Evroliga spektakularno najavila Real - Partizan: ''GOAT protiv GOAT-a''

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 24.04.2023.
22:48
Izvor: Sportske.net

Bili su prilično inspirisani u najavi ove četvrtfinalne serije.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Sve je spremno za početak plej-ofa Evrolige, gde će se od ukupno osam ekipa koje su izborile plasman u ovu nokaut fazu takmičenja izdvojiti najbolje četiri koje će se u Kaunasu na fajnal-foru narednog meseca boriti za titulu prvaka Evrope.

Četvrtfinalni par koji privlači ne samo našu najveću pažnju, nego je utrisak i u čitavoj Evropi, jesu Real Madrid i Partizan koji će u utorak od 20 časova i 45 minuta odigrati prvi meč u Madridu.

O značaju i atraktivnosti ovog dvoboja možfda najbolje svedoči naslov teksta na zvaničnom sajtu Evrolige, kojim se najavljuje ova četvrtfinalna serija:

''Real vs Partizan - GOAT protiv GOAT-a''.

I već na početku teksta konkretizacija ovog naslova.

''Najbolji tim protiv najvećeg trenera.

Real Madrid sa 10 titula kontinentalnog prvaka – dve više od bilo kog drugog kluba – protiv Partizana, sa devet titula glavnog trenera Željka Obradovića – dve više od bilo kog drugog pojedinca''.

Screenshot/euroleaguebasketball.net

''Igrači širom sveta odustaju od svega što su radili kada Real i Obradović pozovu, jer se oni vide kao karte za uspeh koji počinje pobedom u plej-ofu, ništa manje. Njihov interes je najviši oblik košarkaškog laskanja, a oblačenje u Realovo belo ili igranje kod trenera Obradovića transformiše mnoge igrače.

Poziv da prođete kroz Realova vrata dolazi sa razumevanjem da vam je suđeno da osvajate titule – sada. Prednost je ono čemu služe juniorski timovi kluba.

'Cilj je da se takmičimo za svaku moguću titulu', rekao je Serhio Ljulj nakon što je postao kapiten tima pre prošle sezone.

'To je ogroman klub, jedan od najvećih na svetu, i kada dođete ovde, morate da prihvatite ovu odgovornost i ovaj pritisak'.

Isto tako, ako je Obradović zvao, to je zato što je u vama video sposobnost da osvajate titule. Da biste to uradili, proći ćete kroz njegov majstorski kurs iz košarke i izaći kao pametniji, čvršći, veštiji i samouvereniji igrač.

Godine 2004, malo ko od insajdera grčke košarke je znao za Dimitrisa Dijamantidisa kada je Obradović potpisao sramežljivog 24-godišnjaka. Posle kraćeg vremena gledajući kako Dijamantidis pokušava da se uklopi, Obradović mu je rekao:

'Nemamo vremena. Moraš odmah da budeš lider, zbog toga smo te potpisali'.

Osvojili su tri Evrolige u narednih sedam sezona sa Dijamantidisom kao MVP-jem Fajnal-fora dva puta.

Obradovićevo duboko znanje i iskustvo omogućilo mu je da menja taktiku u hodu. Poznato je da ukida čitave planove igre u tajm-autu prve četvrtine jer je već pročitao bolju ideju iz akcije. Produžite to na seriju od pet utakmica, kada su obe strane dužne da se konstantno prilagođavaju na svakom koraku, a imati Obradovića na čelu je neosporna prednost.

Iako je prvi put na klupi u plej-ofu, Čus Mateo je pravi vojnik Madrida. Počeo je sa Realom u dvadesetim godinama, otišao i postao glavni trener Evrolige u Unikahi, a zatim se vratio da asistira Pablu Lasu u timovima za titulu u Evroligi 2015. i 2018. godine. On ne samo da razume imperativ uspeha, već je i bio deo njegovog ostvarivanja. Ništa od toga nije ignorisanje igrača.

Veterani Reala Ljulj, Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez, Valter Tavares i Fabijen Kozer, između ostalih, imaju rezultat 132-77 u plej-ofu tokom svojih karijera i svi su osvojili trofej Evrolige. Njihovi saigrači Gabrijel Dek, Geršon Jabusel, Vensan Poarije, Mario Hezonja i Džanan Musa došli su u Real jer žele isto.

Iako su Partizanovi igrači zajedno odigrali samo 50 utakmica plej-ofa i imaju 24 pobede, možda su još gladniji. Kevin Panter, Joanis Papapetru, Dante Egzum su svi igrali na Fajnal-foru i došli praznih ruku, za razliku od svog saigrača Džejmsa Nanelija, koji ga je osvojio pod Obradovićem 2017. Ostali samo čekaju priliku da pokažu da im je mesto tamo, takođe.

Ali u ovoj seriji igrači su deo nečeg većeg, nečega što su izabrali kada su se pridružili Realu i Obradoviću.

Slučaj Reala je da je tradicija zaista važna, da nošenje tog belog dresa znači da se nikakvi izgovori ne prihvataju, način razmišljanja koji prebacuje pritisak na velikog graditelja samopouzdanja.

Slučaj Partizana je da Obradović vuče konce i da njegovi igrači 100% veruju u njegove instinkte. Ne škodi ni oko 18.000 nepokolebljivih ljudi koji podižu Štark Arenu sa njenih temelja.

Predviđanja su zabavna, a istorija govori da računate sa domaćim timom, čak i u ovom slučaju.

Ali ova serija je manje zabavna nego sudbinska.

Ovaj plej-of je poligon za dokazivanje'', zaključuje se u tekstu na sajtu Evrolige

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke