Dušan Alimpijević za "Sportske": "Neće biti nikakve fuzije, srpska košarka u krizi sa mladim igračima i to ćemo tek videti"

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 07.01.2024.
09:01
Izvor: Sportske.net

Bešiktaš je jedno od najprijatnijih iznenađenja turskog šampionata, sa sve srpskim trenerom na klupi.

Besiktas Emlakjet
Besiktas Emlakjet

Povezane vesti

"Čovek koji se ne menja nabolje u roku od godinu dana, a kamoli za četiri godine, nije previše pametan čovek", reči su srpskog košarkaškog trenera Dušana Alimpijevića. Jer, šta god da je opseg interesovanja bilo kog pojedinca, ako bismo se svi sada zapitali gde smo bili pre samo godinu dana i gde smo sad – kakve bismo odgovore dobili? A, tek ako bismo se svi zapitali gde smo bili pre četiri godine u odnosu na sad – odgovori bi bili raznorazni.

Dušan Alimpijević je neko ko je definitivno za taj vremenski interval skočio lestvicu, dve, tri, možda i četiri u zavisnosti od toga kako se on sam oseća i u razgovoru za Sportske.net pričao je o sopstvenom napretku, ambicijama, srpskoj košarci i aktuelnoj sezoni koju provodi na klupi Bešiktaša. 

Letos je nakon tri uspešne godine boravka u Bursi promovisan kao novi strateg Bešiktaša koji u nekom novom ruhu kreće ka ostvarenju ciljeva koji nisu mali.

"Ambicije nisu bile baš previsoke odmah od starta jer poučeni iskustvom iz ranijih godina – izostajanje iz evropskih takmičenja i mučenju u domaćem prvenstvu ostavio je ožiljke na njih. Tako ni ambicije nisu bile previsoke. Mi smo zajedno počeli da gradimo taj novi Bešiktaš, kompletiran je potpuno novi tim, sa novim stručnim štabom, novi generalni menadžer.... Imali smo zajedno neku ličnu ambiciju da uradimo velike stvari, ali gradili smo zajedno od početka", počeo je Alimpijević za Sportske.net.

Aktuelna godina je za njega četvrta godina otkako je stigao u Tursku gde je igradio epitet jednog od najboljih trenera lige. Kada se vrati unatrag, ne bi mnogo toga promenio u svom razvojnom putu, što kao ličnosti, što kao profesionalca. Prihvatio je tok kojim je išao njegov život i njegova karijera.

"Velika je razlika. Četiri godine... Čovek koji se ne menja nabolje za godinu dana, a kamoli za četiri godine, nije previše pametan čovek. Četiri sam godine iskusniji, četiri godine više nekih utakmica, problema, rešenja za probleme, dobrih stvari, velikih mečeva. Sve je to uticalo na to da se sazreva, pre svega, kao trener. Ne bih nešto previše menjao u toku ove četiri godine, sve je išlo, hvala Bogu, kako treba, tom nekom uzlaznom putanjom, prvo sa Bursom, pa onda i sa Bešiktašom".

Bešiktaš. Sam pogled na njihove rezultate odaje utisak da su zadovoljni kako sve teče, a to i sam bivši trener Crvene zvezde priznaje.

"Ako gledamo pred sam početak oba takmičenja i kakve su naše želje bile, možemo reći da smo prezadovoljni zato što imamo dominantnu poziciju sa Karšijakom koju delimo, treću i četvrtu. Na jednu smo pobedu od Fenerbahčea, na dve od Efesa kao prvog. Uz to, te dve pobede koje ste i sami pomenuli, protiv Fenera i Efesa stvarno su nam dale jedan vetar u leđa i ova pozicija na tabeli daje nam za pravo da možemo da idemo do završnice i u domaćem prvenstvu i u Kupu. Što se tiče Evrokupa, imali smo sjajan start i onda se desio jedan pad koji nas je koštao boljeg mesta na tabeli. Sada do kraja imamo tu šansu da se borimo za što bolji plasman, čini se da je to drugo mesto koje vodi direktno u četvrtfinale daleko, ali nije nedostižno. Bićemo prezadovoljni da se plasiramo u plej-of, jer nam je to bila ambicija od početka sezone".

Besiktas Emlakjet


Ove sedmice, ozvaničen je dolazak krilnog centra Marka Simonovića na pozajmicu iz Crvene zvezde. Nije mu išlo u crveno-belom dresu, ali nova sredina i novo iskustvo mogli bi da ga vrate na kolosek.

"Mi smo i uzeli Marka da bi nam pomogao i da bismo mi njemu pomogli da se vrati na staze na kojima je bio. On ima potencijal, radi se o mladom i talentovanom momku koji treba svoj potencijal da pokaže. Svi znamo koliko su srpski klubovi teške sredine za igrače koji ne dobiju odmah tu šansu koju zaslužuju ili ne zaslužuju. To je upitno. Teško je za svakog mladog igrača u tim sredinama. On dolazi kao pozamljen igrač, na kraju sezone se vraća u Zvezdu, a s obzirom na to da je nama krajnji rok za prelazak u Evrokupu bio 8. ili 9. januar, mi smo morali brzo da reagujemo jer imamo određenih problema na poziciji koju on nudi. To je neki kombo četiri na pet, pet na četiri. To je nešto što nama fali. Siguran sam da će Marko ponuditi dosta toga svojim kvalitetom".

Odnedavno, u Turskoj mu društvo pravi veliko trenersko ime – Dejan Radonjić. Crnogorski stručnjak je prihvatio ponudu da postane novi trener Bahčešehira.

"Dobar trener na dobrom mestu. Dobar klub. Meni se čini da je tom klubu koji ulaže nenormalna sredstva već godinama unazad, glavni razlog izostanka većeg uspeha to što nisu imali veliko trenersko ime na sva ta ulaganja. Sada to imaju i verujem da će Bahčešehir biti jako uspešan".

Kada smo već kod Bahčešehira, tamošnji mediji pisali su danima o fuziji upravo tog kluba i Bešiktaša s ciljem da se dobije organizacija koja će ući u Evroligu.

"Fuzije neće biti sigurno. Ti naslovi su krenuli jer je vlasnik Bahčešehira postao potpredsednik fudbalske sekcije Bešiktaša. Bahčešehir koji je taj jedan sistem školovanja, odnosno oni kao Univerzitet, mogu biti sponzori Bešiktaša u sledećoj godini, ali to ne znači da se ova dva kluba spajaju. Bahčešehir će kao košarkaški klub sigurno opstati. Od toga nema ništa barem za ove naredne godine".

Evroliga je, naravno, želja Dušana Alimpijevića u nekoj budućnosti. No, bilo je šansi da se ona desi i ove sezone, odnosno preko minulog leta, ali kockice se nisu poklopile.

"Bilo je tih nekih kontakata, ali hajde da kažemo da je sve kako Bog zapoveda. Biće kada se pojavi prava stvar. Izuzetno sam zadovoljan svojom pričom u Bešiktašu trenutno i cilj mi je da dokle god sam ovde pravimo dobre stvari i ne bih imao ništa protiv da se ovaj Bešiktaš podiže na još jedan viši nivo i da bude konkurentan narednih godina u svim takmičenjima. Nemam uopšte taj problem jer se radi o jednom istorijskom, ozbiljnom klubu sa velikom bazom navijača i radi se o klubu koji ima neviđen potencijal".

Kako ceni ovu sezonu Evrolige? Još jednom polovinu tabele deli jedna, dve pobede.

"Gledam, naravno. Gledam celu našu (AdmiralBet) ABA ligu, gledam Evroligu – Partizan i Zvezdu. Već sam to rekao nekoliko puta: drago mi je da su Partizan i Zvezda i drugu sezonu vrlo konkurentni sa svojim rosterima onim najjačima. Zaista je zanimljivo i ove godine".

Za sam kraj razgovora, Alimpijevića smo upitali kako iz njegove perspektive izgleda kreiranje novih generacija, kako trenera tako i igrača u srpskoj košarci. Konkretno, košarkaške klinike koje se organizuju svakog leta mesto su gde se okupljaju različite škole mišljenja i gde učesnici, poput sunđera, upijaju znanje od prvoklasnih stručnjaka. I on sam priznaje da su mu one bile od ogromne koristi. 

"Generalno mislim da se u poslednje vreme pojavio talas mladih trenera koji rade dobar posao. Ima dosta trenera u domaćoj ligi i u ABA ligi i u inostranstvu i mislim da taj novi talas Ex-Yu trenera dolazi. Mislim da zaista, što se tiče tog napredovanja, po pitanju klinika, po pitanju obrazovanja, edukacije i razmene iskustava – danas je to na visokom nivou. Meni su klinike dosta pomogle, volim ih. Rado se odazivam na klinike i kao predavač i kao gost. Meni se čini da je u poslednje vreme veća kriza sa mladim igračima, nego sa mladim trenerima i čini mi se da ćemo to vrlo brzo videti", poentirao je Alimpijević.

AUTOR: Nemanja Janošev

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke