Evrokup - Staro društvo i novi “Vukovi”!

Autor: Milovan Longinov
utorak 03.10.2023.
12:30
Izvor: Sportske.net

Španci favoriti, Čanak u Ankari, Alimpijević u Bešiktašu…

Povezane vesti

Nova sezona drugog po kvalitetu evropskog takmičenja startuje u utorak, 20 timova iz 14 zemalja, ima promena, biće kompetitivnije, po šest, umesto osam timova ide dalje iz svake od dve grupe. Dva prvoplasirana tima će u četvrtfinale direktno, ostali će morati u baraž za top 8. Posle dvesezone vraća se i format igranja do dve pobede u polufinalu i finalu na terenu bolje plasiranog tima tokom sezone.

Imamo i apsolutnog debitanta u pitanju su "Vulvsi" tim koji je osnovan prošle sezone, imaju mnogo novca. već su stigli da otpuste Rimasa Kurtinaitisa. Među investitorima je i Jonas Valančijunas, Džefri Tejlor, Gagić, super talentovao Žagars (na pozajmici iz Fenera) su poznata lica. Biće vremena da se bavimo "Vukovima", oni su u grupi A, gde je po mnogima prvi favorit Huventud, od AdmiralBet ABA timova tu je pojačana Cedevita koja se nije proslavila prošle sezone u ovom takmičenju. Hamburg koji je debitovao svojevremeno protiv Partizana je već treću sezonu u ovom društvu. Stalni član na neki način je Rejer iz Venecije. Italijani su konačno malo promenili stvari, na klupi je Neven Spahija koji je prošle sezone zamenio dugogodišnjeg kouča Valtera de Rafaelea, posle sedam sezona novo lice počinje godinu na severu Apenina. Bruks, De Nikolao su poveznica sa starim timom, videće Kanađanina Viltjera, Brazilca Kabosija u novom timu, zanimljiva ekipa.

Pojačao se Hapoel Tel Aviv, sa Holandom, Kajlom Aleksanderom, Brajanom Angolom, Vitnijem iz Bilbaoa, imaju par igrača sa NBA iskustvo, pa obratite pažnju na Izraelce u ovoj grupi.

Na klupi Bešiktaša je naš Dušan Alimpijević koji je sa Bursom igrao finale, sa sobom je iz "Krokodila" doveo Dereka Nidama koga se sećate i iz Mornara, Turci su spakovali dobru ekipu.

Pera Božić vodi London Lajonse koji će pokušati da pokažu Evroligi da veliko tržište kakvo je prestonica ostrva ima potencijal za najjače takmičenje.

Sličnu ulogu ima i Pariz, oni su igrali četvrtfinale prošle sezone, Banđa Si i ekipa su sasvim solidni, grupu kompletira ukrajinski Prometej, polufinale iz prošle sezone, igraju naravno van svoj zemlje, trener je doskorašnji selektor Češke, Izraelac Ginzburg. Ako ponove prošlogodišnje partije, eto i njih u grupnoj fazi.

U drugoj grupi ("B), najjači tim je verovatno prošlogodišnji pobednik koji je malo obesmislio takmičenje, Gran Kanarija. Tim sa ostrva je odustao od Evrolige zbog finansija, ponovo su i istom "rangu", Jaka Lakovič je i dalje na klupi, kao i Huventud predstavili smo ih u najavi ACB, pa da ne trošimo karaktere, imate u prethodnim magazinima, ali i na našem portalu sportske.net sve o "Granki".

Budućnost je ponovo u Evrokupu, Podgoričani su se pojačali, videćemo hoće li ozbiljnije shvatiti takmičenje, mada je tim ipak nepoznanica dok malo sezona ne odmakne. Grke predstavlja Aris koji je ipak daleko od stare slave, mada je lepo videti uvek tako veliki klub u takmičenju.

Trento je kao "nameštaj" u Evrokupu, Tirolci su se uglavnom blamirali poslednje dve sezone, ali je važno učestvovati. U slabije timove spadaju u poljski Slask (tamo je sada Dušan Miletić bivši igrač Partizana i Đirone), kao i Kluž u koji je, verovali ili ne, iz Evrolige to jest Bajerna stigao neuništivi Di-Džej Sili.

Ulm se okitio titulom u Nemačkoj, igrao četvrtfinale u Evrokupu, ali najbolji su otišli u Evroligu i jače klubove, francuski Burž je prosek, mada ih ne treba potcenjivati, iako se stiče utisak da nisu kompletirali tim. Dva kluba Nenada Čanka, bivši Lietkabels i sadašnji Turk Telekom su u istoj grupi, odlični trener je sada u Ankari. Turci su doveli Enoha iz Baskonije, Džajlena Adamsa iz Makabija, imaju američku petorku, dosta stranaca je već igralo Evrokup, novac nije problem, pa obratite pažnju na ovu ekipu, kod kuće su uvek dobar tip.

Nadamo se da smo vam malo približili učesnike, u prvom kolu, Granka ide u Solun Arisu, Budućnost bi trebalo da savlada Lietkabelis, kao i Huventud ekipu Bešiktaša. Dosta koševa predviđamo u duelu Ulma i Trenta, a Hamburg obično igra "trči i pucaj", idu u Rigu na startu gde su Ukrajinci iz Prometeja domaćini. Cedevita će u Tel Aviv protiv Hapoela, debi litvanskih "Vukova" je u Parizu. Londonski "Lavovi" dočekuju Veneciju, Čanak i Turci idu u Transilvaniju protiv Kluža. Burž bi trebalo da dobije Slask...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke