Gde su limiti sve boljeg Luke Vildoze?

Autor: Darko Mitrović
subota 29.10.2022.
10:32
Izvor: Sportske.net

Iz meča u meč sve je bolji.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti


Crvena zvezda je sinoćnjom pobedom nad Bajernom (78:72) skinula veliki psihološki teret posle četiri uzastopna poraza u prethodnim evroligaškim mečevima i nema sumnje da će sa mnogo više samopouzdanja ekipa Vladimira Jovanovića izlaziti na teren u narednim utakmicama.

Za mladog Zvezdinog trenera meč protiv Bajerna takođe će imati poseban značaj, jer je to njegova prva evroligaška pobeda u trenerskoj karijeri, što bi trebalo da mu mnogo pomogne u sticanju iskustva i građenju autoriteta u koji još uvek mnogi navijači sumnjaju.

Drugi Zvezdin veliki dobitak je i povratak Nemanje Nedovića koji se oporavio od povrede i odmah je stavio do znanja da će se brzo vratiti u formu, postigavši sinoć 11 poena protiv Bajerna.

Ali, ono što ipak privlači najveću pažnju, jesu sve bolje partije Zvezdinog najnovijeg pojačanja, Argentinca Luke Vildoze. Takav igrač je bio potreban Zvezdi od početka sezone, s obzirom da se Džejlen Adams nije snašao, uprava kluba je brzo reagovala i već sada je potpuno jasno da je napravila sjajan izbor angažovanjem Vildoze.

Iz meča u meč njegova statistika je sve bolja. Debitovao je protiv Reala u Madridu, gde je za 17 minuta u igri upisao 10 poena, četiri asistencije i jedan skok, a svoj poenterski učinak popravio je u narednoj utakmici protiv FMP-a u AdmiralBet ABA ligi, kada je za nepunih 16 minuta postigao 14 poena, plus tri asistencije i jedan skok.

Ali, najbolje od Vildoze videli smo sinoć protiv Bajerna u ''Pioniru'', gde je za 28 minuta na trenu postigao 20 poena, po šest skokova i asistencija, uz 4/8 za tri poena i 1/6 za dva, bez promašaja sa linije penala, 6/6.

Što je najvažnije, za razliku od Adamsa mnogo bolje poznaje evropsku košarku posle ogromnog iskustva u Baskoniji, odličlno se uklopio u ekipu, atmosfera mu odgovara, navijači su ga odmah zavoleli i svi uslovi postoje da Vildoza nastavi sa odličnim partijama.

Sada se postavlja pitanje gde su njegovi limiti, da li će nastaviti da iz meča u meč popravlja svoju statistiku. Gledajući njegove brojke iz prethodnih godina, retko je prelazio 20 postignutih poena. Poslednji put mu je to uspeli u martu prošle godine, kada je u pobedi Baskonije protiv Obradoira upisao 23 poena. Nekoliko puta se u toj sezoni zaustavljao na 19 poena u toj sezoni 2020/21, a u pobedi nad Valensijom je u septembru 2020. postigao 21 poen. Pre toga, više od 20 poena upisao je u porazu od Efesa još u martu 2019, a Realu je dao 20 poena sedeam dana pre toga.

Iz toga bi se moglo zaključiti da je Vildoza već posle tri utakmice u Zvezdi dostigao neke svoje limite, ali s obzirom kako je krenuo, ne bi trebalo da iznenadi da uskoro počne da obara i neke rekorde u Zvezdinom dresu. Naravno, to neće biti prioritet ni njemu, ni Zvezdi, timska igra je najvažnija, a Vildoza je pokazao da mu ovaj tim u potpunosti odgovara.

Zvezda svoj naredni meč igra u ponedeljak od 18 časova protiv Igokee u Laktašima. U AdmiralBet-u kvota na trijumf crveno-belih je 1.52. Ako Vildoza ponovi partiju kao protiv Bajerna, takav epilog je sasvim realan, iako se prošle sezone Zvezda prilično namučila u Laktašima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke