I ptice na grani znaju koji problem Pešić ima, a Piksi ne: "Košarka je u rasulu"

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 02.01.2022.
13:45
Izvor: Sportske.net

Svi znamo o čemu je reč...

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Svetislav Pešić govorio je u prazničnom intervjuu za "Arena Sport" o mnogim temama poput FIBA "prozora" koji otežavaju rad svih trenera nacionalnih timova u Evropi.

Tema broj jedan kada dođu kvalifikacije za međunarodna takmičenja jeste: "Ko će moći da se odazove pozivu?". Strahuje se od negativnog odgovora evroligaških klubova koji obično u tim trenucima imaju obaveze u elitnom takmičenju ili prosto ne žele da rizikuju povredu nekog od svojih pulena.

Kada se napravi paralela sa fudbalom, takav slučaj u najvažnijoj sporednoj stvari ne postoje. UEFA vrlo dobro komunicira sa timovima, ali FIBA i Evroliga su u ratu, koji, doduše, nije intenzivan kao prethodnih godina. 

"Dragan Stojković je za relativno kratko vreme napravio odličan rezultat, ali on nema problema kao što ih imamo mi. U fudbalu kad je neki igrač povređen on je dužan da se pojavi na okupljanju reprezentacije i o tome da li će igrati ne odlučuje klub, nego medicinski staf nacionalnog saveza. E, u košarci je to drugačije. Kod nas je potpuno rasulo i mi se ne pitamo ništa, već klubovi presuđuju da li igrač može da nastupa za reprezentaciju", rekao je Pešić i nadovezao se na sistem takmičenja i takozvane "prozore":

"S jedne strane je negativno što ne možeš da igraš sa najboljim igračima, ali s druge možeš da proveriš kakav potencijal u igračkom kadru poseduješ, ali samo pod uslovom da se kvalifikujemo. Jer, mi se bavimo vrhunskim sportom i naravni da bi svi voleli da igramo sa mladim igračima, da igra bude atraktivna i da se postižu odlični rezultati, ali te stvari nisu kompatibilne i do sada se nije pojavio niko ko je to uspeo da postigne. Mi u reprezentaciji uopšte ne razmišljamo o Evropskom prvenstvu, već smo fokusirani na obaveze u kvalifikacijama. Uz to, želim da obavim sa svim ljudima iz košarke, jer kad sam imenovan za selektora dobio sam mnogo poruka u kojima su mi čestitali i poručili da sam pravi izbor za tu funkciju, a sada je došlo vreme da vidimo šta to zajedno možemo da uradimo", rekao je Pešić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke