Drama i najveći preokret ikada u NCAA finalu!

Autor: Boris Jovanović
utorak 05.04.2022.
07:37
Izvor: Sportske.net

Slavi, zasluženo, Kanzas!

AP Photo/David J. Phillip
AP Photo/David J. Phillip

Povezane vesti

Utakmica ide u istoriju. Kanzas je uspeo da napravi najveći povratak u istoriji NCAA finala i da na kraju sa 72:69 pobedi Severnu Karolinu. Bili su na -15 na poluvremenu, u jednom trenutku prvog dela i na -16, šti je najveći minus ikada za jednog šampiona. Rekord je držala Lojola, Remblersi iz Čikaga su se svojevremeno vratili sa -15 i uzeli krunu. 

Džej Houksi su odigrali neverovatno drugo poluvremenu, Dejvid MekKormak  je dvadesetak sekundi pre kraja doneo +3 Džejhouksima. Karolina je minut bez kraja ostala bez Armanda Bakota koji je povredio isti, već načeti zglog u polufinalu protiv Djuka.

U finišu drama, iako su Tar Hilsi pogrešili i do kraja je ostalo pet sekundi, DeHuan Haris iz Kanzasa je nagazio liniju i dao novu šansu rivalu. Kako se i očekivalo, lopta je išla na Kejleba Loua, on je bio u teškoj poziciji, van balansa, nije pogodio ni obruč i veliko slavlje Kanzasa moglo je da počne.

Džejhouksi su posle 15-tak godina osvojili titulu, drugu pod koučem Bilom Selfom. Prvu je doneo Mario Čalmers kada je trojkom poslao meč u produžetak protiv Memfisa i kasnije u pobedu. Slef sa dve titule stiže u ranf sa Rikom Pitinom i Džej Rajtom kao jedini akritvni kouč sa par naslova prvaka. Pre tačno deceniju Kanzas je izgubio finale od Kentakija, sada je stigla titula, 

Agbaji iz Kanzasa je MVP iako su mnogi mišljenja da je MekKormak heroj pobede nad Viljanovom zaslužio trijumf. Džejhouksi verovatno ne mogu da odigraju gore poluvreme od prvog, Braun i Vilson su šutirali u 2 od 14 u prvom poluvremenu.

Ali, posle je dve došlo na svoje mesto, Kanzas je najbolja ekipa ove sezone i to su potvrdili u drugom poluvremenu finala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke