Imamo najdramatičniju utakmicu leta - Zvezda slomljena posle dva produžetka

Autor: Nemanja Janošev
petak 22.09.2023.
20:24
Izvor: Sportske.net

Prava evroligaška utakmica.

KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda

Povezane vesti

Košarkaški Crvene zvezde poraženi su sa 109:122 od Makabija iz Tel Aviva na pripremnom turniru u Nikoziji.

Kvalitetna i dramatična provera za obe ekipe iako rezultat nije bio u prvom planu. Videli smo odličnu košarku, vođstvo se smenjivalo konstantno i na kraju je pobednik morao da se dobije posle produžetaka. Odlična zabava za publiku i dobra, takmičarska košarka, pre svega. 

Početak utakmice ostao je obeležen dosta sporim ritmom oba tima. Videli smo tek 12 poena za nekih pet minuta (Makabi je vodio sa 7:5), da bi Crvena zvezda pošto je Duško Ivanović promenio četiri igrača i na parketu od početne petorke ostavio samo Marka Simonovića. Dobru rolu je tada imao Luka Mitrović kojem nije mogao da isparira Roman Sorkin, pa je ovaj tako povukao Crvenu zvezdu ka prednosti.

Makabi nije uspevao da pronađe šut sa distance, a kada je Nemanja Nedović po prijemu raspalio iz ugla, kreirala se prednost koja je ubrzo dostigla i sedam poena (13:20) za kraj prve deonice.

Kada se ubrzala igra, tada je i Makabi pronašao odgovarajući ritam i šut sa distance. Takvi uslovi nisu baš pogodovali Crvenoj zvezdi čija je odbrana imala problema, no na krilima Gedraitisa i fenomenalnog Luke Mitrovića koji na ovim pripremama izgleda zaista sjajno, Crvena zvezda dolazi do novog egala.

Rezultatska klackalica se nastavila i tokom treće četvrtine, a u njoj je Crvena zvezda konačno dobila učinak Jaga dos Santosa koji je počeo da razigrava saigrače budući da u prvom poluvremenu nije postojao na parketu. Za njega je bilo vrlo važno da iskoristi minute u odsustvu Teodosića i Nejpira, no kako je izostao učinak, minutažu su na „jedinici“ imali Nedović, pa i Hanga.

Makabi je zaista pokazao ogroman napadački potencijal, izuzev katastrofalne prve četvrtine. Zvezda je bila tu blizu, ali prednost je uglavnom bila u rukama „ponosa Izraela“. Makabi je na šest minuta pre kraja bio tim koji je počeo da se odlepljuje, ali serijom Zvezde od 7:0, od čega je Nemanja Nedović ubacio pet, ponovo smo imali egal. Zapalio se tada Nemanja Nedović kojem je sve polazilo pod rukom u napadu pogodivši četiri trojke u četvrtoj četvrtini. Tada ih je ukupno imao pet, prva datira još iz prve deonice.

To je dovelo do produžetaka, što je zaokružilo ovaj intenzivni evroligaški okršaj. I tu je Zvezdu "vukao" trozubac Mitrović-Nedović-Gedraitis, ali kako nije bilo pravog rešenja u reketu pod sopstvenim košem, Makabi je bio nadomak pobede. I indisponirani Jago je doprinosio ka tome. Ali, upravo je on doneo Zvezdi novi produžetak kada je bio miran sa linije penala. Brazilac je zatim na 3.8 sekundi pre kraja iznudio faul u napadu Hasijela Rivera kada je Makabi imao napad za pobedu. Došla je Zvezda do novog produžetka, a tamo je Roman Sorkin odigrao najbolju sekvencu serijom 0:5 čime je Makabi imao "+7" na oko minut i po pre kraja.

Zaista vrlo pohvalno bilo je to što se Zvezda ni u jednom trenutku nije predala i borili su se za povratak do poslednjeg momenta. Međutim, ipak je Makabi bio taj koji je meč završio kao pobednik.

Nemanja Nedović i Luka Mitrović ubacili su po 23 poena, Rokas Gedraitis je imao 22, a Adam Hanga 13.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke