Džikić i Hapoel - ''dobitna kombinacija''?

Autor: Darko Mitrović
sreda 25.01.2023.
09:18
Izvor: Sportske.net

Euforija u Jerusalimu pred Top 16 FIBA Lige šampiona.

AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanovic
AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanovic

Povezane vesti

Iako je prethodnu sezonu završio osvajanjem duple krune u Crnoj Gori sa ekipom Budućnosti, uz eliminaciju u majstorici polufinala AdmiralBet ABA lige od Partizana, Aleksandar Džikić kao da je jedva čekao da ode iz Podgorice. Bukvalno bez reči je napustio klupu Budućnosti, nije prisustvovao ni ceremoniji dodele pehara prvaku Crne Gore, niti je posle trijumfa u finalu nad Mornarom održao pres konferenciju, a pretpostavlja se da su tome doprinele priče kako je ''izgubio autoritet prema pojedinim igračima''.

Samo desetak dana kasnije, krajem juna prošle godine, Džikić je ozvaničio saradnju sa Hapoelom iz Jerusalima gde ga je dočekala potpuno drugačija, euforična atmosfera, od čelnika kluba do navijača.

"Dugo smo sanjali da Džikić bude naš trener. Mi smo grupa sa srcem i dušom, a kada dodate pamet i iskustvo imate dobitnu kombinaciju. Ovo je ostvarenje sna! Ovo je trener koji će nadograditi i tim i sistem, a od mene ima otvoren ček da dovede koga god poželi", poručio je letos vlasnik kluba Ejal Čomski, a u sličnom tonu govorio je i generalni direktor Gaj Harel koji je Džikića opisao kao ''spoj tvrdog srpskog mentaliteta i inovativnosti koju je dobio stažom u NBA ligi''.

Gde je Hapoel sedam meseci kasnije, sa Džikićem na klupi?

Početak sezone nije bio lak, Džikićev tim je vezao nekoliko poraza, ali ogromna podrška kakvu je u startu imao od čelnika kluba mu je pomogla da lakše prebrodi i svoj period adaptacije na novu sredinu, ali i da ekipu uveri u svoje ideje. Rezultati su brzo počeli da dolaze i Hapoel je ušao u seriju pobeda, od kojih je do sada najupečatljivija krajem novembra u prvenstvenom meču protiv Makabija u Tel Avivu.

Hapoel je odlično odigrao i prvu fazu FIBA Lige šampiona. U Grupi E je osvojio prvo mesto, uz direktan plasman među 16 najboljih ekipa, a najbolja izdanja je imao u poslednja dva kola, na  gostovanjima nemačkom Ludvigsburgu i turskoj Darušafaki. Od tada je prošlo mesec dana, a Hapoel je imao promenljive rezultate na domaćoj sceni. S jedne strane je briljirao pre desetak dana u Tel Avivu protiv domaćeg Hapoela i pobedom od 19 poena razlike izborio plasman u polufinale izraelskog kupa, a sa druge pokvario plasman u šampionatu Izraela, gde je sada na petom mestu sa skorom 8-6. Oscilacije u igri su se videle i u poslednjoj utakmici u subotu protiv Herclije na svom terenu. Hapoel je očajno ušao u tu utakmicu, gosti su imali 16 poena prednosti posle prve četvrtine, ali je Džikićev tim uspeo da izbori produžetak i trijumfuje u dodatnih pet minuta.

Ono što je Džikić uradio posle tog dramatičnog meča sa Herclijom pokazuje da euforija s početka sezone i dalje traje. Srpski trener je uzeo mikrofon od spikera i gromoglasno poručio navijačima: ''Deset hiljada! Deset hiljada u sredu!''

To je bio njegov poziv na utakmicu prvog kola Top 16 faze FIBA Lige šampiona protiv francuskog Dižona u kojoj želi krcate tribine. Zanimljivo, novoformirana Grupa I biće izraelsko-francuska grupa, jer će se tu takmičiti i Strazbur i Hapoel Holon, a po dve prvoplasirane ekipe iz svake od ukupno četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale. Ako želi da prođe među osam najboljih kao pre tri godine, Hapoel će morati da dobija mečeve na svom terenu i da iskoristi snažan vetar u leđa koji dobija od svojih vatrenih navijača. Eventualni poraz od Dižona na svom terenu bi bio veliki kiks, pa zato i ne čudi nesvakidašnja reakcija srpskog stručnjaka.

AdmiralBet je odredio kvote za taj meč, Hapoel je favorit, a kvota na trijumf Džikićevog tima je 1.45.

Ko su Džikićevi najveći aduti u ekipi Hapoela?

Uglavnom – Amerikanci. Centar Zek Henkins se u dosadašnjem toku sezone nametnuo kao lider ove ekipe sa prosečno 16.8 poena i 7.2 skokova u FIBA Ligi šampiona. Uz njega se ističu i plejmejker Kadin Karington sa 13.7 poena u proseku, krilni igrači Levi Rendolf i Letonac Mareks Mejeris, a iskusni bek Spidi Smit je najbolji asistent ekipe sa 7.3 asistencija po meču.

Ostale grupe? Uz osam prvoplasiranih iz prve faze (Strazbur, Telekom Bon, Galatasaraj, Bilbao, Hapoel Jerusalim, Manresa, Unikaha i Tenerife), još osam učesnika stiglo je iz plej-ina, gde su se za ulazak među 16 najboljih takmičile drugoplasirane i trećeplasirane ekipe. Plej-in je obeležila neverovatno uzbudljiva majstorica duela Ludvigsburga i Limoža, u kojoj je francuski velikan nadoknadio 22 poena zaostatka i prošao dalje, a junak meča bio je bivši košarkaš Borca i FMP-a Brajs Džons sa 26 poena. Tako se Limož plasirao u Grupu K sa Unikahom, AEK-om i Galatasarajem. U Grupi J takmičiće se Telekom Bon, Manresa, Bahčešehir i Ritas, a u Grupi L Bilbao, Tenerife, Darušafaka i Mursija.

Trofej brani Tenerife, dvostruki osvajač FIBA Lige šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke