Dok čekamo potpis - Zašto je nastala "Kampacomanija"?

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 18.12.2022.
09:45
Izvor: Sportske.net

Šta je Argentinac doneo sa sobom u Beograd?

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Nikada dolazak jednog košarkaša u Srbiju nije izazvao toliku "histeriju" kao pojavljivanje Fakunda Kampaca na beogradskom aerodromu sinoć.

Argentinski plejmejker u svoj kofer poneo je nade navijače Crvene zvezde da mogu da nečeg velikog u Evropi, onome o čemu maštaju navijače šampiona Srbije AdmiralBet ABA lige.

Nije više pitanje da li će, već kada će Zvezda ozvaničiti najveći potpis u svojoj košarkaškoj istoriji. Kampacov dolazak crveno-bele prema svim informacijama koštaće kao niti jedan prethodni, a 1.800.000 evra i još 2.500.000 u slučaju da 31-godišnji "gaučos" ostane u klubu i naredne sezone investicija je koju su dugo čekali Zvezdini navijači.

Zvezdašima je dosta evropskog proseka. Nije to mali rezultat, naprotiv, ali ambicije navijača uvek su veće, to su TOP 8, a što da ne i Fajnal-for Evrolige koji nedostaje u Zvezdinoj bogatoj istoriji.

A ako neko zna kako napraviti uspeh u evropskoj košarci to je Fakundo Kampaco momak rođen u Kordobi 23. marta 1991. godine.

Karijeru je argentinski organizator igre započeo u Penjarolu za koji je nastupao od 2008 do 2014. godine kada je otišao u veliki Real Madrid.Pre toga je 178 centimetra visoki plejmejker pokušao da se otisne u NBA ligu, ali nije bio draftovan 2013. godine.

Kao što je obično slučaj sa Latinoamerikancima Fakundu je prijala Španija. Potpisao je trogodišnji ugovor sa Realom. U prvoj sezoni za "kraljevski" klub tada mladi Argentinac nije mnogo igrao, ali je stigao do trofeja u Evroligi. Madriđani su u finalu savladali Olimpijakos, a Kampaco sa klupe posmatrao kako Serhio Ljulj i njegov imenjak Rodrigez briljiraju.

Skupljao je talentovani plej "fore" od dvojice, uz Navara najboljih španskih bekova ikada i čekao priliku da ih nasledi.

Ali, prvo je po minutažu morao na pozajmicu u Mursiju gde formirao kao igrač. Brzo je Kampaco postao lider ekipe i u dve sezone na pozajmici pokazao svima da je igrač za veliku ulogu u Realu, jednom od najboljih timova u Evropi.

Dobio je Argentinac ulogu startnog pleja u timu Pabla Lasa i zajedno sa Lukom Dončićem vodio Real sve do evropske titule u sezoni 2017/18, a prosek od skoro 8 poena i 4.5 asistencije pokazao da omaleni "gaučos" komanduje timom. Te sezone Real je uzeo titulu i u Španiji, a Kampaco bio četvrti najbolji igrač ACB lige.

Naredne sezone Real je ponovo stigao do Fajnal-fora Evrolige, a "genije za dodavanja" postavio rekord završnog turnira sa čak 15 asistencija u meču za treće mesto protvi Fenerbahčea.

Pre nego što je leta 2020. godine Kampaco otišao u NBA, izjednačio se sa Stefanom Jovićem po broju asistencija na jednoj evroligaškoj utakmici, napravio ih je čak 19 protiv Albe iz Berlina.


Pokušao je Kampaco "preko bare", odigrao dve solidne sezone u Denveru zajedno sa Nikolom Jokiće, ali su ga fizikalije koštale veće uloge u najjačoj ligi na svetu. Odigrao je Argentinac 130 utakmice za Nagetse u dve sezone i imao prosek od 5.5 poena i 3.5 asistencije po meču.

Ovu sezonu započeo je u Dalasu, ali je shvatio da je za njega pametnije da se vrati u Evropu.

Zbog nareščišćene situacije sa Realom odbio je da se vrati u Madrid, a opcija igranja u Zvezdi bila mu je primamljivija od Armanija i Olimpijakosa koji su takođe pokazali interesovanje, koliku platežnu moć ostaje nepoznato.

Imaće Kampaco ogromnu podršku u Beogradu gde ga čeka saigrač iz reprezentacije Luka Vildoza sa kojim je stigao do svetskog srebra 2019. godine. Zvezdini navijači prihvatilis u Argentinca kao "rođenog brata" i pre nego što je zvanično obuka crveno-beli dres.


Kampaco neće sam nikoga pobediti, ali hoće razigrati sve oko sebe. Što se kaže, koš usrećuje samo jednog čoveka, asistent deli radost. Takav je "gaučos". On bi trebalo da donese radost armiji Zvezdinih navijača, ali sam njegov izvestan potpis već je razgalio zvezdaše, jer je uprava pokazala da je spremna da krene po velike stvari i sada nema nazad.

Očekivanja su velika, uložena sredstva to pokazuju, ali da bi se napravilo nešto veliko mora i da se plati. 

Zvezda je platila, sada očekuje naplatu.

AdmiralBet nudi kvotu 60 da će Crvene zvezda senzacionalno osovjiti titulu u Evroligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke