Besprekorno prvo poluvreme i na vreme podignut štit Partizana krunu AdmiralBet ABA lige!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 22.06.2023.
22:01
Izvor: Sportske.net

Posle tačno jedne decenije, titula regionalnog prvaka u rukama Partizana.

ABA league/Emilija Jovanović
ABA league/Emilija Jovanović

Povezane vesti

Košarkaši Partizana šampioni su AdmiralBet ABA lige po prvi put posle 2013. godine pošto su u petom meču finala savladali Crvenu zvezdu sa 96:85.

Dramatičnije nije moglo u finalu AdmiralBet ABA lige. Peti meč, rekordna poseta u „Štark areni“ i dva tima koja su odigrala vrlo kvalitetnu seriju kada na stranu stavimo sva dešavanja, što na tribinama, što u međusobnim prepucavanjima. Izuzetnim šutem u prvom poluvremenu, Partizan je nokautirao Crvenu zvezdu koja se jeste pridigla u drugom delu igre, ali je u završnici ponovo završila na konopcima i nakon pune decenije titula regionalnog šampiona odlazi u ruke Partizana.

Savršeniji početak meča Partizan nije mogao da poželi kako bi se ionako uzavrela atmosfera u „Areni“ dodatno rasplamsala. Trojka Kevina Pantera po isteku prvog napada, a zatim i tri penala kapitena domaćih za seriju 6:0.  Šut je nešto što je osnovno oružje crno-belih i zaista su idealno otvorili duel. Novom trojkom Jama Madara povisili su na 9:2, a prethodno je Luka Mitrović položio za prve poene gostujućeg sastava.

Dobro je Partizan vladao šutem iako je Panter nakon uvodne serije promašio dva vezana podizanja, domaći tim je imao samopouzdanja, što se ne može reći za Crvenu zvezdu koja je sa zadrškom ušla u ovu utakmicu. Jedini pogodak sa distance iz prva četiri pokušaja imao je Nemanja Nedović, a za to vreme je Partizan bio na 3/4.

Crvena zvezda je imala dosta problema sa organizacijom i realizacijom. Šut je potpuno izostao u prvoj deonici, a u kontraritmu imali su Bena Bentila koji ništa nije mogao da pogodi. Poenima Zeka Ledeja nakon dva nerealizovana „zicera“ Bentila, Partizan odlazi na „+12“ koliko je i bilo za kraj prvog kvartala pošto Nedović nije ubacio polaganje u kontri. Jasno je bilo, Zvezda se nalazila u nokdaunu sa 30 primljenih poena u prvoj deonici i 18 postignutih.

Foto: Slobodan Sandić

Domaći tim je i u drugom kvartalu nastavio sa impresivnim procentima šuta za tri poena bliživši se tako razlici od 20 poena. Zvezda se odupirala u više navrata da Partizanova prednost bude uverljivija preko Ognjena Dobrića koji je ubacivao neke teške šuteve i bio jedini samouveren. Ubrzo su crno-beli preskočili prepreku od 20 poena viška, gosti su se mnogo mučili da bilo šta iskreiraju. Govor tela izabranika Duška Ivanovića je bio izrazito loš, izledala je kao samoubilačka misija kada su Bentil i Martin zajedno na parketu... Partizan je koračao ka trofeju.

Morala je Zvezda hitno da pronađe rešenje i da odgovori svom rivalu po početku nastavka duela. I bili su nešto agresivniji, te spuštali razliku postepeno. Sredinom prvog dela poništili su devet poena u trenutku kada je Ben Bentil pogodio trojku, ali je Panter uzvratio sa poludistance. Imao je potom domaći tim nalet bolje energije ćime su naveli rivala na greške. Upravo čovek koji je imao neku početničku grešku, Zvezdi režira i ulazak u jednocifreni minus. Ben Bentil odličnim reakcijama u odbrani i napadu spušta na osam razlike. Sve se to događalo dok je Partizan nastupao bez Kevina Pantera, Alena Smailagića i Džejmsa Nanelija. Zvezda se približavala... U poslednjih 10 minuta ušlo se sa 75:68 posle neverovatne trojke Fakunda Kampaca. I Zvezdini procenti bili su daleko bolji, što je jedan od faktora povratka.

S druge strane, Partizan je zastao u tom segmentu. Bili su na 50 odsto, ali nisu forsirali. Boljom defanzivom, domaći košarkaši odbijaju nalet Crvene zvezde kojoj je stala produkcija, pa je Luka Vildoza rešio  da preuzme stvar u svoje ruke za novu trojku, a potom je Nedović produžio seriju za 79:75. Povratak se desio.

Ali, Partizan boljom odbranom sprečava Zvezda da poentira čitav minut i za to vreme prave 4:0 čime su odbili ovaj atak ekipe sa Malog Kalemegdana. Povratka više nije bilo. Ponovo se probudila ekipa, baš kao i dvorana koja je na jedan period utihnula.

Fešta je počela, svi su bili na nogama u poslednjih minut i po iako Zvezdini igrači nisu odustali do poslednjeg trenutka.

Kapiten Partizana Kevin Panter utakmicu je završio sa čak 32 poena za, verovatno, oproštaj od crno-belog dresa, 15 je ubacio Zek Ledej. U Crvenoj zvezdi je Dobrić imao 18, a Ben Bentil 15 poena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke