Gorostas Tavares zarobio Barsine "Liliputance", Rodrigez odveo Real u finale!

Autor: Lazar Nikolić
petak 19.05.2023.
21:54
Izvor: Sportske.net

Mirotić "nije došao na utakmicu"

EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Povezane vesti

Košarkaši Real Madrida savladali su Barselonu sa 78:66 i plasirali se u finale Evrolige.

Još jednom je "kraljevski" klub pokazao svoj šampionski mentalitet i predvođen gorostasom Valterom Tavaresom uz podršku Serhija Rodrigeza pobedio favorizovanu Barselonu koja je još jednom pala pod pritiskom.

Najbolji igrač na meču bio je Valter Tavares sa 20 poena, 15 skokova, uz indeks korisnosti 38 i nebrojano korisnih stvari koje se ne vide kroz statistiku. Pored njega, odličnu utakmicu odigrao je Serhio Rodrigez koji je ubacio 12 poena, devet od njih u prelmnom delu meča, dok je Mario Hezonja imao dva poena više.

Potpuno je večeras podbacio Nikola Mirotić koji je meč završio sa svega tri poena. Najefikasniji u Barsi bio je Aleks Abrines sa 16 poena, 12 je ubacio Nikolas Laprovitola, a NIkola Kalinić utakmicu završio sa 6 poena.

Real će u meču za trofej igrati protiv Olimpijakosa.

Real je oprobanim receptom započeo meč i poenima Tavaresa iz reketa došao do početne prednosti od 6:0. Trojka Abrinesa kao da je najavila sjajno raspoloženje Barse u šutu sa distance. Ubrzo mu su mu se priključili Satoranski i Kalinić, a „blaugrana“ preokrenula i povela sa 12:11.

Nije se zaustavio Abrines, vezao je tri trojke iz tri pokušaja, a pratio ga je Kalinić sa drugim pogođenim šutem sa distance. Real je sa druge strane do poena dolazio potpuno drugačije, uglavnom preko ogromnog Tavaresa koji je prvo poluvreme završio sa 10 poena.


Do prvih 18 poena Barsa je došla trojkama, tek je Jokubaitis na startu druge deonice pogodio prve dvojke za Katalonce, a onda se ukazao Kjurik koji je brzo vezao 8 poena, a Barsa posle koša Veslog imala najvećih +9 (40:31) u finišu prvog dela koje su Katalonci rešili u svoju korist sa 42:36, uz pogođenih devet trojki.


Na startu drugog dela Hezonja je pogodio svoju prvu trojku iz petog pokušaja, Abrines brzo zaradio četvrtu ličnu grešku, ali Barsu to nije omelo da sačuva prednost, bilo je +8 (47:39) nakon 10 pogođene trojke „blaugrane“ koju je ubacio Laprovitola

Brzo je Real prepolovio zaostatak koševima Tavaresa i Hezonje, ali je momentum Madriđana presekao Hanga koji je zaradio nesportsku ličnu grešku posle faula nad Veselim. Ipak, Barsa nije profitirala iz ovoga, češki centar promašio je oba slobodna bacanja, a Jasikevičijusov tim nije iskoristio ni naredni napad, tako je razlika ostala ista.

Niko ništa nije mogao razigranom Tavaresu koji je dominirao na oba kraja terena i svojim poenim vratio rezultatski egal (47:47). Madriđani su bili u naletu, Musa je vezao četiri poena, a onda Vilijams Gos pogodio trojku za velikih +7 ekipe trenera Ćusa Matea, bilo je 54:47. Tako je „kraljevski“ klub kompletirao seriju 15:0. Nju je zaustavio Veseli, da bi Laprovitola trojkom u finišu treće deonice smanjio Barsin zaostatak na samo tri poena (55:58).


Vezao je i drugu trojku Laprovitola na startu poslednje četvrtine i Barsi doneo izjednačenje. Nekoliko narednih napada završena su bez pogodaka, a onda je Laprovitola namernim faulom zaustavio Rodrigeza, a Real vratio prednost nakon što je plej Madriđana vezao četiri poena.

Nastavio je raspoloženi Rodrigez svoju fantastičnu seriju, pogodio dvojku pa trojku za Realovih +7 (67:60) na manje od pet minuta do kraja utakmice. Čekali smo skoro 36 minuta da vidimo prvi koš Nikole Mirotića i to sa linije „penala“.

Pokušala je Barsa sve kako bi se vratila u finišu meča, ali je Tavares zatvorio sve prilaze košu, dok su Hezonja i Ljulj "zatrpali" koš protivnika i u potpunosti zasluženo odveli svoj tim u finale.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke