Derbi domaćinstva vredan?

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 28.11.2022.
09:26
Izvor: Sportske.net

Sledi serija okršaja dva najveća srpska kluba.

Sandić Foto
Sandić Foto

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde ugostiće Partizan u dvorani "Aleksandar Nikolić" u ponedeljak u okviru 9. kola Admiralbet ABA lige.

Prvi od mnogih ove sezone, definitivno. Prvi od, verovatno, mnogih u AdmiralBet ABA ligi. Prvi od ćak dva naredne sedmice. Susret u "hramu košarke" otvoriće seriju derbija u ovoj takmičarskoj godini koja je kao nijedna druga do sad. Zašto je to tako ne treba posebno naglašavati. Oba najveća kluba u regionu su našla svoje mesto u Evroligi i tamo se bore za svoj zrak sunca. Istini za volju, nikad ne reci nikad, ali u konkurenciji kakva je trenutno, realnije je reći da će se samo jedan od njih naći među osam najboljih. PS: Neka nas demantuju.

Pred nama je okršaj koji bi mogao da odigra krucijalnu ulogu u regularnom delu sezone, te odredi domaćina u plej-ofu. A, svi znamo kakav je to zlatan ćup.

Kako red nalaže, krenućemo od domaćina, aktuelnog branioca trofeja i triple krune - ekipe Crvene zvezde. S velikim ambicijama se ušlo u novu kampanju uprkos odlasku Dejana Radonjića i nekolicine nosilaca tima iz prošle godine. Mladi stručnjak Vladimir Jovanović nije mogao da podnese teret odela koje je skrojeno za prvog šefa ekipe na Malom Kalemegdanu, pa ga je tako nasledio Duško Ivanović. Da iskustvo u ovoj raboti nema cenu, Ivanović je vrlo brzo prikazao, a tim koji je dobio se momentalno preobrazio. Od pognutih glava krhog mentaliteta, brzo je izgrađen sastav koji veruje. U sebe. U svog saborca. U kult trenera. Samim tim, došli su i rezultati. Prvobitno, teška i neizvesna pobeda u Evroligi protiv Asvela, zatim razmontiranje Cibone i potom prekid sedmogodišnjeg posta u duelu sa Albom (meč s Makabijem se nije odigrao do pisanja ovog teksta). Nešto što podiže samopouzdanje na maksimum. Nemanja Nedović se ispostavio kao krucijalna figura u ovom Ivanovićevom sistemu, a kao domaći igrač će to liderstvo morati da iskaže i u derbiju. U stopu ga prati Luka Vildoza, zajedno sa sve boljim Filipom Petruševom, te Ognjenom Dobrićem i Lukom Mitrovićem. Opasni spolja i u piku, a pritom imaju zavidnu odbranu otkako je stigao Ivanović.

Partizan bi lako mogao da uđe u ovaj meč sa dva vezana poraza nakon svog putovanja u Španiju gde su imali izuzetno težak posao. Protiv Barse su se odlično borili, ali doživljen je novi peh, nešto što prati crno-bele čitave sezone, a to su povrede. Alen Smailagić moraće ponovo na duže odsustvo, Balša Koprivica takođe neće skorije da se vrati, dok pozitivnog pomaka ima jedino kod Alekse Avramovića, ali i njega ne treba očekivati brzo. Stoga, Željko Obradović igra s onim što ima i mora, a to u ovakvom iscrpljujućem rasporedu nije nimalo lako. Partizan u derbiju takođe ima čoveka koji bi trebalo da ih nosi kao lider, a to je Danilo Anđušić. Reprezentativac Srbije odigrao je maestralnu utakmicu protiv Barselone i podiže svoju formu iz meča u meč. Naravno, tu je i Matijas Lesor koji pruža zaista kvalitetne partije pod košem ove sezone, a protiv Crvene zvezde je prošle godine imao nekoliko izuzetnih izdanja.

Kao što znamo, Crvena zvezda je u prethodnoj sezoni dobila Partizan u finalnoj seriji posle mnogo drame, nereda i čega sve ne, što ne priliči jednoj ovakvoj sportskoj priredbi koja je odavno izašla iz tih okvira kada su ova dva tima u pitanju. Sada ulog možda nije toliko veliki, pa bi trebalo očekivati nešto smireniju atmosferu. Prošle kampanje su podelili pobede u regularnom delu na ravne časti, a ako bi se to desilo i ovog puta, bliži domaćem parketu u plej-ofu bio bi tim Željka Obradovića.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke