FIBA Liga šampiona - Džikić u pohodu na fajnal-for!

Autor: Darko Mitrović
utorak 04.04.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Počinju odlučujuće borbe!

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti


U senci aktuelnih evroligaških borbi, FIBA Liga šampiona već počinje svoju nokaut fazu takmičenja.

Osam najboljih ekipa iz Top 16 faze plasiralo se u četvrtfinale, a među učesnicima je i Hapoel iz Jerusalima, koji ove sezone izvanredno vodi srpski trener Aleksandar Džikić. On je prošlog leta euforično dočekan od čelnika kluba koji su dugo želeli da ga angažuju, a kako se bliži kraj sezone, postaje sve jasnije da ta euforija nije bila bezrazložna. Hapoel igra sve bolje, o čemu svedoči i fantastična serija koju je ovaj tim ostvario tokom februara i marta od čak 14 uzastopnih pobeda u svim takmičenjima!

Ta serija je prekinuta u nedelju porazom od Makabija (74:88) koji je takođe u fantastičnoj formi i ređa pobede u Evroligi, ali Džikić se može pohvaliti da je njegov tim ove sezone već dva puta savladao ''Ponos Izraela''. Jedna od te dve pobede bila je u nacionalnom kupu, gde je Hapoel stigao do prvog ovosezonskog trofeja.

U Top 16 fazi FIBA Lige šampiona Hapoel Jerusalim je imao učinak od pet pobeda i jednog poraza i bio je najbolji u konkurenciji Strazbura, Hapoel Holona i Dižona, a poslednja prepreka na putu ka fajnal-foru biće mu ekipa atinskog AEK-a koja je zauzela drugu poziciju u svojoj grupi, iza nemačkog Bona.

Četvrtfinalna serija počinje već u utorak, igraće se na dve dobijene utakmice, a Džikićev tim će imati prednost domaćeg terena. Hapoel je samim plasmanom među osam najboljih izjednačio svoj najbolji rezultat u ovom takmičenju ostvaren pre tri godine, ali s obzirom na odličnu formu i kvalitet ekipe, realno je očekivati da srpski stručnjak odvede Hapoel prvi put u na fajnal-for FIBA Lige šampiona.

Džikić je za kratko vreme uspeo da formira čvrstu, homogenu ekipu, iz koje se tokom prošlog meseca posebno istakao centar Zek Henkins koji je proglašen za MVP-ja ovog evropskog takmičenja u martu. Uz Henkinsa koji ima prosek od 15.5 poena i 8.8 skokova, po statističkom učinku se izdvajaju i Levi Rendolf kao drugi strelac ekipe, Spidi Smit kao najbolji asistent i plejmejker Kadin Karington koji je takođe među najefikasnijim igračima Hapoela ove sezone. Najzanimljiviji segment ove četvrtfinalne serije mogla bi da bude borba na centarskim pozicijama, jer i AEK tu ima svog velikog aduta, Akila Mičela koji je od početka sezone u FIBA LŠ ostvario prosečni učinak od 16.1 poena, 9.3 skokova i 2.3 asistencije.

AdmiralBet nudi kvotu 1.88 uz hendikep -6.5 na pobedu Hapoela, a ako vam je primamljivija igra na broj poena, kvota je 1.93 na više od 152.5 poena.

Koji su ostali četvrtfinalni parovi?

Najveću pažnju privlači španski dvoboj u kom će snage odmeriti Tenerife i Manresa. Tenerife je branilac trofeja i najuspešniji klub u sedam godina dugoj istoriji FIBA Lige šampiona. Oni su ovo takmičenje osvajali 2017. i 2022. godine, a 2019. su izgubili od Virtusa u finalu. I ove sezone su najveći favorit, bez problema su, kao prvoplasirani, prošli dve prethodne faze takmičenja, a uz to odlično stoje i na tabeli španske ACB lige, gde su trenutno na četvrtom mestu, iza tri evroligaša – Reala, Barselone i Baskonije. Protiv Manrese će imati prednost domaćeg terena, a ove sezone je u španskom prvenstvu oba puta ostvarivao ubedljive pobede, poslednju krajem marta sa 100:87, pa bi bilo veliko iznenađenje da se Tenerife ne nađe na fajnal-foru. Ova ekipa je sastavljena od vrlo kvalitetnih i iskusnih igrača, poput Marselinja Uertasa, Đorđija Šermadinija, Sasua Salina, Eldžina Kuka, 37-godišnjeg veterana Arona Dornekampa... i za sada odlično napreduju.

Koliko su španski klubovi dominantni u ovom takmičenju, potvrđuje i činjenica da u četvrtfinalu imamo još jedan španski par, Unikahu i Mursiju. Tu je već odnos 1:1 u međusobnim duelima u ACB ligi ove sezone, pa se očekuje nešto neizvesnija borba, ali Unikaha će imati ulogu favorita, što zbog prednosti domaćeg terena, što zbog znatno boljeg plasmana na domaćoj sceni, gde zauzima peto mesto, odmah iza Tenerifa, dok je Mursija tek dvanaesta sa 10 pobeda i 15 poraza. Ipak, u FIBA Ligi šampiona Mursija se pokazala kao tvrd orah, uspela je da savlada i Tenerife u Top 16 fazi, pa je za očekivati da protiv Unikahe majstorica odlučuje.

Poslednji četvrtfinalni par čine nemački Bon i francuski Strazbur u kome će Bon biti domaćin u eventualnoj majstorici. Predvođen sjajnim plejmejkerom Ti Džej Šortsom (19.1 poena u proseku), Bon je jedina ekipa koja je u Top 16 fazi ostvarila maksimalan učinak od svih šest pobeda, u grupi sa Manresom, Ritasom i Bahčešehirom, vodeća je i u Bundesligi gde je u 26 kola ostvarila 24 pobede, pa se očekuje da u tom stilu nastavi i protiv Strazbura koji je u lošoj formi u poslednje vreme i u francuskoj LNB ligi je tek na 12. mestu.

Kompletnu ponudu AdmiralBet-a za prve četvrtfinalne utakmice FIBA Lige šampiona možete da pogledate OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke