u poslednjih deset minuta.

Prve poene od početka drugog poluvremena Zek Ledej je postigao na startu četvrte deonice, a uzvratio je trojkom Nemanja Nedović tek što je ušao u igru posle duže pauze koju je proveo na klupi od početka drugog poluvremena.

Zvezda je njegovim poenima ponovo pripretila, smanjila je na 75:64, ali posle Obradovićevog tajm-auta trojku na drugoj strani pogađa Madar. Trojkaški obračun nastavio je i Kampaco koji opet vraća Zvezdu u igru na sedam minuta do kraja.

Tehnička greška Lazarevića je usporila ovaj nalet Zvezde, ali samo nakratko, jer Partizan dva puta gubi loptu u napadu i crveno-beli unose rezultatsku neizvesnost na ulasku u finiš meča.

Poenima Dobrića, Zvezda je na pet i po minuta pre kraja prvi put učinila Partizanovu prednost jednocifrenom - 79:71.

Uzvratio je Ledej, potom Bentil pravi faul u napadu, pa trener Crcene zvezde Duško Ivanović odmah traži tajm-aut. Imala je efekta ta pauza, jer Nedović uspeva da oduzme loptu Anđušiću, a zatim Dobrić upisuje nove poene i smanjuje na 81:73.

Kevin Panter na drugoj strani realizuje slobodna bacanja, a Bentil na četiri minuta do kraja pogađa za 83:75. Anđušić zatim ne pogađa za tri poena, posle čega sledi munjevita Zvezdina kontra koju Nedović realizuje i Zvezda prilazi na samo šest poena zaostatka - 83:77!

Naravno, Željko Obradović reaguje tajm-autom posle kog je Zvezda propustila par prilika da smanji na samo tri poena razike, a Partizan preko Madara sa linije penala odlazi na ''plus 8''. Madar je zatim imao i sjajnu reakciju u odbrani kada je oduzeo loptu Nedoviću, pa su crno-beli i u poslednji minut ušli sa tada već značajnih osam poena razlike.

Trojkom Brntila Zvezda prilazi na pet poena razlike, na pola minuta do kraja, posle čega je fauliran Joanis Papapetru. Promašio je prvo slobodno bacanje, drugo pogodio za 86:80.

Iskoristio je Duško Ivanović novi tajm-aut, ali Kampaco ne pogađa trojku, posle čega je fauliran Lesor koji sa linije penala stavlja tačku na ovaj meč.

Ledej sa 24 i Panter sa 19 i Smailagić sa 11 poena bili su najbolji u ekipi Partizana, a Zvezdu su predvodili Dobrić sa 17 poena i 6 skokova, Kampaco sa 15 poena i 10 asistencija, Petrušev sa 11 poena.

Druga utakmica na programu je već u četvrtak, Partizan će ponovo biti domaćin.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke