Evroligaški derbi, drugo poglavlje, šta nas uči statistika i kako da naplatite znanje na AdmiralBetu!

Autor: Boris Jovanović
petak 27.01.2023.
09:58
Izvor: Sportske.net

Ima nekih zanimljivih stvari...

AdmiralBet ABA liga
AdmiralBet ABA liga

Povezane vesti

Timska statistika može da bude putokaz kada su opklade u pitanju, u AdmiralBetu su spremili timske specijale, a na ovom mestu ćemo se, uz brojke podsetiti na oba meča koja su večiti rivali odigrali ove sezone, jedan u AdmiralBet ABA ligi, drugi, istorijski u Evroligi.

U obe utakmice su se radovali crveno-beli.

Prvi meč odigran je krajem novembra, Duško Ivanović je več uspeo da pohvata konce posle lošeg starta tima i smene Vlade Jovanovića, Zvezda je nastavila tradiciju da ne gubi kod kuće u "Pioniru" pre svojim navijačima. O toj crnoj tradiciji Partizana takođe možete čitati na narednim stranama, a ovde se bavimo analizom tog prvog duela u regionalnom takmičenju.

Crno-beli su počeli dobro, usledio je prekid, ono što redovno gledamo u derbijima koji se igraju u AdmiralBet ABA ligi. Zvezda se vratila, meč je uglavnom bio izjednačen, ali se onda Zvezda odlepila i furiozno završila u poslednjoj četvrtini. Bila je primetna nervoza, oba tima bila su na oko 33-35 posto u šutu za tri poena, ali je Zvezda meč dobila u reketu, ne samo boljim procentima, već i poenima iz druge šanse. Zvezda je imala 19 timskih asistencija, sedam više od Partizana, a analize su pokazal da je duplo više izgubljenih loptu, 14:7 bilo kobno za goste. Nekako je taj nagli pad u igri presudio Partizanu.

Što se duela u Evroligi tiče u krcatoj Areni, ponovo smo videli isti scenario na početku, agresivni Partizan, Zvezdin problem da odgovori na isti način, iskreno delovalo je u prvoj četvrtini, pogotovo u prvih nekoliko minuta da će Partizan lako dobiti istorijski derbi.

No, kako je vreme odmicalo, stvari su se menjale, gost je došao do daha, a partizanova igra u napadu, pogotovo očajan šut za tri poena su potrle greške, čak 16, ali i manjak raspoloženih igrača u završnici. Ni Zvezda ništa nije bila bolja u šutu, ali je Nemanja Nedović bio lider, na kraju i čovek odluke. I ovu utakmicu obeležila je nervoza 30 izgubljenih lopti, Zvezda je izvela duplo više bacanja, pa ni pet promašaja sa linije penala nisu bili kobni. Lesor je dominirao u reketu, ali nikakvu pomoć od Smajlagića i Brodzijanskog nije imao, na terenu su zajedno proveli manje od četiri minuta. Doduše, Smajlagić od tada ima veću minutažu, ali ponovo je Lesor taj koji će odlučivati. Meč je obeležio i slab šut Pantera za tri poena, nekoliko promašaja iz otvorenih pozicija i on će morati da bude na mnogo većem nivou.

Sada je rotacija Partizana jača za Avramovića, sada je Trifunovič adut više, ali sa druge strane Petrušev je recimo neuporediv, deluje kao potpuno drugačiji igrač u odnosu na tadašnji meč. 

Granica za trojke je 15.5, ali recimo ako verujete da će neki od timova biti mnogo više šuterski raspoložen, pa recimo postigne 15+ trojki, kvota je 20.

Mi bismo recimo išli na više od 25.5 izgubljenih lopti, ali i na više od 37.5 skokova na Partizan, kvota je velikih 8 (na Zvezdu je granica na toliku kvotu 39.5).

Ima još da se igra do kraja Evrolige, Zvezda ima pobedu više, jednu manje od osmoplasiranog Makabija, sve je otvoreno, ali bi Partizan verovatno porazom bio otpisam. Naravno, ovo je samo pretpostavka, liga je baš izjednačena, ali Zvezdine šanse za top 8 bi u slučaju novog trijumfa bile veće. 

Mi smo izdvojili neke timske opklade, a kompletnu ponudu pogledajte na admiralbet.rs

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak