Istorijsko veče u NBA - Voriorsi su šampioni!

Autor: Miloš Marković
sreda 17.06.2015.
08:12
Izvor: Sportske.net

Nova stranica istorije najbolje košarkaške lige ispisana je noćas, Golden Stejt je šampion.

Beta/AP Photo/Ezra Shaw, Pool via AP
Beta/AP Photo/Ezra Shaw, Pool via AP

Povezane vesti

Golden Stejt, zlatan.

Tako ukratko američki mediji igrom reči opisuju uspeh koji je postigla ekipa koju predvodi MVP regularnog dela sezone, Stef Kari.

Voriorski su sinoć krunisani šampionima, po prvi put u poslednjih 40 godina!

Do ukupno svoje červrte titule stigli su trijumfom u šestoj utakmici nad Klivlend Kavalirsima rezultatom 105:97, ukupno su peti tim u istoriji NBA lige koji ima najmanje četiri titule, pridružili su se probranom društvu Seltiksa, Lejkersa, Bulsa i Sparsa.

Ispisali su Voriorsi nekoliko stranica istorije sinoć.

Postali su tek treći tim u istoriji NBA lige koji je u regularnom delu sezone i u plej ofu ostvario (makar) 83 pobede, pridruživši se tako Bulsima iz sezona 1995/96 i 1996/97.

Interesantno, Stiv Ker je bio član oba tima Čikaga iz pomenutih sezona, a postao je tek četvrti trener koji je osvojio NBA prsten nakon što je uzeo i pet kao igrač. Ostala trojica su legende Seltiksa Bil Rasel, tom Heinson i K.C. Džouns. Ipak, Ker je jedini od njih koji je titulu osvojio u svojoj prvoj sezoni kao trener.

 
Stef Kari je ubacio 25 poena sinoć, ali MVP finala je - Andre Igoudala!

Andre je postigao 25 poena u šestoj utakmici, njegov najbolji skor na jednoj utakmici još od oktobra 2013. godine. Sa prosekom od 7.8 poena i 3.3 skoka po utakmici u regularnom delu sezone, Igoudala je u finalnoj seriji imao bolji prosek od 16.3 poena i 5.8 skokova.

Igoudala je na ovaj način postao prvi MVP koji nije počeo utakmicu u regularnom delu sezone. Takođe, ovo je njegova prva pobeda u NBA finalima u 11 sezona koliko igra u najjačoj ligi na svetu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Reus
Wednesday, 17.06.2015
15:00

Tako je! Definitivno su bolji tim od Kavalirsa! Bravo Kari!

avatar
Milos(CZV-CFC)
Wednesday, 17.06.2015
14:31

U 1/4 dosta je promasivao Golden,tek negde 4-5 min do kraja Igudala je pogadjao i vracao ih u igru. 3/4 je odlucila pobednika,Golden nije promasivao i igrali su dobru odbranu. Sjajno su odigrali Kari,Igudala i Grin. Klej Tompson odigrao katastrofa,brzo je dobio 3 licne. Mada sve to pada u vodu zato sto su Voriorsi zasluzeno osvojili titulu.

avatar
D.Green4 Black&White
Wednesday, 17.06.2015
12:03

Svaka cast Golden Stejtu celu sezonu su odigrali sjajno... RESPECT !

avatar
Dakijev psihijatar
Wednesday, 17.06.2015
10:25

Apsolutno zasluzeno najbolja su ekipa od pocetka sezone,steta za Kavse uz Irvinga i Lava finale bi bilo jos zanimljivije.

avatar
Gorčilo
Wednesday, 17.06.2015
09:25
avatar
Sergio Kun Aguero
Wednesday, 17.06.2015
08:15

Znao sam da ce Iguodala da bude kljucan igrac u finalu i da ce dosta zavisiti od njega,a Kari o njemu nema sta da se prica,covek je ubedljivo najbolji igrac u NBA ligi,zasluzio je prsten i titulu.

avatar
Mirza33Teletovic
Wednesday, 17.06.2015
16:12

Slazem se za Iguodalu ali Kari nije najbolji igrac u NBA ligi (ako mislis na njega kao pojedinca).

avatar
Boris Stjepic
Thursday, 18.06.2015
11:18

Daleko je Curry od najboljeg u ligi, svi smo vidjeli da se moze zaustaviti i limitirati, jos da je Irving bio zdrav pa da do izrazaja dode Curry-eva slaba odbrana..... nSa druge strane, vrhunski je igrac, tu nema sta da se prica, postat ce najbolji suter ikada, kontrola lopte savrsena i lakoca igranja, ali najbolji nije....

avatar
Sergio Kun Aguero
Thursday, 18.06.2015
01:03

Za mene daleko ispred svih jer Kari je takvo savrsenstvo u kosarci,covek ima sve sto jedan pravi kosarkas treba da ima,dosta mi je bre napucanih zvezda koje sve idu na snagu kao Vestbruk (rupetina od igraca,sebican i samo gleda kako da nabudzi svoju statistiku i to je kostalo Oklahomu plejofa) Lebron isto nije daleko od njega jeste bolji od Vestbruka ali i on ide na snagu sto i jeste njegova vrlina jer je mnogo jak ali pogledaj koliko je u finalu vise suteva imao od Karija i kako Klivlendovi napadi idu sporije jer se forsira Lebron na postu sto mu nije jaca strana i cim ga udvoje on u 50% slucajeva izgubi loptu dok kod Karija nije bilo tako jer napadi idu brzo i tecno bez previse glupiranja i visak poteza a kontre su im bile munjevite sa Iguodalom. Sve u svemu treba NBA da uvede liniju za 5 poena jer Kari doktor usavrsio sut,sutira sa 10 metara trojku kao da mu je slobodno bacanje. Pozdrav za tebe druze ali titulu je uzeo NAJBOLJI...