Finiš sezone u Evropi, srpski asovi u ključnim ulogama!

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.06.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Najjače evropske košarkaške lige ušle u samu završnicu.

Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Povezane vesti

Dok smo bili zaokupljeni burnom finalnom serijom plej-ofa AdmiralBet ABA lige i borbom Crvene zvezde i Partizana, u sam finiš sezone ušle su i najjače košarkaške lige u Evropi, pa ćemo ovde posvetiti pažnju aktuelnostima u tim takmičenjima.

Za početak – turska Super liga.

I ove godine je turska liga iznedrila šampiona Evrope, pošto je istanbulski Efes drugu godinu zaredom osvojio Evroligu. Naravno, tim Ergina Atamana je prvi favorit i za titulu na domaćoj sceni, gde takođe brani trofej, a rival u finalu plej-ofa biće mu Fenerbahče koji sa klupe predvodi bivši selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević. 

Međutim, posle trijumfalnog nastupa na fajnal-foru Evrolige u Beogradu, Efes se prilično namučio da izbori plasman u finale turskog plej-ofa. Rival u polufinalu mu je bio Galatasaraj, a ta polufinalna serija je završena tek posle pet mečeva, u majstorici. Odlučujući meč Efes je ubedljivo dobio, sa 104:77, ali je taj trijumf ostao u senci povrede Vase Micića koji je nezgodno doskočio posle jednog šuta za tri poena i u kolicima je napustio teren. Srećom, narednih dana stigle su ohrabrujuće vesti da povreda nije toliko ozbiljna koliko se u prvi mah činilo i da će možda moći da pomogne svojim saigračima u finalu protiv Fenerbahčea. Ali, jasno je da MVP fajnal-fora Evrolige neće biti na svom maksimumu, čak i ako bude u stanju da zaigra u finalnoj seriji.

Fenerbahče na titulu čeka još od 2018. godine kada je njihov tim vodio Željko Obradović. Ove sezone Fener je imao dosta uspona i padova u Evroligi, ali je na domaćoj sceni pokazao kontinuitet dobrih igara, završio je ligaški deo sezone na prvom mestu i potom preko Burse u četvrtfinalu i Darušafake u polufinalu stigao do finalne serije. Poput Vase Micića iz Efesa, i Fenerov adut Marko Gudurić je doživeo povredu u polufinalu, imao je problema sa kolenom, ali i u njegovom slučaju su pregledi pokazali da se ne radi o težoj povredi, pa je za očekivati da i on nastupi u finalu. Finalna serija počinje u utorak, Fenerbahče ima prednost domaćeg terena kao prvoplasirani na kraju ligaškog dela sezone i u prve dve finalne utakmice, u utorak i četvrtak, Đorđevićev tim biće u ulozi domaćina. 

Italijanska Liga A

Titulu u Italiji brani Virtus iz Bolonje koji je ove sezone već ostvario najvažniji cilj, a to je osvajanje Evrokupa i plasman u Evroligu. Kapiten reprezentacije Srbije Miloš Teodosić je tome dao veliki doprinos, iako je i on početkom prošlog meseca doživeo povredu koja se takođe ispostavila kao lakša.

Baš kao i u Turskoj, i u Italiji će se u finalnoj seriji plej-ofa za titulu boriti dve prvoplasirane ekipe iz ligaškog dela sezone, Virtus i Armani Milano, a tim iz Bolonje će imati prednost domaćeg terena. Serija počinje u sredu, igra se na četiri pobede, a Virtus će biti domaćin u prvom meču. Ove dve ekipe su se i prošle godine sastale u finalu, kada je Virtus iznenađujuće ubedljivo stigao do titule, sa 4:0 u pobedama. To iznenađenje bilo je utoliko veće ako se ima u vidu da je tada Armani igrao na fajnal-foru Evrolige. Sada bi već trijumf Virtusa bio očekivan, pogotovo što su crno-beli iz Bolonje u drugom delu sezone značajno pojačali tim dovođenjem Šengelije i Heketa iz moskovskog CSKA posle izbijanja rata u Ukrajini. I jedni i drugi su ubedljivo stigli do finala, Virtus je sa 3:0 u pobedama u polufinalu eliminisao Tortonu, a Armani je takođe sa 3:0 savladao ekipu Sasarija, pa bi trebalo očekivati mnogo zanimljiviju borbu za titulu nego prošle godine.

Španska ACB liga

Kao po pravilu, Španci poslednji završavaju sezonu, a trenutno je u toku polufinalna serija. Real Madrid je iskoristio prednost domaćeg terena u prve dve utakmice protiv Baskonije i poveo sa 2:0, ali sve je to palo u drugi plan kada je u nedelju, jutro posle druge utakmice objavljeno da je trener Reala Pablo Laso doživeo infarkt. Sve misli kompletne košarkaške javnosti su od tada bile usmerene na Lasov oporavak, ali polufinalna serija se mora nastaviti. Treći meč je na programu u utorak kada će Baskonija biti u ulozi domaćina, ali Real će imati dodatni motiv, igraće za svog trenera. 

Za razliku od Reala, Barselona se muči protiv Huventuda i posle prve dve utakmice u kojima je Barsa bila domaćin, rezultat je 1:1 u pobedama. Tim iz Badalone je u drugoj utakmici uspeo da napravi ''brejk'' najviše zahvaljujući sjajnoj partiji bivšeg Barseloninog centra Anta Tomića i sada će Huventud pred svojim navijačima imati priliku da potpuno preokrene situaciju u svoju korist i eventualno iznenadi velikog favorita. Barsa je već doživela težak udarac na fajnal-foru Evrolige, gde je takođe imala najviše ambicije kao prvoplasirana u ligaškom delu sezone. Zaustavljena je tada u polufinalu, pa joj sada ostaje da na domaćoj sceni ''spase'' sezonu, ali joj ni to neće biti nimalo lako. 

Kada su u pitanju ostale značajnije lige, VTB liga je već završena proteklog vikenda, Zenit je u majstorici finalne serije uspeo da savlada CSKA i prekine decenijsku dominaciju Moskovljana u ovom takmičenju. Srpski centar Nikola Milutinov je odlično igrao, ali ni to nije bilo dovoljno ''Armejcima'' za odbranu trona. Za Zenit je ovo prva titula u VTB ligi, a veliku ulogu odigrali su bivši Zvezdini šuteri Beron i Lojd. Zanimljivo je i u Litvaniji, gde je Lijetkabelis pod vođstvom Nenada Čanka napravio senzaciju u polufinalu izvacivši do sada neprikosnoveni Žalgiris. Ipak, u finalu Čankov tim gubi od Ritasa sa 3:1 i u utorak će tim iz Viljnusa imati prvu ''meč-loptu'' za osvajanje titule, i to pred svojim navijačima.

U Nemačkoj je Alba lako stigla do finala preko Ludvigsburga, a u drugom polufinalu Bon je uspeo da produži seriju protiv Trinkijerijevog Bajerna čiji su veliki aduti Lučić i Jaramaz. Slična situacija i u Grčkoj. Olimpijakos je ''počistio'' ekipu Promiteasa u polufinalu i maksimalnim rezultatom stigao u finale, a da li će mu rival u finalu biti Nedovićev Panatinaikos ili Larisa saznaćemo tek u sredu, kada će se igrati majstorica. U Francuskoj je na pomolu evroligaško finale, Asvel i Monako su u polufinalu pokazali kvalitet protiv Dižona, odnosno Pau Orteza. Saša Obradović ponovo radi odličan posao sa ekipom Monaka, a u utorak će na gostujućem terenu imati priliku da potvrdi plasman u finale s obzirom da posle prva dva meča Monako vodi protiv Orteza sa 2:0 u pobedama. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke