Epski preokret kompletiran kroz dramu, PAO potvrdio da je najbolji u uzavreloj atmosferi!

Autor: Mladen Heleta
petak 14.06.2024.
22:27
Izvor: Sportske.net

Od 0:2 do 3:2!

EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Povezane vesti

Košarkaši Panatinaikosa savladali su Olimpijakos u svojoj "OAKA Areni" rezultatom 87:82 i osvojili titulu prvaka Grčke sa 3:2 u seriji.

Ako ste mislili da je finale Evrolige bilo maksimum, prevarili ste se. Pravi vrhunac evropska košarka je ove sezone dostigla tokom finalne serije plej-ofa šampionata Grčke.

Serija između Panatinaikosa i Olimpijakosa donela nam je sve. Kvalitet, tuču, tenzije, saopštenja, dramu, Dimitrisa Janakopulosa u "najboljem izdanju" i na kraju epski preokret, posle kog je PAO sezonu završio kao apsolutni pobednik.

Imao je Olimpijakos 2:0 u seriji i "meč loptu" na svom terenu u četvrtom meču kad je bilo 2:1, ali nije uspeo. Ekipa Ergina Atamana se vratila, okrenula sve u svoju korist, pa je tituli šampiona Evrope dodala i pehar najboljeg tima u Grčkoj.

Olimpijakosu je tako servirana i mala osveta, pošto su crveno-beli ove sezone osvojili domaći Kup i Superkup, pobedama u finalima baš protiv Panatinaikosa.

Ovo je 40. titula državnog prvaka Panatinaikosa i prekid dvogodišnje vladavine Olimpijakosa grčkom košarkom.

Večeras je tenzija dostigla "tačku ključanja", pa je čak i kontroverzni vlasnik "zelenih" Dimitris Janakopulos, koji se pojavio u hali i pored suspenzije, morao da se obrati svojim navijačima  i pozvao ih da navijaju korektno i ne prave incidente, pošto je atmosfera bila na ivici regularnosti.

I pored svega su gosti bolje krenuli i bili su u prednosti sve do trećeg minuta druge četvrtine. Tada je PAO na krilima sjajnog Kostasa Slukasa napravio veliku seriju i na veliki odmor otišao sa +9.

I kada smo svi pomislili da Olimpijakos neće imati snage da se vrati u uzavreloj atmosferi, a on je to učinio, dobio je treću deonicu sa 25:17 i ušao u odlučujućih 10 minuta sa samo -1.

Četvrtu četvrtinu je domaćin otvorio sa 10:2 i činilo se da je tu nekako i prelomio ovaj susret u svoju korist. 

Međutim, nije se dao Olimpijakos, prišao je ponovo na -2 u samom finišu, pa na -1 u poslednjem minutu "koji je trajao kao večnost", ali PAO je imao više živaca u penal-završnici, uspeo je da sačuva prednost i proslavi titulu.

Olimpiajkos je imao napad za vođstvo pri rezultatu 81:80 za PAO, na 34. sekunde pre kraja. Ipak, Vilijams-Gos nije bio precizan, da bi Mitoglu pogodio oba penala i vratio domaće na +3. U narednom napadu Vilijams-Gos je bio pecizan sa linije penala oba puta, kao i Nan na drugoj strani. Panatinaikos je tako poveo 85:82 na sedam sekundi pre kraja.

Nakon tajm-auta Vilijams-Gos pravi kardinalnu grešku. Nije ubacio loptu u igru u roku od pet sekundi i tako je praktično predao pobedu Panatinaikosu. Grigonis je potom sa linije penala stavio tačku.

Kod pobednika je briljirao bivši igrač Olimpijakosa Kostas Slukas sa 29 poena, a 25 je vezao u roku od 12 minuta. Džerijan Grent i Kendik Nan su ubacili po 13 poena, a Matijas Lesor je dodao 11.

Alek Piters je bio najefikasniji u sastavu Olimpijakosa sa 21 poenom, pratili su ga Kostas Papanikolau sa 18 i naš Nikola Milutinov, koji je imao dabl-dabl sa 17 poena i 12 skokova. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke