''Gde je, šta radi'' Prokom, koji je umesto Partizana dobio licencu EL?

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 22.04.2021.
21:56
Izvor: Sportske.net

Bertomeu je svojevremeno verovao u njih, više nego u Partizan.

Pedja Milosavljevic/Starsport ©
Pedja Milosavljevic/Starsport ©

Povezane vesti

Proslavljeni košarkaš Partizana Goran Grbović podsetio je u razgovoru za portal ''24sedam'' na jednu od najboljnijih tema za navijače Partizana, a to je odluka prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomua da 2010. godine dodeli licencu poljskom Prokomu, iako je Partizan te godine igrao na završnom turniru Evrolige.

''Gde mu je sad taj Prokom'', upitao je Grbović i podstakao nas da zaista vidimo gde je sada taj klub koji je od 2004. do 2012. godine osvajao titulu prvaka Poljske.

Upravo ta serija titula je, navodno, za Bertomeua i bio razlog da Prokomu dodeli licencu zaključno sa sezonom 2012/13, iako je i Partizan za to vreme ređao titule u Srbiji, uz brojne trofeje i u ABA ligi.

I kako mu se Prokom odužio u Evroligi, kakve je rezultate postizao?

U sezoni 2010/11, poslednje mesto u grupi, skor 2/8. U sezoni 2011/12 deoba poslednjeg mesta u grupi sa Cedevitom, uz skor 1/9. U sezoni 2012/13 poslednje mesto u grupi, skor 2/8.

Posle tog evroligaškog fijaska, Prokoma šest narednjih godina nije bilo u najjačim evropskim takmičenjima, sve do sezone 2018/19, kada se pojavio u Evrokupu, ali sada pod imenom Aseko Arka Gdinja. Ali, ništa se nije promenilo, opet poslednje mesto u grupi, skor 1/9, baš kao i u sezoni 2019/20, samo uz dve pobede više.

Ove sezone ne samo da tadašnjeg Prokoma, sada Arka Gdinje, nema na evropskoj mapi, nego je i u šampionatu Poljske pretposlednji, sa osam pobeda i čak 22 poraza.

Imajući sve ovo u vidu, možda je tek sada, deceniju kasnije, još upečatljivija nepravda koja je te 2010. godine naneta Partizanu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke