Dirljiv govor Željka Obradovića: ''Otišao je čovek koji je meni bio sve...''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 20.09.2021.
17:38
Izvor: b92.net

U zgradi Narodne skupštine Republike Srbije održana je komemoracija povodom smrti Dušana Dude Ivkovića.

Starsport

Povezane vesti

Komemoracija legendarnom treneru Dušanu Ivkoviću počela je u 16 časova, a brojna poznata imena iz košarkaškog sveta došla su da odaju počast svom dugogodišnjem prijatelju.

Komemoraciji prisustvuju i predstavnici državnog vrha, na čelu sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, a iz košarkaškog sveta tu su predsednik KSS Predrag Danilović, trener Partizana i Ivkovićev kum Željko Obradović, zatim Svetislav Pešić, Dragan Kićanović, Dejan Bodiroga, Nenad Krstić, Dimitris Itudis, Nikola Peković, Zoran Radović, Zlatko Bolić, predstavnici naših najvećih klubova i mnogi drugi.

Govor Željka Obradovića bio je dirljiv, s obzirom da se prisetio brojnih uspomena koje ga vežu za Dudu Ivkovića.


"Otišao je čovek koji je meni bio sve - trener, učitelj, mentor, kum, prijatelj. I ne samo meni. Ne bih hteo da govorim o Dudi kao treneru i onome što je ostavio za sebe, o titulama i trofejima koje je osvajao, o neizbrisivom tragu koji je ostavio svuda gde je radio. O tome su govorili svi koji su imali priliku s njim da rade. Svi se slažu da im je pomagao ne samo da budu bolji igrači, već i bolji ljudi.

Nažalost, prošlog četvrtka ujutru rano Nena me je probudila sa vešću da nema više Dude. Bio sam u šoku, zatečen, pun emocija, a znao sam da moram da idem da radim sa igračima tog jutra. U glavi sam imao ono što mi je govorio Duda, da niko ne vidi šta mi se dešava. Pre treninga svratio sam do našeg prijatelja Mirka, koji je istog trenutka kada me je video pitao šta se desilo. Rekao sam mu za Dudu, kao što nisam mogao da sakrijem ni od svog kondicionog trenera Bate Zimonjića. Odradio sam trening, krenuo, okrenuo moju Anju i nisam mogao da je zaustavim da plače. Pokupio sam onda sina Đorđa, da odemo do Nene i kumića. Moj sin ima 21 godinu i nikad ga nisam video tužnijeg. Stavio je kapuljaču na glavu da sakrije tu tugu, ali nije uspeo. Moja deca su kuma Dudu obožavala".

Potom je ispričao nekoliko upečatljivih anegdota po kojima će takođe pamtiti svog kuma, kolegu i prijatelja.

"Duda me je te godine odveo i prvi put na buzuki, bio je veliki prijatelj sa svim grčkim pevačima. Jednom prilikom mu je čuveni pevač iz Soluna Paskalis Terzis prišao i pružio ruku i na tipičnom grčkom mu je rekao 'IVKOVIC'. I to bih mu uvek govorio kada smo imali te naše noći. Okrenuo bih se ka njemu i na isti način bih mu to izgovorio, a znali smo samo on i ja o čemu se radi. Uvek smo imali tu malu tajnu između nas. I sad nije bilo čoveka u Atini koji mi nije prišao u Atini i izjavio saučešće. Ostavio je veliki trag radeći u pet klubova. Te 2012. je spletom okolnosti rešio da ne nastavi karijeru u Olimpijakosu, a ja u Panatinaikosu. Nešto su prepoznali, pa su nam dali priznanja počasnih građanina Atine. Znam koliko je voleo Atinu, meni je taj grad ostao u uspomeni po nečemu što je bilo izuzetno značajno za mene, da je 1999. krstio mog sina Đorđa, kao što je i Nena krstila moju ćerku Anju u Beogradu.

Ispričaću vam koliko je on voleo košarku. Tokom 1992. bio sam trener Partizana kao i sada i izbacili smo ekipu Kindera iz Bolonje i plasirali se na Fajnal-for. Kasno smo se vratili u hotel posle utakmice, bar je bio zatvoren i tu je bila ekipa pokojni predsednik Partizana Radojica Nikčević, nažalost pokojni kum Milenko Savović, Duda, Kića i ja. I pošto nam se pila kafa u 4 ujutru, otišli smo u sobu i otvorili mini-bar, a u njemu kafe koliko hoćeš. I na zidu je počeo da mi objašnjava rotacije u odbrani. Naravno, ja ustanem i počnemo da diskutujemo, a ova trojica gledaju u čudu. Duda shvati o čemu se radi i okrene se ka Radojici i kaže 'Znaš ti o čemu se ovde radi?'. On mu je odgovorio: 'Nema veze, daj ti meni još malo kafe.

Te iste 1992. Duda me je pozvao da mu budem pomoćnik u reprezentaciji. Bila je to izuzetno teška godina, kada je trebalo da idemo na Olimpijske igre. Nikad neću zaboraviti trenutak kada su nam saopštili da smo izbačeni, kao i reakciju igrača, tu tugu i plač. I Duda je tu reagovao i rekao 'Vratićemo se bolji i jači'. I sve je uradio da tako bude. Zahvaljujući svom autoritetu i grčkim prijateljima uspevali smo da se okupljamo, da pod 'Ol-stars' imenom igramo prijateljske utakmice u Atini''.

Na kraju se Obradović okrenuo ka Ivkovićevoj fotografiji, držeći ruku na grudima.

"Draga kuma Neno, imala si divnog čoveka. Kumići, možete da budete ponosni na vašeg oca i sve što je uradio, a imate mnogo toga njegovog u sebi. Želim da nastavite što je radio. Vole vas Vesna, Anja, Đorđe i vaš kum. Kume, ovde si zauvek i zauvek ćeš tu biti. Veliko poštovanje. Hvala", zaključio je Obradović, a prenosi B92.net.

Starsport

*

Starsport

*

Starsport

*

Starsport

*

Starsport

*

Starsport

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.