Evrokup - Odluka o parovima osmine finala, niko ne želi na Kanare!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 28.03.2023.
13:30
Izvor: Sportske.net

Poslednje kolo u drugom po jačini evropskom takmičenju…

EPA-EFE/Maciej Kulczynski
EPA-EFE/Maciej Kulczynski

Povezane vesti

Evrokup je stigao do svog poslednjeg čina u regularnoj sezoni.

Pred nama je završnica, poslednje kolo, nije nevažno jasno, zbog sistema takmičenja i prednosti domaćeg terena u plej-ofu sa kog mesta idete dalje. Što se tiče samog plasmana u nokaut fazu, tu je pred poslednje kolo sve poznato, takmičenje završavaju Kluž i razočaravajuća Cedevita iz Grupe A, odnosno i ove sezone očajni Trento i Slaska iz grupe B. Ostalih 16 timova prolaze dalje, jasno, formira se kostur nokaut faze, već naredne nedelje kreće osmina finala.

Pravila su ista kao prošle godine, igra se samo jedan meč, bolje plasirani tim je domaćin.

Da vidimo šta nas čeka u utorak i sredu u poslednjem kolu.

GRUPA A

Veliko iznenađenje je svakako ukrajinski Prometej koji je zbog rata baziran u Rigi, imaju odličnu sezonu u debitantskom nastupu u Evrokupu. Čeh Bolvin i trojica Amerikanaca daju ton, na klupi je Neno Ginzburg češki selektor, Izraelac koji je odradio odličan posao. Prometej će poslednjeg dana dočekati Rejer Veneciju koja pokušava da stigne do četvrtog mesta i prednosti domaćeg terena u osmini finala. Ali, Italijani ne zavise od sebe, Lietkabelis je prošle nedelje dobio Bursu, nije bez šansi ni protiv Huventuda u gostima. Ekipa našeg Nenada Čanka već drugu sezonu kupi simpatije, možda bi mogli da iznenade u Badaloni, jer će po sve sudeći Katalonci biti drugi. U ovoj A grupi, Ulm je sigurno treći, ako dobije otpisani Kluž kod kuće i to je verovatno najsigurniji par poslednje runde. 

Bursa ima znatno slabiju sezonu od prošle, oni su osmi, ali bi mogli da napreduju jedno mesto poslednje kolo i tako izbegnu putovanje na Kanarska Ostrva već u osmini finala. Ako ekipa Dušana Alimpijevića (prošle godine su šokirali Partizan i igrali finale takmičenja) dobije Brešu kod kuće (Italijani ne mogu da budu osmi, imaju bolji međusobni skor), a Burž izgubi u Ljubljani, Bursa će biti sedma. Francuzi se u tom slučaju, kada se napravi krug sa Italijanima i Turcima sele na osmo mesto i onda idu Granki na noge u osmini finala. 

Ipak, s obzirom da je Cedevita nemotivisana mogli bismo lako da vidimo pobedu gostiju u Ljubljani poslednjeg dana regularne sezone.

GRUPA B

Ovde je prvi poznat, za odličnu Gran Kanariju (prvi favorit za osvajanje trofeja) duel sa osmoplasiranim Hamburgom nema značaj. Što se tiče Nemaca kojima je ovo druga sezona u Evrokupu, ni oni ne mogu da se pomere, čak i ako se izjednače sa London Lajonsima koji gostuju u Parizu, jer debitant ima bolji međusobni skor. 

Zanimljivo će biti u Tel Avivu, Hapoel dočekuje grčki Promiteas, duel trećeg i četvrtog na tabeli. Jer, samo nekom ubedljivom pobedom bi Grci prestigli "Crvene Đavole", ali Hapoel bi trijumfom prestigao Turk Telekom, ako Budućnost dobije u Ankari što je ipak malo verovatno. Uz to, Bursa ima veći motiv od Breše koja se u nedelju istrošila u iznenađujućom pobedi nad Armanijem u svojoj “Leonesi”. 

Ako ste se umorili od kombinacija, naš savet je da  probate pobedu Prometeja nad Venecijom, plus poene na duel Gran Kanarije i Hamburga. Dosta poena bi moglo da bude u sudaru Cedevite i Burža, “penal” je pobeda Ulma protiv Kluža, verovatno i preko hendikepa. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke