Grci žele da organizuju Evropsko prvenstvo 2029.

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 08.07.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Nisu bili domaćini velikog takmičenja od 1998.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Košarkaši Grčke osvojili su sinoć kvalifikacioni turnir u Pireju i plasirali se na Olimpijske igre u Parizu.

Izabranici Vasilisa Spanulisa su u finalu u dvorani "Mira i prijateljstva" opravdali ulogu favorita i savladali selekciju Hrvatske rezultatom 80:69.

Nakon dobre organizacije ovog turniru, Grci su izrazili želju da budu domaćini šampionata Evrope 2029. godine, prenosi novinar "Sport24" Spiros Kavalieratos.

Grčka nije bila domaćin velikog košarkaškog takmičenja od 1998. godine, ali je šest godina nakon toga organizovala Olimpijske igre.

Tri velika košarkaška događaja od 1987. do 1998. godine bila su igrana u Grčkoj – Evropsko prvenstvo 1987. igralo se u dvorani "Mira i prijateljstva" i osvojila ga je Grčka, dok je "OAKA arena" bila domaćin Evrobasketu 1995. i Svetskom prvenstvu 1998. godine. Oba ova takmičenja osvojila je SR Jugoslavija. Olimpijski turnir je 2004. odigran u "OAKA areni", a zlato je uzela Argentina.

Kako se navodi, Grčka je već poslala kandidaturu i zahtev, kao i da sada samo ostaje da se vidi da li će jedna grupa biti odigrana u Atini ili će kompletan turnir biti odigran u Pireju i "OAKA areni". Drugi scenario je izvesniji.

Predsednik grčke federacije Vangelis Liolos je potvrdio te informacije za "Sport24".

"Ono što sam ja rekao FIBA je to da se vraćamo organizaciji takmičenja. Mislim da smo sada spremni da uđemo u tu trku. Da, postoji mogućnost da će se Evrobasket za pet godina igrati ovde, ne samo prva faza takmičenja, već i završnica. Mi smo jedna od zemalja koja je poslala ponudu. To su naše namere", rekao je Liolos.

Podsetimo, Evropsko prvenstvo 2025. će se igrati u Letoniji, Finskoj, Poljskoj i na Kipru. Završnica turnira će se održati u letonskoj Rigi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke