Grbović: ''Zvezda ima više domaćih igrača od Partizana, ali često je domaći igrač skuplji od stranca''

Autor: Darko Mitrović
subota 13.05.2023.
23:44
Izvor: Sportske.net, index.hr

Zanimljivo razmišljanje...

S. Sandić
S. Sandić

Povezane vesti

Proslavljeni srpski košarkaš, a sada direktor ''Štark Arene'' Goran Grbović je u jučerašnjem intervjuu za zagrebački ''Index'' govorio o brojnim zanimljivim temama, što aktuelnim, što nekim drugim vezanim za njegove igračke dane.

Ono o čemu se ove sezone mnogo govorilo jeste broj stranaca u ekipama Crvene zvezde i Partizana, bilo je polemika da li se preteralo sa broijem stranaca, ali Partizanovi rezultati u Evroligi su opravdali takav izbor.

Kako Grbović gleda na to?

''Pitanje je kompleksno pa će biti kompleksan i odgovor. Partizan je danas ozbiljan, profesionalni klub s velikom podrškom države. Sutradan to možda neće biti. Jednog dana će verovatno biti privatan klub. Šta će tada vlasnik kluba napraviti, to je njegova stvar.

Činjenica je da se već sad integritet kluba gubi s manjkom domaćih igrača, ali situacija je takva. Po čemu je Partizan drugačiji od Reala, Barselone ili Makabija? Svi imaju strance. To je greška koja se napravila pre 20 godina i sad je to nemoguće ispraviti.

Nije problem samo u prvom timu, pa situaciju s gomilom stranaca imamo i u mlađim kategorijama. Često se šalim da ćemo i u kadetskim kategorijama uskoro na minutama odmora pričati engleski. Pričamo o ogromnom problemu koji moramo rešiti u idućih pet ili šest godina'', smatra Grbović.

Sve to je, naravno, povezano sa finansijskim stanjem u klubovima, pa ono što često intrigira javnost je koliko koštaju strani igrači koje dovode naši najbolji klubovi. Grbović na to gleda na malo drugačiji način.

''Zvezda ima više domaćih igrača od Partizana, ali često se događa da je domaći igrač skuplji od stranca.

Jednostavno zato što domaćih vrhunskih igrača na tržištu ima jako malo. U tome i je najveći problem. Vidiš domaćeg talentovanog igrača i želiš ga dovesti, a onda dolaze pretnje, ucene, uplitanje menadžera i kojekakvih likova sa strane. Traže ogroman novac, prete da će dečka odvesti u Italiju ili Španiju.

To je naša svakodnevica. Uzimaju nam igrače od 13, 14 godina. Te takozvane pijace su smrt za košarku. Moramo pod hitno napraviti pravilnik, novi sistem kako bi takve stvari sprečili. Ako bilo koji košarkaški savez u regiji ulaže u svoje reprezentativne selekcije, onda isti taj savez mora raspolagati pravom, ne da trguje, nego da stane iza tog igrača.

Makar da se vrate uložena sredstva u njegovu edukaciju, a ne da dolaze menadžeri i s decom potpisuju građanske ugovore te ih šalju u nekakve bezvezne lige koje ih upropaste. Takvi igrači se kasnije uglavnom vraćaju s dvadeset i nešto godina, igrački neupotrebljivi i uništeni'', objasnio je Grbović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke