Derbi Evrokupa u Badaloni, Obradoviću stigao novi biser

Autor: Nemanja Janošev
sreda 02.02.2022.
16:00
Izvor: Sportske.net

Crno-beli na teškom iskušenju!

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Partizana će u sredu od 21 sat gostovati lideru grupe A Evrokupa Huventudu. Izabranike Željka Obradovića čeka verovatno i najteži evropski izazov u ovom trenutku budući da idu „na noge“ jednom od favorita za osvajanje takmičenja.

Utakmica dolazi na red u veoma nezgodnom trenutku po „crno-bele“ koji su u prethodnom kolu Evrokupa izgubili od Turk Telekoma u Ankari 85:71, da bi nakon toga ostvarili laku pobedu nad Krkom 79:63 u AdmiralBet ABA ligi.

Imperativ pobede uvek je prisutan kada se radi o Partizanu, a igračima će motiv više svakako predstavljati činjenica da im osvajanje prvog mesta u grupi olakšava posao u eliminacionoj fazi gde će imati prednost domaćeg terena. Huventud je prvi sa devet pobeda i dva poraza, od kojih je jedan doživeo upravo u Beogradu kada je Partizan u dramatičnoj završnici slavio sa 68:67. Beogradski tim sa učinkom 8-3 primoran je da juri pobedu u Badaloni koju Željko Obradović pamti samo po lepom, budući da je sa Huventudom osvojio Evroligu 1994. godine kao trener.

No, vratimo se u sadašnjost, mladi tim Partizana naspram sebe imaće iskusnu ekipu koju je selektovao Karles Duran. Španci su pobedili 13 od poslednjih 15 utakmica u svim takmičenjima, što pokazuje u kakvoj se formi nalazi u ovom trenutku. Pau Ribas, Feran Basas i Giljom Vives predvode Huventud, tu su još i Ante Tomić, Andre Feliz, Brodžijanski... Navijači koji prate Evrokup nedavno su izglasali baš ove dve ekipe kao najzabavnije za gledanje, pa nema sumnje da nas čeka još jedan zanimljiv okršaj koji bi možda mogao i da odluči pobednika u grupi A. Ono što može da raduje Obradovića jeste činjenica da će posle dugo vremena moći da računa na sve igrače u ekipi, a sa ekipom se u avionu za Barselonu neće naći Dušan Miletić i Uroš Trifunović, kao ni najmlađi novajlija iz Reala.

Navijači Partizana su sa velikim oduševljenjem ispratili dolazak 18-godišnjeg Tristana Vukčevića iz Real Madrida. U pitanju je sin nekadašnjeg košarkaša Dušana Vukčevića koji je nastupao za Crvenu zvezdu, Olimpijakos, Real Madrid, Olimpiju Milano, Virtus Bolonju i Montepaski iz Sijene gde je Tristan i rođen. Igra na poziciji krilnog centra, a u dosadašnjem toku sezone upisao je devet nastupa za Real u Evroligi i 12 utakmica u španskom prvenstvu.

Ono što je posebno bitno naglasiti jeste to da je mladi Vukčević potpisao višegodišnji ugovor sa beogradskim klubom, a ne šestomesečnu pozajmicu, kako se na početku spekulisalo. Svoju igračku karijeru, tinejdžer je započeo u Olimpijakosu, da bi 2018. godine prešao u U16 selekciju Reala. Pažnju svetske javnosti na sebe je privukao na Evroliginom turniru „Next Generation“ 2020. godine u Minhenu gde je osvojio titulu MVP-a takmičenja. Turnir nažalost nije završen, a Tristan je prosečno beležio 16 poena, 4,8 skokova i 1,3 asistencije i tako dobio veliko poverenje Madriđana koji su ga brže-bolje prekomandovali u prvi tim. Tamo je debitovao 2. septembra 2020. godine u pripremnom meču, ali se nakon toga nije naigrao, pa je u potrazi za minutima stigao u Partizan.

Vukčević mlađi rođen je 11. marta 2003. godine, primarna mu je pozicija krilni centar, a posebno je zanimljivo to da ima mogućnost da zaigra za čak šest reprezentacija – Srbiju, Grčku, Bosnu i Hercegovinu, Švedsku, Italiju i Španiju. Otac Dušan je Srbin iz Bosne i Hercegovine koji je igrao u Grčkoj, Tristan je rođen u Sijeni, a majka mu je Šveđanka. Ispunio je uslov i za špansku reprezentaciju nastupajući za „kraljevski klub“.

Jasno je opredeljenje Partizana da podmladi tim i pojača ga talentima širom Evrope, ali i sveta. „Crno-beli“ su jedna od najmlađih ekipa u Evropi sa prosekom godina 23,8. Najmlađi je gorepomenuti Tristan Vukčević sa 18 godina, dok najstariji Nemanja Dangubić i Kevin Panter imaju po 28. Međutim, navijači nemaju mnogo strpljenja jer nositi crno-beli dres znači konstantno se boriti za trofeje i pobede, videćemo kako će ovakva svlačionica uspeti da se izbori sa pritiskom.

Partizanu slede i izazovi u regionalnom takmičenju u okviru AdmiralBet ABA lige. „Crno-beli“ zauzimaju drugu poziciju na tabeli sa učinkom od 14 pobeda i tri poraza, dok Zvezda sa utakmicom manje ima tek jedan poraz. Podsetimo, samo prva dva tima u ligaškom delu AdmiralBet ABA lige ostvariće direktan plasman u plejof u kojem će se tražiti osvajač Jadrana. Nadamo se i – učesnik narednog izdanja Evrolige, osim ako Đordi Bartomeu ponovo ne smisli neke nove ideje...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke