Finiks je na prodaju!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 22.09.2022.
16:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Suspendovani vlasnik primoran na ovaj potez.

Beta/AP Photo/Morry Gash
Beta/AP Photo/Morry Gash

Povezane vesti

Vlasnik košarkaškog kluba Finiks Robert Sarver saopštio je da želi da proda taj NBA klub.

Uprava NBA lige suspendovala je Sarvera prošle sedmice na godinu dana zbog uvreda na rasnoj osnovi i zlostavljanja na radnom mestu. Takođe, on je kažnjen i sa 10 miliona dolara.

"Ovo je najbolji način delovanja za sve", naveo je Sarver u saopštenju i rekao da traži kupca, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). 

 Sarver, koji je i vlasnik ženske ekipe Finiks Merkjuri, prethodnih nedelja bio je pod velikim pritiskom kluba i NBA lige. Zvezde lige Lebron Džejms i Kris Pol su jedni od mnogih koji su tražili oštriju kaznu za Sarvera.

Mnogi su od njega tražili da proda klub, a glavni sponzor PayPal saopštio je da neće produžiti ugovor ako Sarver ostane.

"Ne želim da budem smetnja. Želim ono što je najbolje za te dve organizacije, igrače, zaposlene, navijače, zajednicu, moje kolege vlasnike, NBA i WNBA. U našoj trenutnoj klimi bez pardona, postalo je bolno jasno, šta god da sam dobro uradio ili sam mogao da uradim zaseniće stvari koje sam rekao u prošlosti", naveo je Sarver.

Komesar NBA lige Adam Silver rekao je da potpuno podržava odluku Sarvera o prodaji.

"To je pravi naredni korak za organizaciju i zajednicu", dodao je on.

Rukovodstvo NBA lige ispitalo je 320 osoba i prikupilo 80.000 dokumenata i video snimaka nakon članka I-Es-Pi-Ena (ESPN) prošlog novebra, u kome se navodi da su 18 Sarverovih godina u klubu obeležili rasističko i seksističko ponašanje i maltretiranje.

"Reči zbog kojih duboko žalim sada bacaju u senku gotovo dve decenije izgradnje organizacija koje su spojile ljude. Kao čovek vere, verujem u iskupljenje i put ka oproštaju. Očekivao sam da će mi jednogodišnja suspenzija dati vremena da se fokusiram, popravim i uklonim lične kontroverze iz ekipa koje volimo ja i mnogi navijači", rekao je Sarver.

Magazin Forbs je na početku prošle sezone procenio Finiks sa 1,8 milijardi dolara, a Sarver ga je 2004. godine kupio za 401 milion dolara.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke