Francuska - Vreme da Saša Obradović preuzme primat?

Autor: Milovan Longinov
utorak 27.09.2022.
14:00
Izvor: Sportske.net

Biće zaista zanimljivo…

 EPA-EFE/Georgia Panagopoulou
EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Povezane vesti

Francuski šampionat je počeo za vikend, već u utorak igra se drugo kolo, liga u ovoj zemlji bi mogla da bude veoma zanimljiva, s obzirom da dosta kvalitetnih igrača stiglo u tamošnji šampionat.

Asvel koji je trostruki uzastopni šampion je ozbiljan da napravi iskorak u Evroligi, pa su pojačali ekipu. Iako su Eli Okobo i Kris Džons napustili klub, na severu su nastavili sa politikom regrutacije domaćih igrača, pa se u domovinu posle 13 godina vratio Nando De Kolo, a u rosteru će biti i Žofri Lavernj. Nekadašnji centar Partizana nije igrao u domaćem šampionatu deceniju, od odlaska u Španiju. I to nije sve, u timu je Amin Noa, gledali smo ga u Andori, nepoznanica je Švajcarac Polite koji stiže pravo sa koledža Florida. novajlije su i još dva njegova zemljaka, Džona Metjuz, odnono Džekson-Kartrajt koji su igrali u Poljskoj, odnosno Nemačkoj.

Monako naravno ima želju da ponovi herojstva iz Evrolige, ali i da svrgne Asvel sa domaćeg trona. Saša Obradović je naravno ostao, od direktnog rivala su uzeli pomenutog Okoba, bivši igrač Zvezde Džordan Lojd je stigao iz Zenita, Majk Džejms, Dvejn Bejkon i Motijunas ostaju pokretačka snag. "Kneževi" mnogo očekuju i od Džona Braona koji je posle Uniksa i kratke epizode u Italiji, ponovo u Evroligi. Pojačanje je i Moerman koji stiže sa dve evropske titule iz Efesa, pomoći će i Blosongejm, a iz Asvela je kao i Okobo stigao Štrazel, koga budno prate NBA skauti. Nekako se na papiru čini da Monako ima širi izbor igrača od Asvel Liona...

Metropolitan je prvi do najboljih, Vensan Kole je ostao na klupi, a oči će biti uprte u verovatno najveći evropski prospekt u ovom trenutku Viktora Vembanijamu. Novi Amerikanac je Tremont Voters koji se beuzpešno borio za mesto u Lejkersima, a sakupio je u Bostonu, četrdesetak utakmica, prošle godine imao dva desetodnevna ugovora sa Torontom i Detroitom. Ostao je nukleus tima iz prošle sezone, tim čiji je predsednik Boris Diao je osetno jači. No, poraz od Gravlena opominje.

Limož je zadržao trenera Kanćelijerija na klupi, ali su izgubili glavne igrače, još traže pojačanja. Dižon je menjao, kreću u novi projekat, ali sa istim licem na mestu trenera, Bosancem Markovićem.

Strazbur je doveo sjajnog strelca Markusa Kina koji je u Varezeu postizao po dvadesetak poena po meču, ali i njegovog zemljaka, veterana Džamara Sandersa koji je desetak godina u Evropi. Novo lice je i Nigerijac Okoje koji je poslednje četiri godine igrao u ACB.

Šole koji je namučio Asvel prošle sezone i dalje ima poznato lice, Borisa Daloa, interesantno pojačanje je američki centar Džastin Paton koji je uglavnom grejao klupu u četiri NBA kluba. Nanter želi bolju sezonu, pomoći će Miralem Halilović i nekolicina novih Amerikanaca, Rion Braun je stigao iz razvojne lige, gde je igrao za Kliperse...

Burž je imao haotičnu sezonu, promenili su trenera i ekipu pa su nepoznanica, Gravlen takođe želi bolje, Roan je gotovo kompletno izmenio tim.

Ortez je preživeo finansijske potrese, ali ih je napustio veliki broj igrača i teško da mogu čak i do plej-ofa. Doduše dobro su počeli protiv Strazbura.

Zanimljiv je Pariz koji je imao tešku prvu sezonu, ali ova bi trebalo da bude značajno bolja, igraju i u Evrokupu, što je uticalo na kvalitet novih igrača. Vil Viver je novi trener, bivši pomoćnik u Roketsima i u reprezentaciji Australije, iz Amerike se vratio Aksel Tupan, tu je i Amar Gegić koji je igrao za Cibonu, Tajron Valas stiže iz Pelikansa, dok je Amir Sims prošle godine igrao za razvojni tim Niksa. Osetno su jači...

Fos-su-Mer se spasao na dramatičan način prošle godine, i oni su doveli mnogo novih igrača, dok će biti zanimljivo videti Nansi dvostrukog šampiona koji se nakon pet sezona vraća u elizu. ADA Bloa je konačno u eliti nakon mnogo pokušaja, ali po mnogima nemaju tim koji bi mogao da preživi prvu godinu. Ipak na startu su dobili u Roanu.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke