Derbi nije mogao da parira do kraja - Zvezdina sedma u nizu pred Partizan

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 04.12.2022.
18:51
Izvor: Sportske.net

Nastavlja se strahoviti niz.

SC Derby/Filip Roganović
SC Derby/Filip Roganović

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su SC Derbi na gostovanju u "Morači" sa 76:92 (21:26, 18:23, 28:19, 9:24) u okviru 9. kola AdmiralBet ABA lige.

Nimalo lak susret za regionalnog i srpskog šampiona... Meč koji je iziskivao mnogo energije, imajući u vidu upornog domaćina koji se vraćao više puta iz dvocifrenog minusa, ali nije imao snage za iznenađenje. I tako, Zvezda piše sedmu u nizu, a sve to pred prvi evroligaški derbi s Partizanom.

Nekako se sada već stvorio običaj da Zvezda otvara svoje mečeve preko Bena Bentila koji je obično isporuči na ovaj ili onaj način, ali je odgovorio i Derbi preko poena Tasića.

Raspoloženija je bila Crvena zvezda na startu ovog susreta koji je bio prilično brz, ali tako nešto se dalo i za očekivati imajući u vidu način na koji SC Derbi igra ove sezone. No, gost je na krilima Bena Bentila pronalazio načine da poentira maltene svaki put. Sjajni Bentil pogađao je i ovog puta teške šuteve i posle nekih šest minuta duela već je bio dvocifren. Ali crnogorska ekipa nije bila za potceniti budući da su se držali zahvaljujući svojoj tranziciji, Tasićevim minijaturama i trojkama koje su pogađali.

Ipak, s početkom druge deonice, Crvena zvezda je ulazila u serije poena i dostigla dvocifrenu prednost.  Nedović, Lazarević i Marković su trojkama stopirali tempo SC Derbija koji nije dopustio da ovaj meč bude rešen posle prvih 20 minuta zahvaljujući tome što su iskoristili Zvezdin kontra-ritam i preko dva minuta bez poena.

Nije dobro počelo po Zvezdu, što naravno znači da je Derbi krenuo jako. Opet su stizali poeni u tranziciji preko pasova odličnog Džeksona i nakon svega 45 sekundi u drugom poluvremenu, Duško Ivanović je rešio da pozove tajm-aut.  Po navici, to je urodilo plodom i Lazić i Vildoza poentirali su za povratak na „+10“.

Zvezdi je u „pomoć“ sredinom trećeg kvartala pritekao Danilo Tasić koji je bio neoprezan i rukom po licu udario Ognjena Dobrića, te zaradio drugu nesportsku grešku, što znači automatsko isključenje. To jeste za nijansu dovelo do debalansa u ekipi SC Derbija, a Zvezda to obavezno koristi... Međutim, ponovo je podgorička ekipa izvanredno pronalazila rešenja u tranziciji i uz pomoć poena sa distance, došla na dva poseda razlike.  U tri minuta, Derbi je uspeo da unese potpunu nervozu u redove aktuelnog branioca trofeja u regionalnom takmičenju. Sastav Andreja Žakelja bez zadrške igrao je protiv tima koji je u izuzetnom naletu i to im je pred ulazak u poslednjih 10 minuta donelo rezultatski egal. Čak 28 poena dali su Crvenoj zvezdi u trećoj deonici, što je, iza Asvelovih i Partizanovih 30, najveći broj koševa koje je beogradski tim primio od dolaska Duška Ivanovića.

Zvezdu je ponovo odmakao Luka Vildoza, iako nije postigao poene. Dve predivne asistencije, defanzivni skok i serija od 5:0 crveno-belih. Kada smo već kod skokova, Derbi je tokom meča izuzetno kontrolisao ovaj segment igre.

Ključan u tim trenucima za Crvenu zvezdu bio je i Stefan Lazarević sa dve važne trojke. Mnogo se govorilo o njegovoj ulozi u timu Duška Ivanovića i bez ikakve sumnje, sada je skrenuo pažnju na sebe. Usput, kada je on bio na parketi, Zvezda je i mala najbolji odnos postignutih i primljenih poena.

Derbi potom više nije imao snage da još barem jednom odgovori svom gostu, ali časno su pali i na tome si ne mogu zameriti. 

Nemanja Nedović je utakmicu završio sa 16 poena u redovima Crvene zvezde, Ben Bentil je ubacio 14, Branko Lazić 13.  Derbi je predvodio duo Džekson - Megi sa 15, odnosno 14 poena.

 Zvezda piše sedmu pobedu u regionalnom šampionatu, Derbi je na skoru 4-5.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke