Dubai u Evroligi - Pet "šamara" za evropsku košarku

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 16.01.2024.
14:30
Izvor: Sportske.net

Da li možemo da prihvatimo Dubai u Evroligi?

EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Povezane vesti

"Ulazak na nova tržišta", rekoše iz Evrolige i znamo svi da su mislili na Dubai koji bi od naredne sezone trebalo da bude standardan član ovog elitnog evropskog takmičenja, ako smemo da ga nazovemo evropskim. 

Možda su rekli da su šanse za njihov ulazak "50-50%", ali svima je jasno kakav će biti ishod. 

Koje su prednosti, a koje mane ulaska Dubaija u Evroligu?

Osim nama vidljivog nedostatka da će jedan od "večitih" rivala gledati Evroligu preko televizije ako im uopšte bude do toga, postoji i niz drugih problema koji mogu uticati na košarku. 


Inflacija u košarci

Ulazak Saudijske Arabije na fudbalsku mapu sveta sa ogromnim novcem doveo je do novog porasta inflacije o kojoj se često govori kada je fudbal u pitanju. Dubai, kao košarkaški klub koji će imati dosta novca na raspolaganju, mogao bi da odvuče velika košarkaška imena u Ujedinjene Arapske Emirate, što će sa druge strane dovesti do inflacije u košarci, usledila bi lančana reakcija što bi se odrazilo čak i na klubove koji ne igraju evropska takmičenja. 

Višak novca u opticaju kada je košarka u pitanju može samo da napravi problem manjim klubovima, pa i onim prosečnim što se tiče finansija gde ubrajamo i dva najveća srpska kluba u ovom trenutku, pa će biti veoma teško imati visoke ambicije sa budžetima koji ne mogu da se mere sa onim najjačim klubovima što se tiče finansija, a takvih klubova je svega nekoliko. 

Interesovanje za košarku u Dubaiju?

Ovo je baš upitno, Emirati su 103. selekcija na FIBA rang listi, nisu igrali nikada na Mundobasketu, najveći uspeh im je peto mesto na Azijskim igrama 1997. godine. 

Kakvo je interesovanje za košarku?

Takvo da kada bi jedan prosečan košarkaš iz Evrolige prošao ulicama Emirata verovatno bi ga prepoznalo 2% ljudi, za razliku od prosečnog fudbalera iz Lige šampiona gde bi procenat bio daleko viši.  

Uporedićemo to sa situacijom u Beogradu, jedan novinar portala "Basket news" je iz Litvanije došao na derbi Partizana i Crvene zvezde, njega su prepoznavali na ulici, pa i u kafićima gde je boravio, ispričao je i jednu anegdotu sa konobarima...

Ne možemo uporediti ljubav prema košarci u Beogradu i Dubaiju, a namerno spominjemo Beograd jer je izvesno da će jedan srpski tim izgubiti mesto u Evroligi zarad Dubaija. 

Praktično ćemo na kraju doći do pitanja da li ćemo izgubiti "košarkašku romantiku" jer će sve otići za novcem?

Duga putovanja

Koliko će trebati jednom Real Madridu da ode u Dubai i da se vrati? Odgovor je, oko 17 sati direktnog leta, izgubiće 17 sati, plus pasoške kontrole i ostalo što je u sklopu putovanja do izlaska na terminal. Praktično jedan izgubljen dan, a u ovako zgusnutom takmičenju Evrolige, svi vrlo dobro znamo koliko je slobodno vreme bitno svakom košarkašu. 

I ti košarkaši koji budu nastupali za Dubai, definitivno je da će njima biti najteže jer će imati četiri gostovanja u Španiji, njima najudaljenijoj destinaciji u Evroligi. 

Ukoliko klub iz Beograda naredne sezone bude igrao Evroligu, izgubiće 5 i po sati u jednom smeru, odnosno 11 sati samo za let između dva grada. Sve je ovo daleko više od evropskih putovanja za srpske klubove. 

Politika

Političke aktivnosti Ujedinjenih Arapskih Emirata su malo drugačije od aktivnosti Zapada.

Da li je u interesu evropske košarke saradnja sa državom koja je glavni trgovinski partner Rusije u arapskom svetu, države u kojoj se ljudska i građanska prava znatno razlikuju od vodećih evropskih zemalja, pa čak i od onih manje razvijenih evropskih država?

Postoji u svetu merenje reputacije ljudskih prava po državama, indeks kojim se meri je veoma loš i UAE su svrstane u zemlje pod oznakom "Not Free", odnosno gde nema slobode. 

Pre svega, to je zbog nepostojanja rodne ravnopravnosti.

Bahato po geografiji

Da se ne lažemo, i u fudbalu postoje države koje su članice UEFA iako su geografski u Aziji, ali ni u jednom sportu se nije otišlo ovako daleko. 

Kavkaske države smo nekako i "progutali" (mislimo na Jermeniju i Azerbejdžan, one koje su južno od Kavkaza za koji smo učili da je granica Evrope i Azije), Izrael koji je azijska država takođe, a kako u sportu "progutati" državu do koje iz Evrope morate proći kroz sledeće azijske države:

Tursku (azijski deo), Siriju, Irak, Kuvajt i Saudijsku Arabiju?

Ne bismo imali ništa protiv da promene ime u Evro-azijska liga. Mada, ako su mislili na valutu, onda neka ostane Evroliga, mi ćemo obrisati ovaj deo o geografiji. 

Koje su prednosti ulaska Dubaija u Evroligu?

To sami znate. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke