Fener dao jedini tačan odgovor u "Areni", Gudurićev meč sezone protiv Partizana

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 23.02.2023.
23:10
Izvor: Sportske.net

Borba do poslednjeg trenutka.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Partizana poraženi su od Fenerbahčea u „Štark areni“ sa 94:97 (22:22, 24:25, 23:21, 25:29) u okviru 25. kola Evrolige.

Fenomenalna utakmica, neizvesna do samog njenog kraja s mnoštvo promena rezultata u korist oba tima. I jedni i drugi su imali odgovore na pitanja rivala, ali poslednji i jedini tačan dao je Fenerbahče za 15. pobedu u sezoni, odnosno 11. ekipe Partizana.

Bio je to nešto sporiji početak za obe ekipe, sa nekoliko promašaja, ali vrlo brzo su izašli iz te „sive zone“. Jam Madar je sjajno otvorio utakmicu i nosio je Partizan s početkom duela. Pet od prvih devet poena, uz asistenciju, bili su njegovo delo, a priključio mu se i Joanis Papapetru sa identičnim poenterskim učinkom. Očigledno je da su bili željni košarke budući da se nisu našli na spisku Željka Obradovića za Kup Radivoja Koraća.

Motli je na suprotnoj strani bio taj čiji su poeni pod košem održavali Fenerbahče, a odlična stvar po crno-bele bila je ta što je Nik Kalates bio u kontraritmu. Ipak, Džonatan Motli je bio u modu i njegovih 10 poena u prvih sedam i po minuta, uz vrlo dobru odbranu, okrenuli su utakmicu u pravcu koji je pogodovao gostima. Nije Partizan imao smislene napade, nije ni Fener brljirao pa je tako prva deonica okončana ujednačenim rezultatom – 22:22.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Bolje je Fenerbahče krenuo u drugi kvartal s poenima Hejsa-Dejvisa, Marka Gudurića i Dešona Pjera, dok su se nizali promašaji za ekipu Partizana, te su ostali na svega jednoj ubačenoj trojci i to Alena Smailagića u prvih tri minuta. Samim tim, turski velikan je kreirao seriju od 11:0 i na taj način su ubrzo stigli do „+10“.  Nedostajali su domaćima raspoloženiji Zek Ledej i Kevin Panter, pa i Matijas Lesor čija se uključenost u utakmicu redovno odražava na igru Partizana. Njegove uhvaćene lopte unose energiju i na tribine i na parket pa je bilo neophodno da se i on pojavi. A, kada se to dogodilo, ne u meri u kojoj je navikao svoj tim i navijače, ali u dovoljnoj da se stigne dvocifrena razlika. Nekoliko skokova, dodavanje za trojku Pantera i poeni... Tu se i pomenuti Panter pokrenuo. Ono što je predstavljao problem za Željka Obradovića bili su faulovi najraspoloženijeg Jama Madara koji ih je u prvih 20 minuta sakupio čak tri. Stoga je u završnici prvog dela uglavnom bio na klupi.

Džonatan Motli je omogućio Fenerbahčeu da vodi na poluvremenu sa 46:47, bio je zasita sjajan u duelima sa Lesorom i mogao je Dimitris Itudis da se osloni na njega na ovoj utakmici. Isto je važilo i za Marka Gudurića čijih je devet poena u drugom kvartalu bilo od krucijalnog značaja za goste.

Kako se završio prvi deo igre – počeo je drugi. „Klackalica“ se nastavila, Partizan je strpljivom igrom gradio napade i dolazio do poena, te je za njih bilo vrlo bitno da ne ispadnu iz „hoda“ jer je Fener već pokazao tokom meča da to konvertuje u poveću prednost. Alen Smailagić je imao dobru rolu menjavši tako Lesora iz poenterske perspektive, dok se Kevin Panter izdvojio kao centralna figura crno-belih u trećoj deonici. Od sredine ovog perioda igre, Partizan stiče minimalnu prednost (59:57), ali prednost koju su uspešno čuvali sve do pedesetak sekundi pred njen kraj. Tada je Marko Gudurić postigao drugu trojku, no Lesor je odgovorio pod košem na drugoj strani.

Nestvarni egal trajao je sve vreme, na osam minuta pre kraja vođstvo se promenilo čak 14 puta, što je svedok navedenom. Tada je Fener vratio prednost preko nove trojke sjajnog Dešona Pjera, ali penali Pantera opet donose vođstvo domaćinu za 15 promenu tasa na vagi.

Kevin Panter je naprosto blistao pogađavši neke nestvarne šuteve, ali šta god Partizan uradio, Fener je imao odgovor. Prvo Vilbekin za repliku, a potom Gudurić kažnjava promašaje Pantera i Madara za novih „+3“ turskog tima. Nedugo zatim je i Dešon Pjer ubacio novu trojku, svoju petu na utakmici i Fener posle onih 10 poena viška odlazi na najveću prednost na susretu – „+6“ na tačno pet minuta do kraja. Rešenje za to pronašao je Kevin Panter koji je posle sporijeg početka postao nerešiva enigma za Itudisovu ekipu. Pogodio je za tri uz faul prepolovivši razliku. Ipak, od tada Partizan nije uspevao da iznudi neka rešenja kao u ranijem periodu duela. Ponovo je tu Gudurić pronalazio rešenja za svoj tim, imao je svoje veče.

Upravo je on i prelomio utakmicu, kao i izvanredan šut spolja ekipe Fenerbahčea na ovom susretu - 53 odsto. 

Partizan je u završnici ostao bez najboljih poentera na meču Kevina Pantera i Jama Madara, a kada je Izraelac faulirao Gudurića na pet sekundi pre kraja stavljena je tačka na ovaj duel. 

Gudurić je imao meč sezone sa 25 poena, Dešon Pjer sa 21 poenom. U Partizanu se istakao Kevin Panter sa takođe 25, a 17 je imao Dante Egzum, uz još po 15 Matijasa Lesora i Jama Madara.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke