Derbi pod štitovima - Čija je odbrana bolja?

Autor: Nemanja Janošev
petak 12.11.2021.
12:05
Izvor: Sportske.net

Utakmica koja će nam doneti dve izuzetne defanzivne ekipe.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana odigraće u nedelju prvi večiti derbi u sezoni i već sada vlada velika euforija i neizvesnost.

Osokoljeni pobedama u Evroligi, igrači Crvene zvezde ulaze sa boljom energijom u ovaj duel, ali ni Partizan ne može previše da se žali budući da su u sredu doživeli tek prvi poraz u ovoj sezoni. Dejan Radonjić s jedne i Željko Obradović sa druge strane. Ne pričaju previše – rade i spremaju meč po meč.

Dva iskusna stratega, koja su, na sebi svojstvene načine upisana zlatnim slovima u korice istorije ova dva kluba. Znaju koliko i šta ovaj meč donosi, a ono što ih takođe povezuje jeste zajednička romansa sa defanzivnom košarkom. Dejan Radonjić je to implementirao u Crvenoj zvezdi mnogo ranije, dok je Željko Obradović sa svojom odbranom poznatiji u drugim klubovima poput Fenerbahčea ili Panatinaikosa. Sada taj sistem pokušava da ugradi u Partizan, mladi Partizan, koji se do sada dobro snalazio.

Iako je odbrana Crvene zvezde najbolja u Evroligi, povremeno pokažu svoje mane, a obično tada napad ne uspe da napravi kontrast i na taj način šampion AdmiralBet ABA lige ostaje lišen boljih rezultata.  Zvezda ove sezone, računajući oba takmičenja u okviru kojih su odigrali 16 duela, čak pet više od Partizana, imaju prosek od 67.3 primljena poena. Uz to, ruku na srce, imali su i značajno teže rivale gledajući Evroligu, pa i AdmiralBet ABA ligu. Arhivirane su utakmice sa Fenerbahčeom, CSKA, Albom, Monakom, Armanijem... A u regionalnom prvenstvu pobeđivali su Budućnost, Cedevita Olimpiju, Megu... Dakle, više nego zavidan rezultat.

Sportske.net

Kada je reč o Partizanu, njih krasi najbolja defanziva u AdmiralBet ABA ligi, gde obično utakmice završavaju sa 61.7 primljenih poena, što je spektakularno. Ipak, treba istaći da su igrali sa timovima poput Cibone, Studentskog Centra, Krke, Borca...  U Evrokupu su odigrali četiri duela, bilo je neizvesno protiv Huventuda i Andore, jednom su se „izvukli“ zahvaljujući sjajnom Kevinu Panteru, drugi put nisu. Na ukupno 11 utakmica ove sezone primaju prosečno 65.1 poen.

I tako, kada se podvuče crta, dođemo do toga da Partizan u ovom trenutku ima bolju odbranu prema statistici, ali ako zađemo u kvalitete protivnika i razliku između Evrolige i Evrokupa, te broja odigranih utakmica, dođemo do toga da se Crvena zvezda stojički potrudila da ima impresivan učinak kada je cifra primljenih poena u pitanju, te su kvaliteti za sada izraženiji za tim sa Malog Kalemegdana u tom segmentu. Derbi bi definitivno trebalo da donese rovovsku borbu, pa će se sud o ovoj temi sam doneti nakon duela.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke