Fener se izgubio u "zelenoj šumi", poslednji pobedio prvog!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 05.01.2023.
21:00
Izvor: Sportske.net

Sjajno veče u Kaunasa pokvarila povreda jednog od najboljih igrača Žalgirisa.

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

Košarkaši Žalgirisa savladali su Fenerbahče u Kaunasu sa ubedljivih 86:66 (21:15, 20:15, 26:10, 19:26 ) u meču 17. kola Evrolige.

Utakmica nije dobro počela za domaćine već u prvom minutu povredio se najbolji igrač Žalgirisa Kinan Evans, ali to nije sputalo njegove klupske drugove da u nastavku meča odigraju fenomenalno i stignu do velikog trijumfa protiv favorizovanog protivnika.

Diktirao je ritam Žalgiris kroz čitavu prvu deonicu koju je rešio u svoju korist sa 21:15.

Držala je korak ekipa trenera Dimitrisa Itudisa kroz drugu četvrtinu, ali je pred kraj poluvremena pala i dozvolila razigranom domaćinu da stigne do prve dvocifrene prednosti (41:30).

Od tog trenutka Fenerbahče se nije spuštao na jednocifreni zaostatak. Već na startu drugog dela serijom 9:0 domaći su stigli do ubedljivih +20 (50:30) i već tada rešili pitanje pobednika, a u jednom trenutku treće deonice bilo je i maskimalnih +28 za litvanskog predstavnika (65:37).

Do kraja susreta Žalgiris je "spustio gas" i upisao vrednu pobedu.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bili su Ignas Brazdeikis i Tomas Dimša sa po 17 poena. Kod Fenerbahčea jedini dvocifren bio je Devin Buker sa 10 poena.

U drugom meču koji je počeo od 19 sati Alba je na svom parketu u Berlinu posle velike drame u neizsvesnoj završnici savladala Baskoniju sa 85:84 (27:20, 27:28, 23:19, 8:17).

 Pokazali su košarkaši Albe da u ovosezonskoj Evroligi svako može svakoga da pobedi. Ekipa iz Berlina bila je i ostala poslednja u takmičenju, ali je svejedno večeras bila bolji rival od lidera Baskonije, koja je ovim porazom izgubila čeonu poziciju.

Domaći su bili sjajno šuterski raspoloženi, postigli 52 poena u prvom poluvremenu i sa četiri poena viška (52:48) otišli na pauzu.

Narsla je prednost Albe do maksimalnih +12 (77:65) krajem treće deonice, ali je Baskonija uspela da se vrati i izbori neizsvesnu završnicu.

Imao je jedan od najboljih igrača u Evroligi Markus Hauard priliku da španskoj ekipi donese trijumf u poslednjem napadu, ali ga je izblokirao Lemer, a zatim je i Kostelo pokušao sa distance, ali je lopta ostala na obruču, a bodovi u Berlinu.

Najbolji u ekipi Albe bio je hrvatski reprezentativac Džejlen Smit sa 18 poena, dok  su Tamir Blat, Maodo Lo i Luis Olinde ubacili po 11 poena.

U poraaženoj ekipi istakli su se dvojica Amerikanaca Pjerija Henri sa 19 i Markus Hauard sa dva poena manje.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke