Evroligaški sjaj AdmiralBet ABA lige – Predstavljamo učesnike

Autor: Darko Mitrović
petak 30.09.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

Jeste li spremni za još bolju košarku nego prošle godine?

Povezane vesti

Vikend pred nama obeležiće povratak najbolje košarke u regionu - posle četiri meseca pauze u petak startuje nova sezona AdmiralBet ABA lige. Na kraju prethodne, Crvena zvezda je pobedom nad Partizanom u finalu plej-ofa početkom juna osvojila šesti trofej u ovom takmičenju i tako se po broju titula izjednačila sa najvećim rivalom. To znači da će Zvezda i Partizan u nastupajućoj sezoni imati priliku da postave novi rekord po broju titula u AdmiralBet ABA ligi, a s obzirom da će i jedni i drugi igrati istovremeno i u Evroligi, da su formirali još atraktivnije timove nego prošle sezone, očekujemo njihovo novo finale na kraju sezone i borbu za sedmu titulu.

CRVENA ZVEZDA - Posle ukupno šest osvojenih trofeja u svim takmičenjima u prethodne dve godine, trener Dejan Radonjić je odlučio da napusti Crvenu zvezdu i prihvati ponudu atinskog Panatinaikosa, a njegovim putem pokušaće da nastavi 38-godišnji Vladimir Jovanović koji je u većem delu prošle sezone vodio ekipu zagrebačke Cibone. Potpuno je jasno da se Jovanović prihvatio ubedljivo najvećeg izazova u dosadašnjoj karijeri i ogromne odgovornosti imajući u vidu maksimalna očekivanja Zvezdinih navijača, a posao mu je otežan i činjenicom da je i sama ekipa pretrpela dosta kadrovskih promena u odnosu na prethodnu sezonu. Crveno-beli su ostali bez lidera ekipe Nikole Kalinića, ali i dugogodišnjeg ''univerzalca'' Dejana Davidovca, kao i stranaca Voltersa, Holinsa, Vajta i Cirbesa, dok je Marko Simonović završio igračku i počeo trenersku karijeru kao član Jovanovićevog stručnog štaba. Naravno, klub je angažovao adekvatne zamene poput Nedovića, Petruševa, Ilića, kao i stranaca Martina, Bentila, Adamsa i Holanda, ali su i pripremne utakmice pokazale da će im biti potrebno još vremena da timsku igru dovedu na željeni nivo. Utisak je da će najviše vremena za adaptaciju biti potrebno Džejlenu Adamsu kome je ovo prvo ozbiljnije evropsko iskustvo, dok se Nemanja Nedović još uvek nije potpuno oporavio od povrede, pa će i on lagano da se uvodi u ritam,  kao i iskusni centar Miroslav Raduljica, najnovije Zvezdino pojačanje. Prognoza: 1. ili 2. mesto.

PG - Nikola Ivanović, Stefan Marković, Nikola Topić, Džejlen Adams, SG - Branko Lazić, Nemanja Nedović, SF - Ognjen Dobrić, Stefan Lazarević, Džon Holand, PF - Luka Mitrović, Dalibor Ilić, Ben Bentil,  Filip Petrušev, C - Ognjen Kuzmić, Hasan Martin, Miroslav Raduljica. Trener  Vladimir Jovanović.

PARTIZAN - Ako je pre godinu dana u ovo vreme vladala velika euforija među navijačima Partizana zbog povratka trenera Željka Obradovića, šta tek reći za očekivanja od sledeće sezone u kojoj će crno-beli posle osam godina pauze ponovo nastupiti i u Evroligi. Najbolja ilustracija tih očekivanja je novi rekord Evrolige po broju prodatih sezonskih karata, jer su ih crno-beli prodali preko deset hiljada ovog leta. Da su ambicije Partizana još veće nego prošle sezone svedoče i imena Džejmsa Nanelija, Dantea Egzuma, Janisa Papapetrua i Danila Anđušića koji su tokom leta pojačali ekipu, ali veliki problem za trenera Obradovića jeste povreda Alekse Avramovića koji je zbog toga propustio čitavo leto i još uvek je neizvesno kada će biti spreman, pa su sve glasnije najave da bi Partizan uskoro mogao da angažuje još jednog igrača na bekovskim pozicijama. Isto važi i za Gregora Glasa, duža pauza očekuje i  Smailagića, pa i crno-beli imaju još prostora za napredak od trenutka kada ekipa bude kompletirana. Prognoza: 1. ili 2. mesto.

PG - Jam Madar, Dante Egzum, SG - Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Kevin Panter, Gregor Glas, Đorđije Jovanović, SF - Džejms Naneli, Uroš Trifunović, Janis Papapetru, PF - Alen Smailagić, Tristan Vukčević, C - Balša Koprivica, Zek Ledej, Matijas Lesor. Trener Željko Obradović.

CEDEVITA OLIMPIJA - Ljubljančani su prošle sezone stigli do polufinala plej-ofa, gde su pružili odličan otpor Zvezdi, ali više od toga nisu mogli. Realno je očekivati sličan rezultat i ove sezone od ekipe Jurice Golemca koja je ostala bez nekoliko važnih igrača iz prethodne sezone, poput Blažiča, Ogasta, Edžama, ali sada su tu talentovani Gnjidić iz Cibone, Matković se vratio iz Mege, a uz njih i Alibegović iz Virtusa, Jeremić iz Mornara, pa sjajni bek Džoš Adams, ali i iskusni Eron Harison koji je naknadno angažovan kao zamena za povređenog Zorana Dragića. Ostali su Ferel, Omić, Murić, kao i trener Golemac i to je njihova snažna osovina iz prethodne sezone. Prognoza: 3-4. mesto.

PG - Lovro Gnjidić, Jogi Ferel, Džoš Adams, SG - Zoran Dragić, Marko Jeremić, Eron Harison, Rok Radović, SF - Edo Murić, Saša Ciani, Mirko Mulalić, PF - Amar Alibegović, Jan Kosi, Marko Radovanović, Blaž Habot, C - Alen Omić, Karlo Matković. Trener Jurica Golemac.

BUDUĆNOST - Mnogo kadrovskih promena pretrpeli su ovog leta. Sve je počelo odlaskom trenera Džikića u Izrael, nekolicini igrača su istekli ugovori, ali posle kraćeg zatišja angažovan je doskorašnji trener Mege Vlade Jovanović za novog trenera. Za njim su ubrzo stigla i velika pojačanja, poput Tre Bel-Hejnsa, Kamerona Rejnoldsa, Erona Vajta, Kenana Kamenjaša, pa je Budućnost i ove sezone viđena kao gotovo siguran učesnik plej-ofa, a polufinale bi kao i kod Ljubljančana bio realan domet. Prognoza: 3-5. mesto.

PG - Petar Popović, Fil But, Tre Bel-Hejns, Igor Drobnjak, SG - Suad Šehović, SF - Kameron Rejnolds, Edin Atić, Aleksandar Lazić, PF - Marko Jagodić-Kuridža, Aleksa Ilić, Alfa Kaba, Eron Vajt, C - Kenan Kamenjaš. Trener Vlade Jovanović.

FMP - Ako je prošle sezone ekipa FMP-a bila najprijatnije iznenađenje lige, ovoga puta se od ''pantera'' dosta očekuje. Oni su tokom leta prvi formirali ekipu, što im je bilo neophodno zbog ranijeg starta sezone u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona. Nažalost, nisu uspeli da se domognu grupne faze ovog takmičenja, pa im sada ostaje da se maksimalno koncentrišu na obaveze u AdmiralBet ABA ligi. Mladi trener Nenad Stefanović ih odlično vodi, od letošnjih pojačanja se već ozbiljno ističu plej Trent Frejžer i krilo Bo Bič, a mnogo će im značiti i veliko iskustvo Čarlsa Dženkinsa. Dakle, FMP bi ove sezone mogao da pokvari račune Cedevita Olimpiji ili Budućnosti i da napravi korak više u odnosu na prošlu sezonu, a to bi značilo plasman u polufinale. Prognoza: 4-5. mesto.

PG - Trent Frejžer, Jakob Zajc, Milutin Vujičić, SG - Čarls Dženkins, Nikola Manojlović, Luka Vudragović, Paulius Valinskas, SF - Bo Bič, Ognjen Matović, Marko Gušić, Nikola Šaranović, Ranko Simović, Nenad Nerandžić, PF - Aleksa Stepanović, C - Ebuka Izundu, Andrija Vuković, Marko Pavićević, Nikola Janković. Trener Nenad Stefanović.

MEGA MIS - U Megi ne odustaju od koncepta promocije mladih igrača sa velikim potencijalom. Tako je i ovog leta, s tim što je došlo do promena i u stručnom kadru. Vladu Jovanovića je na klupi nasledio 33-godišnji Marko Barać koji je proteklih godina sticao trenersko iskustvo u zemunskoj Mladosti i Igokei. Mega je pred početak sezone, zajedno sa Partizanom, učestvovala na VTB Superkupu u Moskvi, gde je ostavila solidan utisak, pogotovo u mečevima sa Uniksom i Lokomotivom. Malkolm Kazalon se ističe kao lider ove ekipe uz kapitena Cerovinu, ali bi 18-godišnji bek Nikola Đurišić mogao da ove sezone bude Megin glavni ''projekat'' ukoliko pokaže sav svoj potencijal, pogotovo jer je već drugu sezonu u seniorskoj ekipi. Prognoza: 8-11. mesto.

PG - Ahmad Rori, Aleksa Uskoković, Nikola Kočović, Luka Bogavac, SG - Malkolm Kazalon, Nikola Đurišić, Jovan Šljivančanin, Oleksandr Kobzisti, SF - Luka Cerovina, Andrija Grbović, PF - Matej Rudan, Petar Kovačević, C - Mihailo Mušikić, Danko Branković. Trener Marko Barać.

BORAC - Za razliku od većine ekipa u ligi, Čačani će se i u novoj sezoni osloniti uglavnom na proverene snage, pod vođstvom trenera Marinovića koji ulazi u četvrtu godinu rada na klupi Borca. To bi trebalo da im donese stabilnost u igri i rezultatima od početka sezone, a najbitnije promene pretrpeli su na bekovskim pozicijama, gde su umesto Ilije Đokovića i Lautara Lopeza angažovani povratnici u klub, Radonjić iz FMP-a i Kočović iz Mege. Prognoza: 8-12. mesto.

PG - Marko Radonjić, Nikola Kočović, SG - Đorđe V. Ćurčić, Đorđe M. Ćurčić, Radovan Đoković, Uroš Čarapić, Hanter Hejl, SF - Bojan Tomašević, Aleksa Novaković, PF - Sava Lešić, Nemanja Todorović, Pavle Nikolić, C - Milan Milovanović. Trener Marko Marinović.

ZADAR - Nekadašnji šampion iz 2003, već godinama tavori pri dnu tabele AdmiralBet ABA lige, a teško da će i u novoj sezoni da ostvari neki značajniji rezultat od borbe za opstanak. Promenili su najveći deo tima iz prošle sezone, a od pojačanja se izdvajaju iskusna krila Marko Ramljak i Luka Božić, američki krilni centar Huan Dejvis iz MZT-a, kao i doskorašnji tandem rivalskog Splita, Sani Čampara i Karlo Žganec. Prognoza: 11-14. mesto.

PG -  Antonio Jordano, Martin Junaković, Sani Čampara, SG - Marko Ramljak, Arijan Lakić, SF - Pavle Marčinković, Krševan Klarica, Antonio Sikirić, Dario Drežnjak, Luka Božić, PF - Leon Šantelj, Karlo Žganec, C - Huan Dejvis, Ivan Njegovan. Trener Danijel Jusup.

SPLIT - Splićani se ponose svojom trofejnom istorijom, ali nikako da naprave neki iskorak u ovom takmičenju. Poput Zadra se konstantno bore za opstanak, ali ovog leta su napravili nekoliko značajnih poteza, poput angažovanja reprezentativca Hrvatske Dominika Mavre, a zadržali su i najboljeg igrača iz prošle sezone, odličnog šutera Šanona Šortera. Prognoza: 10-13. mesto.

PG - Mate Kalajdžić, Dominik Mavra, SG - Šenon Šorter, Nikola Đogo, Roko Gizdavčić, Duje Lisica, Ivano Maraš, SF - Lovre Runjić, PF - Viktor Šarić, Tonko Vuko, Ante Perkušić, C - Josip Jukić, Marino Dubravčić. Trener Srđan Subotić.

SC DERBI - ''Studentima'' je ovo druga sezona u AdmiralBet ABA ligi, a u prethodnoj, debitantskoj, ostvarili su rezultate iznad očekivanja i bili su čak blizu i plasmanu u plej-of, što im ove sezone možda i neće izmaći, s obzirom da će u plej-of ovoga puta ići osam prvoplasiranih ekipa. Veliku pažnju ovog leta su izazvali angažovanjem trofejnog trenera Duška Vujoševića koji će biti savetnik stručnog štaba. Kada je igrački kadar u pitanju, ostali su bez Kenana Kamenjaša, koji je bio član idealne petorke lige u prošloj sezoni. On je pojačao Budućnost, ali je SC Derbi angažovao iskusnog krilnog centra Danila Tasića koji je takođe imao odličnu sezonu u FMP-u. Od ostalih novajlija se već ozbiljno nameće američki plej Loren Džekson, a dosta se očekuje i od talentovanog Matea Drežnjaka koji je došao iz Cibone. Prognoza: 6-9. mesto.

PG - Nikola Pavličević, Danilo Ivanović, Erik Nil, Eraj Bujukčangaz, Loren Džekson, SG - Flečer Megi, Andrija Slavković, Džastin Edvards, Mateo Drežnjak, Ilija Goranović, SF - Emir Hadžibegović, Milić Starovlah, Viktor Vujisić, Boris Tišma, PF - Tomislav Ivišić, Zvonimir Ivišić, Demir Dogan, Danilo Tasić, C - Vasilije Baćović. Trener Andrej Žakelj.

CIBONA - Cibona je ovog leta prošla kroz najteži period u klupskoj istoriji, bila je pred stečajem, uz egzodus gotovo svh igrača i trenera koji su prošle sezone osvojili osmo mesto u AdmiralBet ABA ligi, a na domaćoj sceni u Hrvatskoj osvojili duplu krunu. Sama činjenica da se hrvatski velikan i nekada dvostruki šampion Evrope uopšte takmiči u novoj sezoni je prva njihova pobeda, ali ako se nešto bitnije ne promeni u narednom periodu, ''vukove'' očekuje teška borba za opstanak. Prognoza: 12-14. mesto.

PG - Krešimir Radovčić, Borna Kapusta, SG - Ivan Majcunić, Sven Smajlagić, Blaž Mesiček, Lovro Mazalin, Aleksandar Aranitović, SF - Amar Gegić, Ivan Perasović, PF – Marko Baković, C -  Krešimir Ljubičić. Trener - Josip Sesar.

MORNAR - Barani ne menjaju ni stručni štab, ni način igre, a trener Mihailo Pavićević je najavio da će i u novoj sezoni igrati ''na koš više''. S tim u vezi oni biraju i pojačanja, uvek se kod njih mogu naći odlični, iskusni bekovi tako je i sada kada u sastavu imaju sjajnog Fetsa Rasela,, tu su i veteran Nemanja Vranješ, kao i reprezentativac Crne Gore Vladimir Mihailović, a pred start sezone angažovali su još jednog Amerikanca, Džastina Pirsa iz finske Nokije. Ono što u Mornaru pre svega žele da ostvare, to je znatno bolji plasman u odnosu na prošlu sezonu koju su katastrofalno započeli, ali kasnije su izbegli borbu za opstanak i domogli se devetog mesta. Prognoza: 6-8. mesto.

PG - Vladimir Mihailović, Fets Rasel, SG - Petar Vujačić, Marko Kovačević, Nemanja Vranješ, Džastin Pirs, SF - Luka Ščuka, PF - Milija Miković, Delonte Braun, Marko Pecarski, C - Gligorije Rakočević, Čejk Mbake Diong, Antonio Vranković. Trener Mihailo Pavićević.

IGOKEA - Igokea je stabilan klub, prethodne dve sezone su igrali u plej-ofu i realno je očekivati da taj rezultat ponove, a plasman u polufinale bi bio korak napred. Iskusni trener Dragan Bajić će i naredne sezone predvoditi tim iz Laktaša u kome neće biti trojice istaknutih igrača iz prošlosezonskog sastava – Dalibora Ilića, Alekse Radanova i Džejmsa Robinsona, ali sada treba obratiti pažnju na novajlije Kendrika Reja, Brajanta Kroforda ili Marija Nakića koji je stigao iz Andore. Prognoza: 6-8. mesto.

PG - Dejan Pavlović, Milan Vulić, Darko Talić, Kendrik Rej, Brajan Krauford, SG - Antabija Voler, Kosta Kondić, Mario Nakić, SF - Marko Jošilo, Amsal Delalić, Haris Delalić, PF - Dušan Tanasković, Nikola Tanasković, Dešon Stivens, C - Stefan Fundić, Stefan Đorđević, Teodor Simić. Trener Dragan Bajić.

MZT - Tim iz Skoplja se posle četiri godine vratio u AdmiralBet ABA ligu i, naravno, ima ambiciju da što duže ostane u elitnom društvu. Imaju iskusnu ekipu, predvođenu legendama kluba Damjanom i Vojdanom Stojanoskim koji će uz nekoliko stranaca i još par novajlija sa dugogodišnjim iskustvom, poput Mićovića ili Magdevskog podneti najveći teret. Na klupi nije bilo promena, Aleksandar Petrović je ostao na poziciji šefa struke. Oni se nadaju plej-ofu, ali realnija je borba za opstanak... Prognoza: 12-14. mesto.

PG – Majk Kafi, Damjan Robev, Andrej Magdevski, SG – Bre Ajvi, Adem Mekić, Damjan Stojanovski, Vojdan Stojanoski, SF - Bojan Veličkovski, Dimitar Pandev, PF – Bojan Krstevski, Strahinja Mićović, Andrej Andonoski, C - Evan Maksvel, Samit Jigitoglu. Trener Aleksandar Petrović.

Na kraju podsećanje da je AdmiralBet još tokom leta objavio kvote za najveće favorite za osvajanje titule u sezoni 2022/23. Partizan je i dalje na čelu te liste sa kvotom 1.70, ispred Zvezde sa 2.40...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke