Džikić stao na korak od sna, Nemci osvojili Ligu šampiona!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 14.05.2023.
22:02
Izvor: Sportske.net

Uzbudljivo finale pripalo najprijatnijem iznenađenju ove sezone u Evropi.

EPA-EFE/Jorge Zapata
EPA-EFE/Jorge Zapata

Povezane vesti

Košarkaši nemačkog Bona novi su osvajači FIBA Lige šampiona.

Oni su večeras u finalu završnog turnira u Malagi savladali ekipu Hapoela iz Jerusalima koji sa klupe vodi naš Aleksandar Džikić rezultatom 77:70.

To je prvi trofej za ekipu Bona u ovom takmičenju koje traje tek sedam godina, a ujdno su osvojili i novčanu nagradu od milion evra. Podsetimo, u polufinalu su i jedni i drugi napravili iznenađenja, savladavši španske predstavnike - domaću Unikahu, odnosno Tenerife.

Ekipa Bona, koja je trenutno i na liderskoj poziciji u Bundesligi, ispred evroligaša Albe i Bajerna, i večeras je potvrdila svoj veliki kvalitet. Od samog početka meča Hapoel je bio u rezultatskom zaostatku, pre svega jer je nemački tim uspeo bukvalno da ''zaključa'' sve Džikićeve adute u napadu. 

Samo sedam poena postigao je Hapoel u prvoj četvrtini, ali povoljna okolnost za njih je što su ipak u odbrani dobro obavljali svoje zadatke, pa je Bon posle prvih deset minuta imao samo sedam poena prednosti - 14:7.

U drugoj četvrtini je već bilo i šesnaest poena u korist Bona (30:14) i tek u finišu tog dela igre Hapoel je počeo da dolazi do rešenja u napadu i na poluvreme se otišlo rezultatom 37:28 za nemački tim.

U nastavku, Hapoel je nastavio ''poteru'', uspeo je da pred kraj treće četvrtine priđe na samo dva poena zaostatka, bilo je 57:55, ali je ekipa Bona odbila taj nalet, nije ni na trenutak dozvolila da Džikićev tim povede.

Na ulasku u poslednji minut meča Bon je imao pet poena predosti, ali onda Blajzer pravi loš faul, pa Šorts sa linije penala uvećava razliku na ''plus sedam'', posle čega Hapoel više nije imao šanse za preokret.

Ti Džej Šorts je sa 29 poena bio i najefikasniji akter meča, 13 je upisao Hokins. Na drugoj strani Livaj Rendolf 25 poena, a pratio ga je Mejeris sa 12.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke