Evroliga - Četvrtfinala sa mirisom Mediterana

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 23.04.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Španski i grčki klubovi čine više od polovine učesnika plej-of serije u Evroligi

EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Povezane vesti

Utakmicom između Panatinaikosa i Makabija iz Tel Aviva u atinskoj „OAKA areni“ ovog utorka od 19:30 startuje plej-of serija u Evroligi čiji šampionski tron brani Real Madrid, najtrofejniji klub u elitnom košarkaškom takmičenju.

Duel grčkog i izraelskog kluba s pravom će privući veliku pažnju pošto je reč o najprijatnijim iznenađenjima ove sezone, posebno ako se uzme u obzir da će jedan od ova dva kluba otići na prvi Fajnal-for posle deceniju ili više.

Reč je o klubovima koji imaju po šest evroligaških trofeja, što ih uz Real Madrid i moskovski CSKA čini najuspešnijima u ovom takmičenju.

Prednost u potencijalno veoma uzbudljivoj četvrtfinalnoj seriji imaće košarkaši Panatinaikosa koji igraju kao preporođeni od letošnjeg dolaska novog trenera Ergina Atamana.

Ambiciozni vlasnik atinskog velikana pronašao je dugoročno rešenje u turskom treneru koji se u evropskoj košarci najviše dokazao na klupi Anadolu Efesa kada je u tri uzastopna finala Evrolige osvojio dva trofeja.

Iskustvo iz Istanbula preneo je već u debitantskoj sezoni u redove Panatinaikosa koji je poslednji put bio evropski šampion još 2011. godine na čelu sa Željkom Obradovićem.

Drugo mesto na kraju regularnog dela sezone, iza neprikosnovenog Real Madrida, nimalo nije slučajno s obzirom na sjajne igre koje poslednjih meseci pružaju Atamanovi izabranici.

Velike zasluge za rapsodiju „Zelenih“ leže u pogođenim pojačanjima. Istorijskoj krađi prekaljenog Kostasa Slukasa iz Olimpijakosa, momentumu da se iz Partizana dovede sjajni centar Matijas Lesor, ali i drugom životu koji je oberučke prihvatio američki šuter Kendirk Nan.

Njih trojica su svakako najzaslužniji za visoku poziciju tima koji je regularni deo sezone u Evroligi završio sa pet pobeda u nizu, ostavivši iza sebe takve timove poput Monaka, Barselone, Olimpijakosa i Fenerbahčea.

Još bajkovitiji primer je njihovog rivala Makabija kojem niko nije davao šanse za ovakav podvig, imajući u vidu da su najveći deo sezone kao domaćini igrali u Beogradu, zbog ratnih sukoba na teritoriji Izraela.

Ponos Izraela igra vanserijski ovog proleća, a da nije bilo tesnog poraza od Barselone načinili bi niz od čak dva i po meseca bez izgubljene utakmice.

Tim Odeda Kataša su nijanse delile od direktnog plasmana u četvrtfinala, ali je doigravanje u plej-inu poslužilo kao razlog više da demonstriraju ogromnu košarkašku moć nad toga dana nedoraslom Baskonijom.

Sada stižu u Atinu gde će u razmaku od 48 sati pokušati da makar jednom savladaju Panatinakos pre dolaska serije u Beograd, srpsku prestonicu na koju su se odlično adaptirali.

Atinski duel iz regularnog dela sezone pokazao je da domaćin ima čega da se pribojava, jer je Makabi jesenas pobedio u gostima 86:81 nakon produžetaka.

U Beogradu je krajem januara bilo još ubedljivije pošto je Atamanov tim poklekao pred izavanrednim Boldvinom kojem su sa po 14 poena pomagali Braun, Kolson i Nibo, triling koji će i ovog utorka činiti udarnu iglu iz Makabijevog rostera.

Iste večeri od 21 sat u Madridu će prvu seriju odigrati Real i Baskonija, potvrđujući još jednom da španski klubovi nisu slučajno najdominantniji u završnici Evrolige.

Kraljevski klub je igrao finala u dva poslednja izdanja elitnog takmičenja, što ga uz činjenicu da je najtrofeniji u Evroligi s pravom svrstava u favorita kada je reč o jedinom španskom sudaru u četvrtfinalu.

Nedavni poraz od Baskonije ne bi trebalo mnogo da zabrine izabranike Ćus Metea pošto meč s početka aprila nije imao takmičarski značaj za njih, dok je klubu iz Vitorije gorelo pod nogama.

Pomalo zabrinjavajuće deluje da je aktuelni šampion Evrope poražen u oba madridska susreta protiv Baskonije, ali imajući u vidu da je reč o četvrtfinalnoj seriji trebalo bi očekivati maksimalnu koncentraciju kod moćnog sastava kraljevskog kluba.

Sa druge strane, nimalo ne bi trebalo potceniti ni samopouzdanje Baskonije nakon pobede protiv Virtusa u finalu plej-ina, pa tim Duška Ivanovića stiže u prestonicu bez bele zastave. Svestan da bi makar jedna pobeda nad favoritom bila dragocena pred nastavak serije u Vitoriji.

Interesantno je dodati da je odnos u pobedama izjednačen kada je reč o poslednjih 10 utakmica, što je razlog više da uživamo u seriji, uprkos neporecivoj činjenici da je Real favorit.

U sredu nas očekuju dve velike utakmice između timova koji su regularni deo sezone okončali od trećeg do šestog mesta.

Prvi će na teren od 19 sati košarkaši Monaka koji dočekuju varljiv sastav Fenerbahčea. Dolazak u kneževinu probudiće sećanje kod gostujućeg trenera Šarunasa Jasikevičijusa na decembarski debi na klupi istanbulskog kluba.

Nekadašnji litvanski as je simpatije vatrene turske publike privukao trijumfom u 14. kolu kod kuće protiv Monaka 86:74 na krilima sjajnog Najdžela Hejz-Dejvisa, najpouzdanijeg Fenerovog košarkaša ove sezone.

Bilo je to početak jednog mirnijeg dela sezone u redovima drugoplasiranog tima Turske, koji ipak ne dolazi u naročitom raspoloženju na gostovanje u Monako.

Razlog su očajni aprilski rezultati začinjeni duplim porazom od gradskog rivala Efesa i krahom u Pireju u okršaju protiv Olimpijakosa za bolji plasman u Evroligi pred početak plej-of serije.

U poslednjem međusobnom duelu dva tima u kneževini domaćin je bio ubedljiv i na krilima lidera Majka Džejmsa rutinski slavio.

Sada želi da potvrdi činjenicu da su tri pobede više u ligaškom delu sezone odraz kvalitetnijeg sastava u odnosu na Fenerbahče, a motiv više je želja da se drugi put uzastopno nađu na Fajnal-foru.

Uprkos tome što je domaćin u boljoj formi, Jasikevičujus ima pozitivan skor protiv Obradovića budući da je čak pet puta slavio u sedam međusobnih duela.

Prava poslastica za ljubitelje košarke rezevisana je za sredu od 21 sat kada će Barselona u kultnoj dvorani „Blaugrana“ ugositi sjajnu ekipu Olimpijakosa u sudaru timova koji su regularni deo sezone završili sa istim skorom.

Katalonski velikan iza sebe ima sasvim solidnu sezonu imajući u vidu da je letos ostao bez prve zvezde tima Nikole Mirotića, a da je na mesto trenera Jasikevičijusa stigao daleko manje iskusni Rožer Grimau.

Odluka da se u sezonu uđe sa skromnijim budžetom i timom pokazala se kao ispravna za Barselonu koja je u postpandemijskom periodu postala redovni učesnik Fajnal-fora.

Možda im doza rastrećenosti ove sezone bude mnogo više pomogla u odnosu na visoke ambicije koji nisu davali rezultate prethodnih godina.

Žig prošlosti i svega dve evroligaške titule i dalje su veliko opterećenje za katalonskog velikana, a post od skoro deceniju i po kada je reč o evropskom peharu ogroman je za klub takve tradicije.

Zbog toga će učiniti sve da slave protiv izuzetno moćnog sastava evropskog vicešampiona Olimpijakosa, koji od uspeha sa Dušanom Ivkovićem prošle decenije ne zna za trofej u Evroligi.

Pirejskog velikana dodatno brine i to što su poraženi u prethodna tri finala, a naročito bolno bilo je prošlog maja kada im je kapiten Real Madrida Serhio Ljulj zapečatio sudbinu u poslednjim sekundama utakmice u Kaunasu.

Čini se da će ovaj par biti najneizvesniji od sva tri četvrtfinalna, mada je Barselona relativno lako slavila u regularnom delu sezone. Forma je ipak za nijansu više na strani grčkog kluba u čiji tim se posle višemesečne pauze vratio srpski centar Nikola Milutinov.

Kompletnu ponudu u AdmiralBetu za Evroligu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke