Ima li u Evrokupu pojačanja za Partizan i Zvezdu - Da li je vreme za Brazilce?

Autor: Darko Mitrović
utorak 27.06.2023.
21:14
Izvor: Sportske.net

Pre godinu dana su i Panter, Ledej, Lesor igrali u Evrokupu...

S. Sandić
S. Sandić

Povezane vesti

Sad je već jasno, i Crvena zvezda i Partizan će ovog leta značajno promeniti svoje ekipe.

Za sada je Luka Vildoza otišao iz Crvene zvezde u Panatinaikos, danas mu se pridružio centar Partizana Matijas Lesor, Ognjen Dobrić se dogovorio sa Virtusom, a svakog trenutka se očekuje zvanična potvrda transfera Kevina Pantera iz Partizana u Barselonu.

Ogromno je interesovanje i za Kampaca, Ledeja, Egzuma, a ako tome dodamo i još igrača iz oba kluba kojima su istekli ugovori, evidentno je da će i jednima i drugima biti neophodno dosta pojačanja ovog leta.

Naravno, navijači sada očekuju pojačanja iz Evrolige, ali i u Evrokupu ima kvalitetnih košarkaša koji bi mogli da okušaju sreću i u Evroligi.

Ako pogledamo ko je statistički imao najbolji učinak prošle sezone u Evrokupu, odmah dolazimo do dva veoma poznata imena iz AdmiralBet ABA lige.

Naime, bek Cedevita Olimpije Jogi Ferel je igrač sa najboljim indeksom korisnosti (21.4) u Evrokupu prošle sezone, iako njegov tim nije uspeo da se plasira ni u nokaut fazu takmičenja. Ferel je, uz to, i najbolji strelac Evrokupa sa prosekom od 18.4 poena.

Kada su u pitanju najbolji skakači, tu se istakao centar Budućnosti Alfa Kaba sa prosekom od 10.5 skokova na 18 odigranih mečeva, a odličan je i Alen Omić iz Cedevita Olimpije sa 9.1 skokova u proseku.

Asistencije?

U tom segmentu igre najbolji učinak imao je 33-godišnji Amerikanac DžejKovan Braun iz Hapoela iz Tel Aviva sa 6.7 asistencija po meču, ali mnogo zanimljivije ime je devet godina mlađi Brazilac Jago Dos Santos iz nemačkog Ulma.

Ova ekipa je napravila senzaciju u Bundesligi, osvojila je istorijsku titulu, pri čemu je na putu ka njoj u plej-ofu redom pobeđivala evroligaše Albu, Bajern i ekipu Bona koja je u minuloj sezoni osvojila FIBA Ligu šampiona.

Jago Dos Santos je jedan od najboljih igrača Ulma na bekovskim pozicijama, a u Evrokupu je ostvario učinak od 13 poena, 3 skoka i 6.1 asistencija. 

Osim njega, još jedan Brazilac je odigrao izvanrednu sezonu u ekipi Ulma i takođe ima ogromne zasluge za istorijsku titulu. U pitanju je 206cm visoki centar, 27-godišnji Bruno Kaboklo. On je u Evrokupu ostvario učinak od 17.4 poena i 7.8 skokova, za indeks 19.6 i svakako je još jedan veoma interesantan igrač koji ima i iskustva iz NBA lige. Draftovan je 2014. godine, baš kad i Nikola Jokić. Tada su ga kao 20. pika izabrali Toronto Reptorsi, a kasnije je išao i u Sakramento, Memfis, Hjuston...

S obzirom da je španska Gran Kanarija osvojila Evrokup, a da ipak neće igrati u Evroligi, jasno je da i tu ima vrlo interesantnih igrača, ali će do tih igrača najlakše doći španski evrioligaši, pa se tako pojavila informacija da Barselona želi poljskog centra Aleksandra Balcerovskog koga znamo i iz Mege.

Tu su i Endrju Elbisi, Džon Šurna, francuski centar Demijen Ingls koji je igrao i za Milvoki... Ima u Evrokupu još zanimljivih imena i gotovo siguirno ćemo neke od tih igrača sledeće sezone gledati u Evroligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke