I dočekasmo, Evroliga!

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 30.09.2021.
11:25
Izvor: Sportske.net

...Startuje najelitnije evropsko klupsko takmičenje

KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda

Povezane vesti

Posle četiri meseca pauze, elitna evropska košarka vraća se u dvorane i na male ekrane. Biće nešto drugačija, barem što se unutrašnjosti tiče budući da Đordi Bertomeu više nema apsolutnu moć, koja je prešla u ruke 11 klubova akcionara. Nisu bili zadovoljni novcem koji prihoduju i ulaganja im se nikako ne isplate, stoga su rešili da preuzmu kontrolu. Koliko će im biti bolje, videćemo upravo u nadolazećim sezonama, kao i u ovoj koja sledi.

Titula je u rukama Anadolu Efesa, ekipe koja je potpuno dominirala ovim takmičenjem u prethodne dve sezone. Fortuna im nije bila naklonjena u sezoni 2020. godine kada su jurišali ka prvoj Evroligi, ali usledila je pandemija koronavirusa usled čega je ovaj tim ostao bez šanse da se bori za prsten kontinentalnog šampiona. No, naplatili su to prethodne sezone kada su na krilima izvanrednog Vasilija Micića došli do krune. U finalu je srušena Barselona, srpski plejmejker je na toj utakmici uspeo da objedini titule MVP turnira, MVP fajnal-fora i trofeja Evrolige. Uz sve to, bio je i najbolji strelac finalne utakmice sa Kataloncima. Sve je proteklo u njegovom znaku. Stoga, krenućemo od prvaka.

Anadolu Efes

Za njih je od izuzetne važnosti bilo zadržati Vasilija Micića. Uspeli su u tome na zadovoljstvo svih strana, ali nije bilo lako. Kako je i sam Vasa otkrio, odbio je enornmu ponudu moskovskog CSKA i Dimitrisa Itudisa da se preseli u Rusiju, a postojala je i opcija za odlazak u NBA ligu. Procenio je da se ne bi naigrao „preko bare“, da još nije vreme za taj korak i ponovo će sa Šejnom Larkinom nositi Atamanov tim. Turski stručnjak je takođe potpisao novi ugovor i sa praktično nepromenjenim rosterom krenuće u odbranu titule. Stigao je Filip Petrušev kao veliko pojačanje na krilnoj poziciji, pokazao je na pripremama da će brzo da se privikne na igru najboljeg tima Evrope i bez sumnje je Efes njegovim dolaskom odradio fenomenalan posao.

Alba Berlin

Ekipa koja je u prošlosti umela da napravi poneko veće iznenađenje, ukoliko Pejton Siva i ostali nameste ruke i raspoloženo otvore meč. Sada njega nema s obzirom na to da se otisnuo na egzotičnu destinaciju – Novi Zeland. Ipak. Pojačali su se prošlosezonskim MVP igračem nemačkog prvenstva Džejlenom Smitom, ali to im ne garantuje kontrast u odnosu na prošlosezonsko izdanje kada su regularni deo sezone završili kao 15. tim.

ASVEL

Ekipa koja bi trebalo da se kotira u donjem domu kao što je to bivao slučaj i ranijih sezona. Sada imaju neugodnog Jusufu Fola i supertalentovanog Viktora Vembenjamu kojem je nova kampanja iskorak u karijeri i trebalo bi da se predstavi Evropi, ali i svetu kao „dragulj“ francuske košarke. Ima svega 17 godina, važi za jednog od najvećih talenata svetske košarke i kada ASVEL bude na parketu, najveći broj očiju biće uprt u ovog golobradog mladića. Ne treba zaboraviti ni Kostasa Adetokumba.

Armani Milano

Ekipa sačinjena od prekaljenih asova kojima se ove sezone pridružio Nikolo Meli stigavši iz Dalasa kao najveće pojačanje. Ostali su bez Kevina Pantera i Zeka Lideja koji su zadužili opremu Partizana i definitivno su ostali lišeni pomoći igrača koji je ekspert za „klač“ situacije. Tu se misli na Pantera, ali sve u svemu, Etore Mesina ima ekipu sposobnu da se domogne fajnal-fora.  Dodali su u tim i Dinosa Mitoglua na centarskoj poziciji. Tu su naravno i Troj Danijels, Šejvon Šilds, Serhio Rodrigez i Điđi Datome...

Baskonija

Bili su vredni u Vitoriji ovog leta. Potpisali su trogodišnji ugovor sa Simoneom Fontekijom, dodali su i Vanju Marinkovića, ali i Lendrija Noka koji je odigrao sjajnu završnicu prošle sezone u dresu Crvene zvezde i pomogao klubu sa Malog Kalemegdana da osvoji triplu krunu. Nameće se kao odlično pojačanje, pa bi Duško Ivanović mogao da ambicije za Top8, što mu je izmaklo prošle sezone za malo.

Barselona

Šaras je „pokupio“ Sertača Sanlija iz Efesa koji je veoma koristan igrač pod košem i mogao bi da ima lepu ulogu u Barsi, svakako daleko od ključne, ali ume i te kako da doprinese. Pojačani su i talentovanim Rokasom Jokubaitisom koji je došao iz Žalgirisa i sada se očekuje da ga Šaras uzme pod svoje i pretvori ga u evropsku zvezdu, pre nego što krene put najjače lige sveta. Definitivno su među favoritima za titulu, ali sezona je duga.

Bajern Minhen

Aktivno je ovog leta bilo i u Bavarskoj, gde je „palo“ čak 12 potpisa u rosteru računajući sve one koji su produžili ugovore ili se pridružili Bajernu. Uz to, Andrei Trinkijeriju se veruje, dobio je novu saradnju i nekoliko igrača koje je želeo. Pre svih, to su bili Kori Volden i Ognjen Jaramaz, ali i bivšeg igrača CSKA Daruna Hilijarda. Iskustvo će doneti Otelo Hanter na poziciji centra i klub bi mogao da potraži iznenađujući put do fajnal-fora. Biće teško tako nešto izvesti, ali posle prošlosezonskog učešća među najboljih osam, želeli bi da odu korak dalje.

Crvena zvezda

Svakako ono što izaziva najviše pažnje domaće košarke u Evroligi. Crvena zvezda definitivno ne želi da ponovi svoje prošlogodišnje partije u ovom takmičenju. Nisu se lepo proveli sa Sašom Đorđevićem, iako su ambicije bile visoke i najavljena je borba za plasman u narednu fazu. Došla su imena poput Džordana Lojda, Korija Voldena, Lendrija Noka, Lengstona Hola... Ali, neuspesi su se nizali, a dodatni problem za Zvezdu ogledao se i u praznim tribinama „Pionira“. Jasno je da su najvijači njihovo najjače oružje, stoga energije nije bilo. Mučili su se, dolazili su i Džoni O’Brajant tokom sezone, na momente je zasijao i demonstrirao talenat, ali dovoljne posvećenosti, posebno u odbrani, nije bilo s njegove strane. Pojavljivali su se i igrači poput Emanuela Terija, Tejlora Ročestija ili Kina Koloma, ali njihov učinak i doprinos je bio mizeran i brže su otišli nego što su došli. Sada Crvena zvezda, sudeći prema pripremama i prvom odigranom meču protiv Splita, koji, ruku na srce, nije merodavan rival, ali i tako desetkovani, crveno-beli su demonstrirali silu. Dejan Radonjić je, za razliku od momenta kada se vratio na klupu Crvene zvezde, mogao da pravi roster po sopstvenom ukusu i tako su se u klub vratili Nikola Kalinić, Majk Cirbes, Luka Mitrović i Nejt Volters. Stigli su sjajni Nikola Ivanović, Ostin Holins, Stefan Lazarević i Eron Vajt koji je doživeo tu nesreću da se povredi protiv Panatinaikosa i odsustvuje nekoliko meseci zbog loma podlaktične kosti. Zvezda je osvojila turnir u Minhenu, ali pitanje je da li će sa Kuzmićem i Cirbesom na centarskoj liniji moći da iznesu sezonu u Evroligi. Povreda Vajta nije pomogla i aktivnosti na tržištu možda nisu još gotove za ovaj tim, dok je neophodno da se i unutrašnja struktura ekipe iskristališe, odnosno, hoće li Nebojša Čović ostati predsednik ili će se povući iz zdravstvenih razloga.

CSKA Moskva

Ekipa Dimitrisa Itudisa je uvek među favoritima za osvajanje trofeja i ništa se ne menja ni ove godine. Uprkos tome što su ostali bez Majka Džejmsa, možda su i jači zbog loše atmosfere koja se u timu stvorila njegovom svađom sa Itudisom. Stigao je Aleksej Šved, svojevrsni privatnik, pitanje je kako će to izgledati, ali Grk neće dozvoliti sebičnost i trošenje lopti u svojoj disciplinovanoj. Za njih je najveće pojačanje povratak Nikole Milutinova koji je čitavu prošlu sezonu „preležao“ zbog povrede.

Fenerbahče

Još jedan istanbulski velikan sanja titulu Evrolige. Žele da to ponovo bude sa srpskim trenerom, želeli su i prošle sezone, ali to im nije bilo omogućeno. Akile Polonara, kojeg ne pamtimo ni po čemu dobrom, ojačao je roster Fenera zajedno sa Devinom Bukerom, Pjerijom Henrijem... Vratili su i svog nekadašenjeg klunca Metedžana Birsena iz Karšijake.

Makabi Tel Aviv

Respektabilan tim ima „ponos Izraela“ sa glavnom uzdanicom Skotijem Vilbekinom. Prošle sezone nisu uspeli da se domognu fajnal-ejta, sada će to sa novopridošlim Derikom Vilijamsom i povratnikom Džejlinom Rejnoldsom pokušati to da isprave. Trener Janis Sfiropulos mogao bi da se nosi sa pritiskom i videćemo koliko će potrajati.

Monako

Osvajač Evrokupa iz prošle sezone sa velikim ambicijama je plesao po marketu u minulom periodu, Angažovali su Majka Džejmsa koji je deo prošle sezone proveo u Bruklin Netsima. Nema sumnje da će mu Zvezdan Mitrović davati odrešene ruke, ali definitivno neće želeti iste probleme kao njegov kolega Itudis. Veliku ulogu trebalo bi da ima i Danilo Anđušić, no videćemo kako će se kneževi prikazati na najvećoj sceni. Mogu da budu iznenađenje.

Olimpijakos

Velikan evropske košarke sačuvao je okosnicu ekipe i pitanje je mogu li da budu u vrhu Evrolige naredne sezone. U Atinu su stigli Tomas Vokap i Tajler Dorsi iz Žalgirisa, odnosno Makabija. Razočarani su bili prethodne sezone i za kvalitetnije sastave nije bilo problema protiv njih. Želeće to da promene.

Panatinaikos

Maločas smo pominjali pritisak. Gde je veći nego u Panati. Dimitris Priftis mogao bi da ode brzinom svetlosti ukoliko PAO ne otvori sezonu na način na koji „glavešine“ očekuju. Nadaju se da povrede neće udaljavati Nemanju Nedovića sa parketa jer su se uverili da može da bude nosilac ekipe, ali njegovo zdravlje je veoma često pod znakom pitanja. Govori se i o potencijalnom dolasku Stefana Jovića, ali pitanje je koliko ima istine u toj spekulaciji budući da je srpski plej povređen i ne zna se kada bi mogao da se vrati potpuno spreman.

 

Real Madrid

Dolaskom Najdžela Vilijams-Gosa, Real Madrid je znatno ojačao svoju plejmejkersku poziciju. Dobili su pouzdanog organizatora igre koji je stekao reputaciju u Partizanu, a potom posle epizode u Olimpijakosu i SAD, briljirao u Lokomotivi iz Kubanja. Imaće veliku pomoć sjajnog Vinsenta Pojrijea, a dodali su i Adama Hangu, te Tomasa Ertela. Uz Džejsija Kerola, Valtera Tavaresa, Serhija Ljulja i ostale, Real se, naravno, kotira kao jedan od najvećih pretendenata za titulu.

UNIKS Kazanj

Finalista Evrokupa vredno radio ovog leta i neće želeti da se obruka po povratku u elitu posle sezone 2016/17. Ostali su bez trofeja u Evrokupu i bez odličnog Džamara Smita, ali i Nejta Voltersa. Tu su Mario Hezonja, Lorenzo Braun, Toni Džekiri, Andrej Voroncevič... Respektabilan tim, mogli bi da budu neugodni za bilo kog rivala, ali pitanje je hemije i kako će to Vladimir Perasović posložiti.

Žalgiris Kaunas

Ekipa koja, uz Zenit, nijednom nije igrala produžetke prošle sezone. Kod njih je ili crno ili belo, treće nema. Veliko pojačanje dobili su u vidu bivšeg NBA igrača, dvadesetpetogodišnjeg pleja Emanuela Mudieja koji je propustio prethodnu godinu. Moraće da se navikne na evropsku košarku, ali kada se to dogodi, Žalgiris bi trebalo da dobije pakleno pojačanje. Krase ga odličan napadački arsenal, kao i agresivna odbrana.

Zenit

Rano su potpisali Džordana Lojda, dočekali ga kao veliko pojačanje i ojačali napadačke opcije. Sa Bilijem Beronom, trojke bi mogle da se nižu kao na traci, ali to ne znači da će Zenit biti u vrhu Evrolige. Izborili su svoje mesto među najboljih osam prošle sezone, definitivno imaju ambicije da to učine i ove.

Čeka nas još jedna uzbudljiva godina i nadamo se uspešna za srpskog predstavnika među evropskim zverima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke