EP (kval.) - Drama u Saragosi, Letonci pokvarili povratnički debi Rikija Rubija!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 22.02.2024.
22:07
Izvor: Sportske.net

Zaslužena pobeda Letonije.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Iznenađenje u Grupi C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo!

Reprezentacija Letonije je večeras kao gost savladala domaću Španiju sa 79:75!

Prvi put posle deset meseci, večeras smo mogli da na delu ponovo vidimo sjajnog španskog košarkaša i povratnika iz NBA lige, Rikija Rubija.

Podsetimo, on je uoči prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva objavio da se zbog mentalnih problema do daljnjeg povlači iz košarke, ali toj pauzi je došao kraj i posle povratka u Barselonu dobio je odmah i poziv da nastupi u dresu nacionalnog tima.

Španija je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo startovala derbi utakmicom protiv Letonije večeras u Saragosi, ali ni Rubio nije uspeo da spreči poraz ''crvene furije'' pred svojim navijačima.

Veoma raspoložena selekcija Letonije, predvođena selektorom Lukom Bankijem, zasluženo je trijumfovala i najavila da bi u Grupi C sa Belgijom, Slovačkom i Španijom mogla da ima glavnu ulogu do kraja ovih kvalifikacija.

Letonci su u najvaćem delu ovog meča imali blagu rezultatsku prednost, koja je u pojedinim momentima postajala i dvocifrena.

Trojkom Rubija, Španija je smanjila na 73:71, na ulasku u poslednji minut meča, ali Lomaš odmah uzvraća istom merom i Letonci su se vratili na ''plus 5''.

Ali, Rubio zatim uspeva da iznudi prekršaj, pri šutu za tri poena na 38 sekundi pre kraja!

Tajm-aut gostiju ga je malo izbacio iz ritma, pa je promašio prvo, pogodio naredna dva bacanja i Španija je prišla na 76:73.

Na 17 sekundi do kraja Pradilja je napravio faul nad Zoriksom koji promašuje oba bacanja, lopta je završila u autu i pred poslednji napad je selektor Španije Serđo Skariolo zatražio tajm-aut.

Rubio je odmah fauliran posle ubacivanja lopte u igru, ali je i on bio oba puta neprecizan sa linije penala, Letonci su došli do lopte i Bertans je na drugoj strani pogotkom sa linije slobodnih bacanja povisio na 77:73.

Ali, na oko četiri sekunde do kraja, Kuruc pravi faul nad Lopez-Arostegijem pri šutu za tri poena! On je pogodio prva dva bacanja, treće namerno promašio, ali se Špancima to nije isplatilo, pošto su gosti osvojili loptu i Tima je zatim rešio meč.

Lomaš sa 18 i Gražulis sa 13 poena bili su najefikasniji u pobedničkoj ekipi. Kod Španaca Brizuela 16, Pradilja 14 poena, a Riki Rubio je meč završio sa 11 poena i 5 asistencija, ali uz loš šut iz igre (1/7 za dva i 1/4 za tri poena). Probudio se tek u finišu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke