Evroliga menja koncepciju klasifikacije - Šta bi to značilo za Zvezdu?

Autor: Nemanja Janošev
petak 04.03.2022.
15:33
Izvor: Sportske.net

Mogu li crveno-beli do plej-ofa? Sledeća nedelja je vrlo bitna!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaška Evroliga razmatra novu alternativnu opciju za krajnju klasifikaciju regularnog dela sezone, prenosi novinar Donatas Urbonas.

Trenutna diskvalifikacija ruskih klubova iz Evrolige zbog invazije te zemlje na Ukrajinu poremetila je tabelu ovog takmičenja. Prema brojnim tabelama koje kruže internetom, ekipama koje su igrale protiv ruskih su te utakmice jednostavno "odbijene" iz ukupnog skora kao da nisu ni postojale. 

Međutim, zvanična klasifikacija Evrolige i dalje uključuje ruske timove, ali oni ne igraju utakmice i pitanje je hoće li tako ostati. Oni, navodno, imaju rok do 21. marta da se vrate u takmičenje, ali to će zavisiti od političke situacije između Ukrajine i Rusije. 

Ukoliko se ne vrate, Evroliga priprema alternativnu klasifikaciju prema kojoj će se gledati procenat pobeda u sezoni, a ne skor pobeda i poraza.

U tom slučaju, mečevi koji su ostali timovi igrali protiv ruskih biće uračunati u ukupni skor, buduće utakmice će se otkazati i neće biti registrovane 20:0 u korist ekipe koja je i dalje u takmičenju.

Sa ruskim klubovima na tabeli Evrolige, jedini srpski predstavnik Crvena zvezda trenutno je na 13. poziciji sa 26 odigranih utakmica i skorom od 11 pobeda i 15 poraza. Međutim, kada bi se eliminisala tri ruska tima, Zvezda bi skočila na 10. poziciju sa procentom pobeda od 42.3 odsto. Makabi, koji je ispred Crvene zvezde ima procenat trijumfa od 48, a identičan uspeh ostvario je i Fenerbahče.

Za Zvezdu je naredna sedmica od krucijalne važnosti. Igraju duplo kolo i već u utorak, samo dva dana posle večitog derbija dočekuju Real Madrid. Četrdeset i osam sati kasnije, ukrstiće koplja sa, za sada se ispostavlja, direktnim rivalom za odlazak u Top8 - Makabijem takođe u srpskoj prestonici.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke