Hrvati stavljaju tačku na ABA ligu?! Ulažu milione u novi projekat!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 10.06.2021.
17:58
Izvor: Sportske.net

Šta će posle ovoga biti sa regionalnim takmičenjem?

BETAPHOTO/ABA liga/KK Zadar/Zvonko KUCELIN/MO
BETAPHOTO/ABA liga/KK Zadar/Zvonko KUCELIN/MO

Povezane vesti

Iz Hrvatske je danas stigla zabrinjavajuća najava kada je u pitanju opstanak ABA lige.

Naime, tamošnji Košarkaški savez pripremio je novu strategiju i najavio ulaganje značajne sume novca u ostvarenje istog. Problem je što u svemu tome nema mesta za učešće njihovih klubova u ABA ligi, ovakvoj kakvu smo do sada imali prilike da gledamo.

O čemu se, konkretno, radi?

U saopštenju HKS, hrvatskim klubovima je ponuđeno ukupno dva miliona kuna, i to: milion klubu koji prihvati da učestvuje u FIBA Ligi šampiona, a još milion sleduje klubovima koji ne budu igrali u takmičenjima koja HKS zvanično ne priznaje, što je protumačeno kao poziv za napuštanje ABA lige. Ukoliko niko od klubova nema želju da učestvuje u FIBA ligi šampiona, onda će se i taj drugi milion iskoristiti za projekat izlaska iz ABA lige.

Sve se ovo dešava posle veoma zanimljivog finala hrvatskog plej-ofa između Zadra i Splita, čiji su dueli izazvali veliko interesovanje, pa u Hrvatskoj sada žele da taj trend nastave dodatnim ulaganjem u domaće takmičenje.

Istovremeno, HKS ne odbacuje ideju regionalne lige, ali ona bi po njihovom mišljenju trebalo da bude organizovana na drugi način, po turnirskom sistemu?!

''Druga je opcija zamišljena kao nadogradnja prve, uz saradnju nekoliko saveza iz regije. Sve odrednice HT Premijer lige jednake su kao i u prvoj opciji, uključujući i ulaganje HKS-a od dva miliona kuna u budućnost hrvatske košarke. No, dok bi jedan klub igrao BCL, još bi ih nekoliko igralo regionalnu ligu u turnirskom sistemu. Domaćinstvo takvih turnira donosi brojne mogućnosti – sportske, sponzorske i organizacijske, a određene su televizijske kuće već u preliminarnim razgovorima iskazale interes za TV prava takve lige. HKS insistira na istinskom partnerskom odnosu sa svojim članicama te će se klubovi pojedinačno izjašnjavati i o zainteresiranosti za učestvovanje u drugoj opciji takmičenja.


Hrvatski košarkaški savez je stvorio preduslove za dalji razvoj nacionalne lige, čime su ciljevi jasno zacrtani, a nastavno na jučerašnje sastanke povratno očekujemo zvanične reakcije naših klubova o ponuđenim opcijama i dalje konkretne pripreme za sezonu 2021/22. Ujedno se nadamo da će sezona koja je pred nama doneti uspehe koji bi omogućili da se ovakav model preslika i na ženska klupska takmičenja u skorijoj budućnosti'', navodi se, između ostalog u saopštenju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke